Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Obilježavanje 140. obljetnice hrvatskog planinarstva – središnja proslava u Ogulinu i na Kleku 26. travnja 2014.

četvrtak, 10.04.2014.

Slika.Ove godine navršava se 140 godina od utemeljenja Hrvatskog planinskog družtva (HPD). Osnutkom HPD-a Hrvati su postali deveti narod svijeta i prvi u ovom dijelu Europe koji je imao svoju planinarsku organizaciju. Taj jubilej, čiji je pokrovitelj predsjednik RH dr. Ivo Josipović, obilježit će se s 15 raznih akcija tijekom godine, a središnja proslava održat će se u subotu 26. travnja u Ogulinu i na Kleku.

Program središnje proslave počinje u 10:15 sati otvorenjem proširene planinarsko-alpinističke zbirke i izložbe HGSS-a u Zavičajnom muzeju, a nastavlja se u 11:00 sati u dvorištu Zavičajnog muzeja ili u nedalekoj Školskoj sportskoj dvorani (više od 1000 mjesta) u slučaju lošeg vremena, svečanom kulturno-umjetničkom priredbom o povijesti, djelatnostima i vrijednostima organiziranog planinarstva „Klek, kolijevka hrvatskog planinarstva“. Nakon toga, odlazi se vlastitim prijevozom ili autobusima (za one koji su došli vlakom) do Bjelskog i dalje planinarskim putom do doma na Kleku gdje će se od 14:30 nadalje održati velika pokazna vježba HGSS-a. Kod planinarskog doma će se moći nabaviti prigodna razglednica skupa čija će marka biti ovjerena posebnim poštanskim žigom izrađenim samo za taj dan. Također, planinarskim društvima i klubovima (sudionicima pohoda) uručit će se spomenice povodom 140. obljetnice hrvatskoga planinarstva.

Obavješćujemo planinare da za putovanja vlakom 26. travnja 2014. uz predočenje planinarske iskaznice mogu koristiti 40% popusta na redovnu cijenu željezničke karte iz smjera Zagreba i Rijeke do Ogulina i natrag. Kako bi organizator (HPS) mogao osigurati potreban broj autobusa za Bjelsko i natrag do Ogulina za one koji dolaze vlakom molimo planinarska društva da do 3. travnja u pisanom obliku (pošta, faks, e-pošta) o tome obavijestite Ured HPS-a (naziv društva i broj članova koji će doći željeznicom). Zbog pripreme priredbe u Ogulinu i uspona na Klek, molimo i ona društva koja će koristiti vlastiti prijevoz (bus, osobni automobili) da također do tog roka obavijeste Ured HPS-a s koliko će članova sudjelovati u toj akciji.

Slika.

Pola stoljeća Velebitskog planinarskog puta

Pola stoljeća Velebitskog planinarskog puta (24.06.2019.)

Velebitski planinarski put 4. srpnja ove godine slavi svoj 50. rođendan. Pedesetu obljetnicu ove popularne hrvatske planinarske obilaznice Hrvatski planinarski savez obilježava dvodnevnom radnom akcijom na području sjevernog i srednjeg Velebita, u sklopu koje će se u nedjelju 7. srpnja 2019. u 15 sati kod planinarske kuće Alan održati prigodna svečanost.

Održan pohod na Dinaru, najviši vrh RH

Održan pohod na Dinaru, najviši vrh RH (24.06.2019.)

U subotu 22. lipnja 2019. održan je tradicionalni pohod na najviši vrh Republike Hrvatske. Pohod su organizirali Hrvatski planinarski savez i HPD Sinjal 1831 iz Kijeva, u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Šibenik i HGSS Stanicom Šibenik.

Program rada HPS-a

Program rada HPS-a (19.06.2019.)

Skupština HPS-a 1. lipnja 2019. usvojila je, među ostalim, sadržajan i detaljno razrađen Program rada za mandatno razdoblje od 2019. do 2023. godine, koji predstavlja temelj rada za iduće mandatno razdoblje...

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.