Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Otvorena planinarska kuća Visočica

ponedjeljak, 04.07.2016.

Slika.U subotu 2. srpnja svečano je otvorena Planinarska kuća Visočica na Južnom Velebitu nakon rekonstrukcije objekta na kojem su od 2013. godine radili članovi Planinarskog društva „Željezničar“ iz Gospića uz pomoć brojnih donatora i planinara, a izgradnju je materijalno pomogao i Hrvatski planinarski savez. U kući je dvadeset postelja i prostor za boravak planinara i izletnika, a svoju bazu na Južnom Velebitu time je dobila i Hrvatska gorska služba spašavanja. Na otvorenju kuće bili su i predstavnici Parka prirode „Velebit“, Turističke zajednice Ličko-senjske županije, Hrvatskog planinarskog saveza, HGSS-a kao i pripadnici specijalnih postrojbi iz Domovinskog rata »Alfe« i »Ajkule« koji su se emotivno vezali za taj prostor Južnog Velebita i pomagali u obnovi planinarske kuće. Otvorenju je nazočilo tristotinjak sudionika iz pedesetak planinarskih društava iz Hrvatske i Slovenije, a nazočne su pozdravili Tomislav Rukavina, predsjednik PD „Željezničar“ i Vladimir Novak, predsjednik IO HPS-a, a kuću su svečano otvorili Tomislav Rukavina i gospićki gradonačelnik Petar Krmpotić. Povijest planinarenja, bilježi prvi organizirani uspon na Visočicu 1898. godine, a 1929. sagrađen je planinarski dom koji je 1941. zapaljen pa ponovno obnovljen 1961. godine. Dom je ponovno uništen u Domovinskom ratu i još čeka obnovu, ali je u međuvremenu Visočica dobila navedenu planinarsku kuću koja je smještajno i sigurnosno izuzetno važan objekt na potezu između Baskih Oštarija i Paklenice.

Slika.

Slika 1 od 9.Slika 2 od 9.Slika 3 od 9.Slika 4 od 9.Slika 5 od 9.Slika 6 od 9.Slika 7 od 9.Slika 8 od 9.Slika 9 od 9.
Ulaganja u planinarsku infrastrukturu u Nacionalnoj razvojnoj strategiji Republike Hrvatske do 2030.

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu u Nacionalnoj razvojnoj strategiji Republike Hrvatske do 2030. (05.03.2021.)

U veljači 2021. u Hrvatskom saboru usvojena je Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske do 2030. godine, koja predstavlja jedan od strateških dokumenata za razvoj u svim djelatnostima na nacionalnoj razini. Za planinarstvo je značajna jer je njome jasno utvrđeno strateško opredijeljenje Republike Hrvatske za promoviranje planinarskih sadržaja i ulaganja u planinarsku infrastrukturu – planinarske domove i putove.

Otkrivena spomen ploča na mjestu osnutka HGSS-a

Otkrivena spomen ploča na mjestu osnutka HGSS-a (24.02.2021.)

Danas je u Zagrebu otkrivena spomen ploča na pročelju zgrade u Masarykovoj 1 u kojoj je 24. veljače 1950. održana Osnivačka skupština Gorske službe spašavanja u Hrvatskoj. Djelovala je kao interna služba i stručna komisija tadašnjeg PSH-a.

Sigurnost na prvom mjestu

Sigurnost na prvom mjestu (15.02.2021.)

Planinare i sve druge posjetitelje koji se upućuju u planine dodatno podsjećamo na nužnost povećane brige o sigurnosti kod planiranja i izvedbe planinarskih izleta i tura u zimskim okolnostima.

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacijeWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.