Izvještaj s ljetnog logora Komisije za alpinizam održanog u Ecrinsu

ponedjeljak, 12.09.2016.

Ove godine Komisija za alpinizam je organizirala alpinistički kamp od 30.7. – 7.8. s idejom upoznavanja novih lokacija i penjanja po granitnim stijenama. Iako se očekivao veći broj prijava, na kamp se na kraju prijavilo osam kandidata: Nikola Šoić iz Velebita, te Mario Ferenčak, Rene Lisac, Borna Špalat, Neven Kmetić, Petar Kasum, Ivana Samaržija i Orsat Kratofil iz Željezničara. Originalno je kao lokacija predložen Val Ferret, dolina sa talijanske strane Mont Blanca, no zbog velikih troškova smještaja i nesigurne rezervacije lokacija kampa je prebačena u Francusku, u masiv Ecrinsa. Kako su prošle godine tamo bili penjači iz Željezničara, imali smo na raspolaganju vodiče, te sve logističke informacije. Bazni logor smo podigli u mjestu Ailefroide, pitoreskom mjestašcu okruženom sa svih strana granitnim stijenama. U samom mjestu postoji veliki kamp u kojem smo prilikom dolaska već zatekli nekoliko stotina ljudi. Kako su prve stijene i smjerovi već na 15 min od samog kampa, to je vrlo popularna destinacija za penjače iz cijele Europe. Popularnosti vjerojatno pridonosi i pristupačna cijena noćenja od 7 eura po osobi, a nedaleko je i Briancon u kojem postoje diskontne trgovine, poput Carrefoura.

Obzirom da je nekolicini sudionika alpinističkog kampa ovo bio prvi susret sa granitom, odlučili smo se uglavnom penjati u toj dolini i skupljati iskustvo u penjanju granitnih stijena. U okolici postoji još pregršt drugih dolina sa stijenama koje izlaze i preko 3000m, sa nešto duljim pristupima, što bi bilo zgodno istražiti u idućim posjetima toj lokaciji.

Drugi dan smo se grupno uputili na obližnje sportsko penjalište da se upoznamo s granitom i lokalnim kriterijima ocjenjivanja, te smo se do sita napenjali dok nas nije kiša potjerala. Time smo ispucali dan s najlošijom najavljenom prognozom, pa smo se svo ostalo vrijeme mogli posvetiti dugim smjerovima. Iako sam Ailefroide leži na cca. 1500m nadmorske visine, lijepi sunčani dani ipak budu dosta vrući, pa smo tako često lovili smjerove u sjeni ili odgađali ulaske dok smjerovi ne bi ušli u sjenu.

Iduće dane smo se razletili po okolnim stijenama i popeli sljedeće smjerove:

1.8.

„Palavar les flots“ – 5c, 400m Neven i Mario, te Petar i Ivana

„Ma que! Seulement du V!“ - 5c+, 150m Rene i Borna

„Snoopy Directe“ – 6b, 280m Rene i Borna

„Caramba! Mais c'est du VI!“ - 6a+, 150m Orsat i Nikola

2.8.

„Ma que! Seulement du V!“ - 5c+, 150m Neven i Mario

„Caramba! Mais c'est du VI!“ - 6a+, 150m Rene i Borna

„Rawc“ - VII-, 180m Rene i Borna

„La-haut si j'y suis“ – 6b+, 240m Orsat i Nikola

3.8.

„Songe d'une nuit de sabbat“ - 6a, 200m Rene i Borna

„Snoopy Directe“ – 6b, 280m Orsat i Nikola

4.8.

„Fisure d'Ailefroide“ - V+, 280m Borna i Nikola

„Little Palavar“ - 5c+, 300m Mario i Neven

„Pets de rupricaprin“ – 6a, 550m Petar i Ivana

„Toulon Land“ – 6c+, 300m Orsat i Topher iz Škotske

5.8.

„Gazon Maudit“ - 5c+, 300m Borna, Neven i Rene

6.8.

„Je ne courirai plus“ - 6a, 220m Borna i Neven

„Cretin des Alpes“ – 6c, 450m Orsat i Nikola

„Palavar“, Premiere pointe de Palavar- 5c, 300 m Ivana i Petar

„Gazon Maudit“, Premiere pointe de Palavar- 5c+, 300 m Ivana i Petar

7.8.

„Tueur de boucs“ - 6b+, 450m Borna i Neven

„Arete du Promontoire“ +“ Traverse des aretes“ - D-/ IV/70st, 1000m /2.9 km Mario i Rene

Taj dan su Ivana, Petar, Nikola i Orsat zaključili logor i krenuli put Zagreba, dok su ostali odlučili ostati još tjedan dana u okolnom području i ispenjati još pregršt smjerova.

Logor je bio uspješan, polaznici su se susreli s granitom odlične kvalitete i lijepim smjerovima te stekli nova iskustva u penjanju takvih smjerova.

Slika 1 od 4.Slika 2 od 4.Slika 3 od 4.Slika 4 od 4.

Najnovije vijesti

Poštanska marka s motivom Kleka povodom 150. obljetnice hrvatskog planinarstva 2024.

Poštanska marka s motivom Kleka povodom 150. obljetnice hrvatskog planinarstva 2024.

29.03.2023.

U 2024. godini obilježavat će se 150. obljetnica organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Tim povodom HPS i planinarske udruge članice HPS-a izvest će niz aktivnosti. Među ostalim, na prijedlog HPS-a Hrvatska pošta izdat će na dan osnivačkog sastanka HPD-a 15. listopada prigodnu poštansku marku.

Susret vodstva Planinske zveze Slovenije i Hrvatskog planinarskog saveza na Uskovnici

Susret vodstva Planinske zveze Slovenije i Hrvatskog planinarskog saveza na Uskovnici

28.03.2023.

Redovni susret vodstva Hrvatskog planinarskog saveza i Planinske zveze Slovenije ove je godine održan 24. i 25. ožujka u planinarskom domu na Uskovnici u Julijskim Alpama. Domaćin susreta bila je Planinska zveza Slovenije, a neposredan povod 130. obljetnica planinarstva u Sloveniji.

Ulaganja u planinarsku infrastukturu u 2023. godini

Ulaganja u planinarsku infrastukturu u 2023. godini

07.03.2023.

Na svojoj 21. sjednici 6. ožujka 2023. Izvršni odbor HPS-a je, na temelju prijedloga stručnih komisija za planinarske putove i za planinarske objekte odobrio provedbu nabave i distribuciju potrebne građe, materijala, alata i pribora prema iskazanim prihvatljivim potrebama planinarskih udruga za uređenje planinarske infrastrukture u skladu s uvjetima projekta Sigurna i održiva planinarska infrastruktura.

footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.