Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Dječji planinarski dnevnik

ponedjeljak, 31.10.2016.

Slika.Krajem listopada Hrvatski planinarski savez objavio je Dječji planinarski dnevnik. Dječji planinarski dnevnik sadrži prostor za zapise s izleta te u uvodnim dijelu didaktički priređene planinarske zabavne zadatke, igre i kviz, a u prilogu je zabavna i edukativna igra "Idemo na izlet", u kojoj djeca napreduju po planinarskim stazama pomoću figurica i kocke, izvršavajući zanimljive zadatke. Posebno vrijedi istaknuti da je u stvaranju Dječjeg planinarskog dnevnika sudjelovalo desetak učitelja i pedagoga, planinarski vodiči HPS-a s bogatim iskustvom u planinarskom radu s djecom, a važan doprinos dala su i sama djeca.

U Hrvatskom planinarskom savezu posebna se pažnja posvećuje upravo planinarskom radu s djecom i mladima. U proteklih pet godina HPS je organizirao i proveo pet malih planinarskih škola na Alanu, u kojima je sudjelovalo ukupno više od stotinu djece iz svih krajeva Hrvatske. Prije nekoliko godina utemeljena je godišnja nagrada Izvršnog odbora HPS-a za planinarski rad s djecom i mladima. Želeći dodatno poduprijeti planinarski rad s najmlađim uzrastima HPS je 2015. na Omanovcu organizirao vrlo uspjeli susret voditelja planinarskih skupina djece i mladih, a 2016. godine Skupština HPS-a usvojila je Pravilnik o maloj planinarskoj školi s programom i uputama za provedbu takvih škola. Početkom ove godine tiskane su jedinstvene diplome za male planinarske škole. Sada u Hrvatskoj djeluje oko 20 dječjih planinarskih grupa, uglavnom pri većim planinarskim društvima. U srpnju ove godine tri hrvatske planinarke i učiteljice sudjelovale su na tečaju za mladinske vodnike Planinske zveze Slovenije u Bavšici, o čemu su one napisale pregledan članak u "Hrvatskom planinaru". Već ranije, HPS je tiskao dva izdanja za djecu – slikovnice "Nije duh nego puh" i "Blatnjava priča", a ove godine priređen je i atraktivan Dječji planinarski dnevnik, jedinstvena publikacija namijenjena djeci osnovnoškolskog uzrasta koja ostvaruju svoje prve planinarske korake. Dnevnik sadrži 128 stranica, tiskan je u boji i ima tvrde korice.

Dnevnik se po cijeni od 30 kuna može nabaviti u Uredu HPS-a, tel. 01/48-24-142 i 01/48-23-624, putem elektroničke pošte uredhps@hps.hr i putem web-trgovine na webu HPS-a.

Slika.

Nova otkrića u jami Nedam na Sjevernom Velebitu

Nova otkrića u jami Nedam na Sjevernom Velebitu (01.07.2020.)

Komisija za speleologiju HPS-a i PDS Velebit iz Zagreba objavili su prve rezultate novih speleoloških istraživanja u jami Nedam na Sjevernom Velebitu, provedenih u razdoblju od 21. do 28. lipnja 2020. Tim istraživanjem jama Nedam je s dubinom od 1143 m postala treća jama po dubini u RH i ujedno 70. u svijetu. Jama je produbljena za 122 m dok je istraženo novih 321 m te duljina jame sada iznosi 2310 m...

Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima

Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima (28.06.2020.)

Podsjećamo sve članove na važnost odgovorne zaštite zdravlja pri bavljenju planinarskim i penjačkim aktivnostima u uvjetima epidemije koronavirusa. Tijekom dosadašnjeg trajanja epidemije većina posjetitelja planina pokazala je visoku razinu razumijevanja za mjere, uputa i preporuke nadležnih službi te ih se pridržavala. Građani trebaju imati u vidu da opasnosti od širenja virusa nisu prestale te da se svi trebaju i dalje odgovorno primjenjivati mjere, upute i preporuke kojima je cilj zaštita zdravlja.

U Svetvinčentu predstavljena knjiga Planinarenje na slijepo Feruča Lazarića

U Svetvinčentu predstavljena knjiga Planinarenje na slijepo Feruča Lazarića (15.06.2020.)

U Svetvinčentu u Istri u subotu 13. lipnja predstavljena je knjiga "Planinarenje na slijepo" poznatog istarskog planinara Feruča Lazarića. Na predstavljanju se okupio velik broj planinara, mještana Svetvinčenta, osoba s invaliditetom i drugih autorovih prijatelja...

Google Search


hps.hr webWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.