Godišnje nagrade HPS-a

utorak, 23.12.2014.

Slika.U Hrvatskom plananinarskom savezu 22. prosinca uručene su godišnje nagrade najboljim udrugama, akcijama i pojedincima HPS-a u trinaest kategorija u 2014. godini...

Najbolja planinarska udruga: HPD »MIV«, Varaždin, društvo koje je u 2014 godini brojilo 1043 člana. Organizirano je 27 autobusnih izleta sa preko 1450 sudionika i 66 lokalnih izleta pod nazivom »Svaki tjedan izlet jedan« sa prosječno 25 sudionika po izletu, a sekcija mladih organizirala je 5 izleta za svojih 60 članova. Visokogorci su organizirali izlet na Grossglockner, Gran Paradiso, Prisojnik, Stenar, Mangrt, Pihavec za 40 članova sekcije. Organiziran je tečaj prve pomoći na Ledincu te vodičke vježbe u kojima je sudjelovao 21 vodič te mala planinarska škola za pomladak. Organiziran je tečaj orijentacije, a na natjecanjima su postigli vrlo zapažene rezultate. Markacisti su uredili staze na otoku Rabu, Jablancu, Novom Marofu, Podrutama. Sanirano je pročelje planinarskog doma u Jablancu, nabavljeni stolovi i stolice i postavljena pumpa. Članovi društva  tjedno su uređivali izlog društva, ažurno uređivali Internet stranicu, a mjesečno izdavali informativni list. Organizirali su 27. po redu »Planinarsku noć« sa 300 sudionika, sudjelovali na »Špancir festu« sa 200 sudionika i danu planinara MIV-a sa 200 sudionika.

Slika.Najbolji društveni rad u planinarskoj udruzi: Vladimir Pavičić, član HPD „Zanatlija“ iz Osijeka i član Upravnog odbora tog društva. Sudjelovao je u organizaciji planinarskih manifestacija (Podunavski pješački put, Tjedan planinarenja, Zima u Baranji). Jedan je od inicijatora i organizatora novog planinarskog događanja nazvanog »Planinarski divani«, koji su se po prvi puta održali u Osijeku ove godine. Voditelj je projekta etapnog obilaska SPP-a. U Slavonskom planinarskom savezu obnaša dužnost dopredsjednika SPS-a. Radi na revitalizaciji trase stare planinarske obilaznice »Vrhovima Papuka« koja će biti otvorena u srpnju 2015. na obilježavnju 120 godina slavonskog planinarstva.

Najbolje organizirana akcija: Dani hrvatskih planinara u organizaciji HPD Vinica, Duga Resa. Društvo se istaknulo kao vrhunski domaćin tog tradicionalnog i vrlo uspješnog skupa koji je okupio više od 750 planinara iz 71 planinarskog društva., vrlo kvalitetnim popratnim sadržajima i angažiranja mnogih članova društva koji su sudjelovali u svim fazama izvedbe te akcije.

Najbolji dužnosnik: Bernarda Huzjak, pročelnica Komisije za planinarske putove, već je u svojoj prvoj godini mandata uspješno nastavila rad jedne od najvažnijih stručnih komisija saveza te obogatila njezin sadržaj mnogobrojnim novim akcijama i suradnjom s drugim djelatnostima saveza te s istovjetnom komisijom u Sloveniji.

Najveći planinarski uspjeh: Borna Čujić, sedamnaestogodišnji sportski penjač, član PK-a »Pulfer« iz Zagreba seniorski je prvak Hrvatske u bolderu za 2014. te reprezentativac koji je ove godine na penjalištima u Sloveniji ispenjao smjerove težina 8a, 8b i 8c, a u Makedoniji jedan od najtežih boulder uspona (8a). Na europskom prvenstvu osvojio je 12. mjesto.

Najbolji rad s mladima: Sekcija »Gojzeki« HPD-a Željezničar iz Zagreba istaknula se kvalitetnim radom s djecom iz OŠ »Zapruđe« kroz malu planinarsku školu na Sljemenu, edukativne vježbe i redovne izlete koji su uvijek posjećeni s više od 100, a često i s više od 150 sudionika.

Najveći doprinos planinarskoj publicistici:

Ivo Karača - autor knjige »Jaskanska planinarska priča« koja je izdana povodom 100. godišnjice planinarstva u Jastrebarskom, u izdanju HPD-a »Jastrebarsko«

Slika.Dr. Željko Poljak istaknuo se kao autor knjige »Hrvatsko planinarstvo u 1000 slika«, koja je tiskana krajem ove godine povodom 140. obljetnice hrvatskog planinarstva.

Alan Čaplar istaknuo se kao autor i urednik knjige »Hrvatsko planinarstvo u 1000 slika«, koja je tiskana krajem ove godine povodom 140. obljetnice hrvatskog planinarstva.

Najbolja web stranica: www.hpd-gorscica.hr atraktivno je uređena, članom se može, kao i na izlete prijaviti on-line, izvještaji s izleta objavljuju se u obliku priča, imaju poveznicu na youtube kanal za svoje materijale, a za pojedine izlete imaju GPS rute koje se mogu preuzeti s Google Eartha, bogatu fotogaleriju, prognozu vremena i korisne linkove.

Najbolja planinarska kuća: Planinarski dom Omanovac u vlasništvu PD »Psunj« iz Pakraca svojim sadržajima i uređenim okolišom privlači sve više posjetitelja.

Najbolji upravljač planinarske kuće je HPD »Zrin« iz Petrinje koji velikim trudom nakon temeljite obnove planinarskim domom »Matija Filjak« na samom vrhu Hrastovičke gore istim upravlja na vrlo kvalitetan način.

Najbolji domaćin/domar planinarske kuće: Livio Faraguma, član PD-a »Skitaci« iz Labina istaknuo se kvalitetnom brigom, zalaganjem, gostoprimstvom i uslugama u planinarskoj kući Skitača.

Najbolji vanjski suradnik: Grad Ogulin dao je velik doprinos angažiranjem grada i njegovih ustanova u organizaciji središnje proslave obilježavanja 140. obljetnice hrvatskog planinarstva 26. travnja 2014.

Slika.Posebno priznanje: Željko Brdal, slijepi planinar, u rujnu 2014. uz pomoć vodiča iz HPD-a »Mosor« Split i HPD-a »Željezničar« Zagreb uspješno je izveo uspon na Dinaru, te o tome, kao i o svojem redovnom planinarskom djelovanju, pisao u »Hrvatskom planinaru« i promovirajući planinarstvo govorio za pisane i elektronske medije.

Zlatni znak HPS-a: Krešimir Milas, posthumno. Kao pročelnik Komisije za alpinizam HPS-a dao je veliki zamah toj specijalnosti u HPS-u organizacijom niza akcija u zemlji i inozemstvu, uredio sustav školovanja u alpinizmu te vodio tu komisiju na vrlo kvalitetan način. Za svoje zalaganje u ovoj godini sigurno bi bio nositelj jednog od priznanja, no nažalost smrtno je stradao u lavini na Khan Tengriju u Kirgistanu te mu je Izvršni odbor HPS-a posthumno dodjelio Zlatni znak HPS-a.

Slika 1 od 5.Slika 2 od 5.Slika 3 od 5.Slika 4 od 5.Slika 5 od 5.

Najnovije vijesti

Dani hrvatskih planinara 2021.

Dani hrvatskih planinara 2021.

15.04.2021.

U želji i namjeri da se predstavi zanimljiv planinarski krajolik, pitomi i životopisni brežuljci sjeverne đurđevačke Bilogore, na incijativu đurđevačkoga PD-a Borik HPS je još prije nekoliko godina odabrao Đurđevac za mjesto održavanja Dana hrvatskih planinara 2021. Nadajući se povoljnoj situaciji u pogledu aktualne pandemije Covid-19 pozivamo planinarska društva i klubove da u svoj plan aktivnosti uključe obilježavanje Dana hrvatskih planinara 12. i 13. lipnja 2021. i svoj boravak u Đurđevcu. Podrobnije informacije o načinu obilježavanja Dana hrvatskih planinara bit će objavljene početkom lipnja kada budu poznate epidemiološke okolnosti, sve prema tadašnjoj procjeni i mjerama nadležnog Stožera Civilne zaštite.

Novi broj Hrvatskog planinara 4/2021

Novi broj Hrvatskog planinara 4/2021

13.04.2021.

Travanjski broj Hrvatskog planinara donosi niz zanimljivih tema: zrakoplovna nesreća na Sljemenu, planinarenje hercegovačkim planinama, zimski uspon na Bjelolasicu, sjećanje na Tateka, impresivan uspon na Šćirovac i Svetog Iliju. Želite li redovito primati i otkrivati što donosi časopis Hrvatski planinar pozivamo vas da se pretplatite.

Nova web stranica HPS-a

Nova web stranica HPS-a

26.03.2021.

U petak 26. ožujka puštena je u rad nova web stranica Hrvatskog planinarskog saveza. Stranica, kao i dosad, sadrži obilje podataka korisnih za planiranje izleta te raznovrsne popise i podatke o planinarskim udrugama, objektima, vrhovima, obilaznicama, putovima, akcijama, komisijama, časopisu Hrvatski planinar i raznim drugim temama, ali sadrži raznovrsne nove i dorađene funkcionalnosti te na sistematičniji način organizirane informacije. Cilj izrade bio je na kvalitetniji način povezati raznovrsne baze podataka u jedinstvenu web-platformu s automatiziranom sinkronizacijom podataka iz različitih baza podataka, a ujedno pojednostavniti objavljivanje vijesti.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.