Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Umro je Ismet Baljić Puba

četvrtak, 10.03.2016.

Slika.U 93. godini života u Zagrebu je umro doajen hrvatskog planinarstva, alpinizma i gorskog spašavanja, najstariji aktivni član HGSS-a, član stanice HGSS Zagreb, gorski spašavatelj Ismet Baljić Puba. U redovima gorskih spašavatelja Puba je bio neprekidno prisutan od ranih pedesetih godina prošlog stoljeća kada je bio osnivač i prvi pročelnik stanice GSS-a PSH u planinarskom društvu Zagreb Matica. U stanici GSS Zagreb djelovao je od njena nastanka spajanjem ranijih zagrebačkih stanica pri planinarskim društvima, a bio je i njen uspješni pročelnik, zaslužan uz ostalo za nabavu mnogih vrijednih dijelova opreme. Svojim stalnim interesom za tehniku spašavanja i njen razvoj, sam je zamislio i izradio nekoliko nosila, a svoje veliko znanje i iskustvo nesebično je predavao mladim spašavateljima kao instruktor GSS-a s najdužim stažom, duljim od 60 godina, na čemu su mu zahvalne generacije i generacije gorskih spašavatelja. Vodio je prvi tečaj GSS-a PSH na Zavižanu 1957, bio instruktor na tečaju za osnutak gorske spasitelne službe u Makedoniji. Bio je aktivan u Komisiji za alpinzam PSH, instruktor na mnogobrojnim alpinističkim školama, ispitivač u nebrojenim ispitima za naslov spašavatelja, također suosnivač i ispitivač na glasovitim saveznim instruktorskim ispitima čime je pridonio unapređenju razine gorskog spašavanja u svim službama gorskog spašavanja u bivšoj državi. Sudjelovao je u ostvarenju hrvatskog prijevoda slavnog Marinerovog udžbenika Suvremena tehnika spašavanja. Dugo je godina bio član Savjeta (Kuratoriuma) za sigurnost u planinama koji se održavao u austrijskom Kaprunu.

Puba je cijelo vrijeme pa i u posljednjim godinama, kada se njegova energija i aktivnost smanjila, bio svojevrsna središnja točka oko koje su se događale i na neki način provjeravale i potvrđivale sve aktivnosti u GSS-u, akcije, tečajevi, članstvo u IKAR-u, nabava opreme i ekspedicije koje je pomagao GSS. Puba je dao i važan doprinos pri ulasku hrvatske gorske službe spašavanja u međunarodnu spašavateljsku udrugu IKAR, nakon osamostaljenja Hrvatske, a bio je i predstavnik hrvatskog GSS-a u radu u IKAR-a.

Njegov je život bio najtijesnije povezan s planinama, praktično svakog vikenda i slobodnog dana na izletu najčešće zajedno sa svojom suprugom Zoricom. Kao alpinist i nositelj naslova Alpinist, Puba je najpoznatiji po lednom penjanju i kao instruktor u glasovitoj ledenjačkoj školi Fritza Moraveca na Moserbodenu u području Glocknera. Njegovom zaslugom tu je školu pohađao i cijeli niz naših alpinista i gorskih spašavatelja.

Uz nebrojene dane dežurstava na Medvednici i dane provedene na obuci mladih spašavatelja, Puba je sudjelovao u mnogim teškim akcijama spašavanja, često kao vođa akcija, među njima u potrazi za planinarima stradalima u lavini na Prenju, u potrazi za zagrebačkim planinarom u području Triglava, u teškom zimskom spašavanju čovjeka sa smrzotinama s Ličke Plješivice. Zaustavio je redovni zrakoplovni let za Split da se ukrca spašavateljska oprema i ekipa za spašavanje iz duboke jame na Braču. Također je sudjelovao u akciji spašavanja smrznutih planinara na Medvednici, u spašavanju planinarke sa Štirovca, u velikoj akciji u Veternici, kao i u spašavanju stradalog skijaša na Bjelolasici.

Nakon godina vrijedne aktivnosti u PD Zagreb Matica, Puba je prešao u Planinarsko društvo Sveučilišta Velebit i postao je i sve do danas bio, jedan od njegovih najvažnijih članova, trudeći se da se zadrže kultne prostorije društva u Radićevoj 23, gdje je već desetljećima i sjedište Stanice HGSS Zagreb, također više godina skrbeći se za Velebitovo Ratkovo sklonište na Samarskim stijenama.

Hrvatski planinarski savez, PDS Velebit, Stanica HGSS Zagreb i cijela Hrvatska gorska služba spašavanja Pubinim odlaskom gubi jedno od svojih bitnih uporišta, i na svemu što je učinio možemo mu u ovom trenutku izreći najveću zahvalu, a obitelji uputiti doboku sućut.

Posljednji ispraćaj Ismeta Baljića Pube bit će u ponedjeljak, 14. ožujka 2016. na zagrebačkom Krematoriju u 12:10 sati. Komemoracija će se održati u prostorima PDS Velebit u Radićevoj ulici 23, u utorak,15. ožujka 2016. u 20 sati.

Veliko otkriće na Velebitu! Novi jamski sustav u Hrvatskoj – Jamski sustav Crnopac

Veliko otkriće na Velebitu! Novi jamski sustav u Hrvatskoj – Jamski sustav Crnopac (14.08.2019.)

Spajanjem jame Oaze i Jamskog sustava Kita Gaćešina - Draženova puhaljka (duljine 37.885m) dobili smo novi sustav koji će dobiti naziv po planini pod kojom se nalazi - Jamski sustav Crnopac, ukupne duljine 41.299m, čija će duljina biti povećana nakon obrade podataka sa logora.

Nova otkrića u podzemlju NP Sjeverni Velebit - Hrvatska bogatija za još jednu duboku jamu

Nova otkrića u podzemlju NP Sjeverni Velebit - Hrvatska bogatija za još jednu duboku jamu (12.08.2019.)

Nakon dva tjedna istraživanja u vrlo zahtjevnoj jami Nedam na po dubokim jamama svjetski poznatim Hajdučkim kukovima, speleolozi su u noći s 10. na 11. kolovoza 2019. došli do dubine 740 m, čime je ova jama ušla među 10 najdubljih hrvatskih jama i ide dalje.

Planinarsko sklonište na Dinari

Planinarsko sklonište na Dinari (29.07.2019.)

U subotu 27. srpnja 2019. je na Dinari, najvišem vrhu Republike Hrvatske, postavljeno planinarsko sklonište.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.