Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Godišnje nagrade IO HPS-a

utorak, 22.12.2015.

Slika.U sjedištu HPS-a 21. prosinca održana je svečana Novogodišnja sjednica HPS-a. Tom prilikom podneseno je izvješće o radu u 2015. godini, prikazana projekcija o radu s djecom i mladima u HPS-u te su uručene godišnje nagrade najboljim udrugama, akcijama i pojedincima u HPS-u u trinaest kategorija.

Najbolja planinarska udruga:

Slika.Planinarsko društvo Opatija - osim proslave 50. obljetnice doma na Poklonu, dovršilo je njegovo uređenje, uložilo sredstva za postizanje minimalno-tehničkih uvjeta za poslovanje tog objekta, skrbilo o Opatijskoj planinarskoj obilaznici, imalo primjerenu suradnju s gradom i turističkom zajednicom grada Opatije, parkom prirode Učka, a radilo je na promociji planinarstva u gradu i okolici te razvijalo suradnju sa slovenskim planinarima.

Najbolji društveni rad u planinarskoj udruzi:

Slika.Nenad Jović - kao predsjednik SPK „Durango“, Zagreb, osim uspješnog rada u svojoj udruzi, angažirao se na školovanju u sportskom penjanju, alpinizmu i vodičkoj djelatnosti te uzorno organizirao tri Prvenstva Hrvatske u sportskom penjanju.

Najbolji organizirana akcija:

Slika.Dani hrvatskih planinara – HPD „Mosor“. Na toj akciji, Mosorom je nekoliko dana planinarilo više od 700 sudionika iz 62 planinarske udruge iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine, a taj je skup nakon više desetljeća održan na mjestu do kojeg nije moguće doći vozilima što je organizatoru stvorilo složene logističke poteškoće koje su prevladali na najbolji mogući način.

Slika.Pohod Tragom prvog izleta HPD-a – HPD „Japetić“. Tom primjereno organiziranom akcijom, ali i ostalim sadržajima u Samoborskom gorju zaključeno je obilježavanje 140 godina hrvatskog planinarstva. Sudjelovalo je više od 1.000 planinara iz 89 društava iz HPS-a i tri iz Slovenije, a podijeljeno je 511 prigodnih značaka tog pohoda.

Najbolji dužnosnik:

Slika.Neda Turina, članica i predsjednica Nadzornog odbora - koja je savjesno i odgovorno, ne izostajući s nijednog sastanka ostalih tijela Saveza u 2015. godina dala svoj puni doprinos u praćenju provedbe odluka i zakonitosti u radu i poslovanju HPS-a.

Najveći planinarski uspjeh:

Slika.Uspon članova „HPD Željezničar“, Zagreb na Ojos del Salado, najviši svjetski vulkan i najviši vrh Čilea. Osim što su izveli zahtjevan planinarski uspon, iako je većina članova već zrelije životne dobi, planinarski boravak u Čileu iskoristili su za promociju Hrvatske i hrvatskog planinarstva u toj dalekoj zemlji, a ujedno su predavanjima i medijskom promocijom u Hrvatskoj predstavili zanimljive čileanske planine.

Najbolji rad s mladima:

Slika.Riječki planinarski savez. Tijekom godine uspješno su organizirali planinarski rad s djecom u dječjim vrtićima i školama te kroz angažman i suradnju više riječkih planinarskih društava s Gradom Rijekom. U sklopu projekta „Rijeka – zdravi grad“ izdan je mali prateći dnevnik za Malu planinarsku školu i provedeno nekoliko takvih škola za djecu iz vrtića i osnovnih škola.

Slika.HPD „MIV“, Varaždin. U svrhu poticanja broja mlađih članova, aktivirali su svoje sekcije sa izletničkim, alpinističkim, slobodno penjačkim i orijentacijskim programom u jednoj osnovnoj školi, a u drugoj organiziraju planinarske škole za podmladak te su u njoj osnovali sekciju „Čevo“ koja potiče učenike, roditelje i nastavnike za odlazak u planine.

Najveći doprinos planinarskoj publicistici:

Slika.Đorđe Balić, autor knjige „Jankovac – planinarska priča“. Knjiga na slikovit i moderan način predstavlja zanimljivu povijesti Jankovca, a nastala je nakon velikog truda autora u prikupljanju i obradi povijesne građe.

Slika.HPD „Željezničar“, nakladnik knjige „Hej lop Gojzeki“ koja je kroz 25 zanimljivih poglavlja raznih autora zabilježila uspomene te vesele planinarske skupine djece i mladih, inače i najbrojnije u Hrvatskoj.

Najbolja web stranica:

Slika.www.hpd-sisak.hr za kvalitetno uređene osnovne stranice od upoznavanja s planinarskim društvom, objašnjenjem zašto je lijepo planinariti i kako se postaje članom, od plana i pravilnika o organizaciji izleta do izvješća s njih, opisa planinarskog objekta i ostalih ažuriranih sadržaja.

Najbolji planinarski objekt:

Slika.Planinarsko sklonište Ždrilo (PD Panj, Zagreb). U 2015. godini novo otvoreno sklonište postalo je još tijekom izgradnje i uređenja uzor dobro smještenog, urednog i funkcionalnog objekta - kako u planinarskoj javnosti, tako i u stručnoj javnosti arhitekata.

Najbolji upravljač planinarske kuće:

Slika.HPD Kapela, Zagreb. U 2015. godini, osim s dva objekta u Gorskom Kotaru kojima upravlja u suradnji s drugim društvima, uspješno je skrbilo i o planinarskoj kući „Dragutin Hirtz“ i skloništem „Miroslav Hirtz“ na Bijelim stijenama, što predstavlja poseban izazov zbog udaljenosti od prometnice i otežane opskrbe te zbog posebnih uvjeta zaštite u strogo zaštićenom području.

Najbolji domaćin/domar planinarske kuće:

Slika.HPD Klek, Ogulin. Dežurni članovitog planinarskog društva u planinarskom domu na Kleku, brinu se da dom koji je udaljen od prometnica bude redovito otvoren, opskrbljen, pristupačan i primjereno uredan.

Najbolji vanjski suradnik:

Slika.Vijeće slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba. Već više godina u prostorijama Kulturnog prosvjetnog društva Slovenski dom u Zagrebu održavaju se najatraktivna planinarska predavanja u Hrvatskoj, koja su intenzivirana posebice u 2015. godini kada je uz višetjedni postav izložbe „Zajedno u planinama/Skupaj v gorah“ gostovalo nekoliko slovenskih i hrvatskih predavača.

Posebno priznanje:

Slika.Arhitekt i planinar Ivan Juretić zbog ukupnog angažmana u svim poslovima od idejnog projekta, odabira lokacije, obrade građevinskog materijala pa do rada na samom postavljanju skloništa Ždrilo.

Slika.Zoran Matić, pilot i vlasnik tvrtke „Eudora let d.o.o.“ zbog izuzetnog zalaganja u složenih 17 naleta helikopterom prilikom transporta građevinskog materijala za sklonište Ždrilo.

5. planinarsko-glazbeni susret na Belecgradu

5. planinarsko-glazbeni susret na Belecgradu (02.07.2019.)

U subotu 29. lipnja 2019. kod planinarske kuće Belecgrad na obroncima Ivanščice održan je 5. planinarsko-glazbeni susret "Planinarska pjesmarica". Prvi susret održan je 2015. godine i od tada svake godine krajem lipnja ili početkom srpnja pod drevnim Belecgradom odjekuju zvuci planinarskih pjesama i svih ostalih pjesama koje planinari vole pjevati i svirati.

Pola stoljeća Velebitskog planinarskog puta

Pola stoljeća Velebitskog planinarskog puta (24.06.2019.)

Velebitski planinarski put 4. srpnja ove godine slavi svoj 50. rođendan. Pedesetu obljetnicu ove popularne hrvatske planinarske obilaznice Hrvatski planinarski savez obilježava dvodnevnom radnom akcijom na području sjevernog i srednjeg Velebita, u sklopu koje će se u nedjelju 7. srpnja 2019. u 15 sati kod planinarske kuće Alan održati prigodna svečanost.

Održan pohod na Dinaru, najviši vrh RH

Održan pohod na Dinaru, najviši vrh RH (24.06.2019.)

U subotu 22. lipnja 2019. održan je tradicionalni pohod na najviši vrh Republike Hrvatske. Pohod su organizirali Hrvatski planinarski savez i HPD Sinjal 1831 iz Kijeva, u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Šibenik i HGSS Stanicom Šibenik.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.