Mala planinarska škola na Velebitu

subota, 21.06.2014.

Slika.

Danas u nedjelju 22. lipnja na Velikom Alanu na Sjevernom Velebitu započela je Mala velebitska planinarska škola. Tijekom trajanja Male planinarske škole planirani su usponi i vježbe na području sjevernog i srednjeg Velebita. Tijek škole moći će se, putem izvješća izravno s Velebita, moći pratiti na webu HPS-a.

Organizator škole je Hrvatski planinarski savez. U školi će sudjelovati mladi članovi hrvatskih planinarskih društava udruženih u HPS. Za polaznike škole već se nekoliko mjeseci brižljivo pripremaju brojne vježbe, predavanja i izleti u skladu s programom školovanja u HPS-u. Voditelj škole je Ivan Hapač,a predavači, asistenti i vodiči na terenu su Alan Čaplar, Jana Mijailović, Ivan Zorko, Darko Berljak, članovi HGSS Stanice Gospić i djelatnici Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

Počelo je

Škola je započela upoznavanjem roditelja i djece s voditeljima škole i instruktorima - Ivanom Hapačem, Alanom Čaplarom, Janom Mijailović i Ivanom Zorkom. Za početak, upoznali smo se s osnovnim pravilima ponašanja u grupi i s kućnim redom u planinarskoj kući Alan. Dogovoreno je da se, zbog ograničenog telefonskog signala i ograničenih mogućnosti punjenja mobitela, telefonska javljanja obavljaju preko voditelja škole i vodiča

Prije obroka za večeru otišli smo se prošetati do livada Mireva i Tudoreva, gdje smo se upoznali s običajima ljudi koji su se davno selili u svoje ljetne stanove , čiji se ostatci vide još i sada, a i malo i zabavili.

Evo prvih sličica s početka naše Male škole.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

23. lipnja - Drugi dan

Drugi dan Male planinarske škole započeli smo s jutarnjim izletom Premužićevom stazom prema Zavižanu.

Prijepodnevne aktivnosti bile su usmjerene na upoznavanje pravila kretanja po planinarskim putovima i osnovna pravila pri planinarenju (planinarsku etiku i ponašanje). Saznali smo ponešto o markiranim putovima, planinarskoj opremi, planiranju izleta, korištenju vodiča i zemljovida, planinarskim objektima i meteorologiji. Započeli smo s upoznavanjem s osnovama planinarenja i planinarstva.

Otkrivali smo čime se bave planinari, planinarska društva i HPS te se ukratko upoznali s poviješću hrvatskog planinarstva. Predavanje je održao glavni tajnik HPS-a i vođa hrvatskih himalajskih ekspedicija Darko Berljak.

Poslijepodnevno vrijeme proveli smo radno postavljajući šator za noćenje, kao i samoinicijativno građenje bivaka na jednoj od skrovitih livada sjevernog Velebita. Podjeljeni u tri grupe izgradili smo tri predivna bivka koji su ocijenjeni visokim ocjenama. Vratili smo se u našu planinarsku kuću, gdje nas je čekao naš kuhar Božo s izvrsno pripremljenom večerom. Dan je protekao radno i u izvrsnom raspoloženju.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

24. lipnja - Treći dan

Program male planinarske škole nastavlja se temama o opasnostima te o penjanju. Uz asistenciju gorskih spašavatelja, članova HGSS-a stanice Gospić, danas smo se upoznali s opasnostima i spašavanjem u planini te smo probali kako to rade pravi spašavatelji.

Pronalazili smo "nastradale" planinare, koji su tražili pomoć. Među ostalim, vježbali smo prvu pomoć i pristup unesrećenom, a saznali smo i da HGSS možemo pozvati pozivom na telefonski broj 112.

Vrlo zanimljivo vrijeme proveli smo također i u vježbanju korištenja alpinističke opreme, vježbanju vezivanja raznih čvorova potrebnih za penjanje u stijeni, kao i u natjecanju u korištenju osiguravanja pri penjanju.

Posebno atraktivan dio dana bilo je penjanje u stijeni. Naučili smo kako i zašto se penjači navezuju pri penjanju, kako se sporazumijevaju penjači i puno drugih stvari. Ispenjali smo dva smijera dok su nas naši istruktori osiguravali cijelo vrijeme. Uz velike pohvale vratili smo se u kuću Alan.

Veselimo se večerašnjoj logorskoj vatri, ako nam vrijeme bude dozvolilo. Raspoloženje u planinarskoj kući Alan stalno raste i svakodnevno rastu naša prijateljstva.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

25. lipnja - Četvrti dan

Danas smo cijeli dan posvetili izletu na vrh Veliki Kozjak. Nakon doručka pripremili smo opremu i krenuli preko livada Mireva i Tudoreva prema našem cilju.

Nažalost vrijeme na m nije bilo naklonjeno i kad smo već počeli uspon prema našem cilju, počelo je kišiti. Kiša se je ubrzo pretvorila u pljusak, pa smo se užurbano vračali prema našem planinarskom domu.

Ubrzo smo stigli u kući i ubrzo smo već bili u suhoj i toploj odjeći. Naš Božo dočekao nas je s ugruiajnim prostorijama i toplim čajem.

Sada se zabavljamo u prostorijama kuće i zajednički smo zaključili da ovaj dan ne bi mjenjali za niti jedan drugo iako nismo uspjeli vidjeti Veliki Kozjak.

----------------------------------------------------------------------------------------------

26. lipnja - Peti dan

Iako se svaki dan mnogo krećemo, tek smo se danas ozbiljnije pozabavili orijentacijom u planini. Voditelji škole pokazali su nam kako se koristiti s kompasom i kartom, kako se određuje sjever i druge zanimljive stvari.

Saznali smo nešto o kretanju po terenu uz približnu orijentaciju, a zatim smo i sami probali pronaći točke pomoću kompasa i karte u, za nas pripremljenom, orijentacijskom natjecanju. Iako nije bilo sasvim jednostavno, u vježbi smo svi našli što smo tražili i usput se dobro zabavili.

No, nakon natjecanja voditelji su nam priredili još jednu dodatnu zabavu "Zaradi svoju torticu". Igra je zabavna, a zarađena "pobjeda" vrlo ukusna.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

27. lipnja - šesti dan

Ujutro smo dan započeli "radno" . Svjetlana iz Nacionalnog parka upoznala nas je s cijelim područjem parka kroz zanimljivo predavanje i pomoću velikog broja fotografija. Upoznala nas je s cijelim područjem NP te govorila o zaštiti prirode, o flori, fauni i gorski vodotocima.

Bliži se kraj Male planinarske škole i već nas hvata tuga što sve tako brzo prolazi. Danas smo sve dosad naučeno ponavljali usponom na Seravski vrh, a dodatno smo se zabavili akcijom planinarskog vođenja, u kojoj su naši vodiči bili polaznici škole.

U popodnevnim satima organizirana je likovna radionica, u kojoj su sva djeca nacrtala svoj doživljaj male planinarske škole. Također, svi su se potpisali na veliku ceradu s natpisom "Mala planinarska škola", koji će cijeloga ljeta stajati na pročelju kuće.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

28. lipnja - zadnji dan

Podjelom posebno izrađenih diploma svim polaznicima zavšila je velebitska Mala planinarska škola. Tijekom prijepodneva izveden je završni izlet do snježnice na Mirevu, te smo ponavljali sve ono što smo naučili. Roditelji su počeli pristizati već oko podneva pa smo imali prilike i njima pokazati ponešto od naučenog.

Škola je od svih sudionika ocijenjena vrlo uspješnom, a osim planinarskih znanja i vještina, svi polaznici i instruktori nose s Velebita vrijedne uspomene i prijateljstva koja će se produbljivati i širiti i dalje na planinarskim putovima u hrvatskim planinama.

Tijekom škole vrijeme je bilo uglavnom lijepo osim jednog dana našeg velikog prekinutog izleta na Veliki Kozjak. Zahvaljujemo svima koji su nam dali podršku i pripomogli u izvedbi Male planinarske škole.

-->

Slika 1 od 61.Slika 2 od 61.Slika 3 od 61.Slika 4 od 61.Slika 5 od 61.Slika 6 od 61.Slika 7 od 61.Slika 8 od 61.Slika 9 od 61.Slika 10 od 61.Slika 11 od 61.Slika 12 od 61.Slika 13 od 61.Slika 14 od 61.Slika 15 od 61.Slika 16 od 61.Slika 17 od 61.Slika 18 od 61.Slika 19 od 61.Slika 20 od 61.Slika 21 od 61.Slika 22 od 61.Slika 23 od 61.Slika 24 od 61.Slika 25 od 61.Slika 26 od 61.Slika 27 od 61.Slika 28 od 61.Slika 29 od 61.Slika 30 od 61.Slika 31 od 61.Slika 32 od 61.Slika 33 od 61.Slika 34 od 61.Slika 35 od 61.Slika 36 od 61.Slika 37 od 61.Slika 38 od 61.Slika 39 od 61.Slika 40 od 61.Slika 41 od 61.Slika 42 od 61.Slika 43 od 61.Slika 44 od 61.Slika 45 od 61.Slika 46 od 61.Slika 47 od 61.Slika 48 od 61.Slika 49 od 61.Slika 50 od 61.Slika 51 od 61.Slika 52 od 61.Slika 53 od 61.Slika 54 od 61.Slika 55 od 61.Slika 56 od 61.Slika 57 od 61.Slika 58 od 61.Slika 59 od 61.Slika 60 od 61.Slika 61 od 61.

Najnovije vijesti

Dani hrvatskih planinara 2021.

Dani hrvatskih planinara 2021.

15.04.2021.

U želji i namjeri da se predstavi zanimljiv planinarski krajolik, pitomi i životopisni brežuljci sjeverne đurđevačke Bilogore, na incijativu đurđevačkoga PD-a Borik HPS je još prije nekoliko godina odabrao Đurđevac za mjesto održavanja Dana hrvatskih planinara 2021. Nadajući se povoljnoj situaciji u pogledu aktualne pandemije Covid-19 pozivamo planinarska društva i klubove da u svoj plan aktivnosti uključe obilježavanje Dana hrvatskih planinara 12. i 13. lipnja 2021. i svoj boravak u Đurđevcu. Podrobnije informacije o načinu obilježavanja Dana hrvatskih planinara bit će objavljene početkom lipnja kada budu poznate epidemiološke okolnosti, sve prema tadašnjoj procjeni i mjerama nadležnog Stožera Civilne zaštite.

Novi broj Hrvatskog planinara 4/2021

Novi broj Hrvatskog planinara 4/2021

13.04.2021.

Travanjski broj Hrvatskog planinara donosi niz zanimljivih tema: zrakoplovna nesreća na Sljemenu, planinarenje hercegovačkim planinama, zimski uspon na Bjelolasicu, sjećanje na Tateka, impresivan uspon na Šćirovac i Svetog Iliju. Želite li redovito primati i otkrivati što donosi časopis Hrvatski planinar pozivamo vas da se pretplatite.

Nova web stranica HPS-a

Nova web stranica HPS-a

26.03.2021.

U petak 26. ožujka puštena je u rad nova web stranica Hrvatskog planinarskog saveza. Stranica, kao i dosad, sadrži obilje podataka korisnih za planiranje izleta te raznovrsne popise i podatke o planinarskim udrugama, objektima, vrhovima, obilaznicama, putovima, akcijama, komisijama, časopisu Hrvatski planinar i raznim drugim temama, ali sadrži raznovrsne nove i dorađene funkcionalnosti te na sistematičniji način organizirane informacije. Cilj izrade bio je na kvalitetniji način povezati raznovrsne baze podataka u jedinstvenu web-platformu s automatiziranom sinkronizacijom podataka iz različitih baza podataka, a ujedno pojednostavniti objavljivanje vijesti.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.