Otvorena planinarska kuća Visočica

ponedjeljak, 04.07.2016.

Slika.U subotu 2. srpnja svečano je otvorena Planinarska kuća Visočica na Južnom Velebitu nakon rekonstrukcije objekta na kojem su od 2013. godine radili članovi Planinarskog društva „Željezničar“ iz Gospića uz pomoć brojnih donatora i planinara, a izgradnju je materijalno pomogao i Hrvatski planinarski savez. U kući je dvadeset postelja i prostor za boravak planinara i izletnika, a svoju bazu na Južnom Velebitu time je dobila i Hrvatska gorska služba spašavanja. Na otvorenju kuće bili su i predstavnici Parka prirode „Velebit“, Turističke zajednice Ličko-senjske županije, Hrvatskog planinarskog saveza, HGSS-a kao i pripadnici specijalnih postrojbi iz Domovinskog rata »Alfe« i »Ajkule« koji su se emotivno vezali za taj prostor Južnog Velebita i pomagali u obnovi planinarske kuće. Otvorenju je nazočilo tristotinjak sudionika iz pedesetak planinarskih društava iz Hrvatske i Slovenije, a nazočne su pozdravili Tomislav Rukavina, predsjednik PD „Željezničar“ i Vladimir Novak, predsjednik IO HPS-a, a kuću su svečano otvorili Tomislav Rukavina i gospićki gradonačelnik Petar Krmpotić. Povijest planinarenja, bilježi prvi organizirani uspon na Visočicu 1898. godine, a 1929. sagrađen je planinarski dom koji je 1941. zapaljen pa ponovno obnovljen 1961. godine. Dom je ponovno uništen u Domovinskom ratu i još čeka obnovu, ali je u međuvremenu Visočica dobila navedenu planinarsku kuću koja je smještajno i sigurnosno izuzetno važan objekt na potezu između Baskih Oštarija i Paklenice.

Slika.

Slika 1 od 9.Slika 2 od 9.Slika 3 od 9.Slika 4 od 9.Slika 5 od 9.Slika 6 od 9.Slika 7 od 9.Slika 8 od 9.Slika 9 od 9.

Najnovije vijesti

Javni poziv za izradu projektne dokumentacije za obnovu planinarskih domova i kuća u zaštićenim područjima

Javni poziv za izradu projektne dokumentacije za obnovu planinarskih domova i kuća u zaštićenim područjima

02.08.2021.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je 2. 8. 2021. Javni poziv za neposredno su/financiranje izrade projektne dokumentacije za obnovu postojeće posjetiteljske i planinarske infrastrukture u zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže.

Ljetni dvobroj Hrvatskog planinara

Ljetni dvobroj Hrvatskog planinara

23.07.2021.

Kao i svakog ljeta, Hrvatski planinar izlazi kao dvobroj. Uvodna tema je Prva hrvatska alpinistička ekspedicija Grenland 1971, a tu su i inspirativni članci o Durmitoru, Bilogori, Midžoru, Banskom brdu, Grossglockneru, planinarskoj prehrani i mnogim drugim temama.

Prva hrvatska alpinistička ekspedicija Grenland 1971. u TV kalendaru HRT-a

Prva hrvatska alpinistička ekspedicija Grenland 1971. u TV kalendaru HRT-a

20.07.2021.

Prva hrvatska alpinistička ekspedicija Grenland 1971. predstavljena je 18. 7. 2021. u TV kalendaru HRT-a. Pogledajte prilog emitiran povodom 50. obljetnice prvenstvenog uspona na Ingolfsfjeld.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.