Otvorene prijave za Zimski tečaj za vodiče HPS-a

petak, 02.01.2015.

U travnju 2014. Godine Hrvatski planinarski savez akreditirao je pri UIAA dva standard obuke za vodičku djelatnost. Standard B (Winter Mountaineering), uz A standard (Summer Mountaineering), najviši je samostalni vodički standard za koji obuku u cjelosti pruža Vodička služba HPS-a . Osim licence za vođenje planinara i pred-obuku za takvu vrstu tura, isti, u kombinaciji s ledenjačkim seminarom i D standardom, omogućava uspješnim kandidatima organizaciju, izvedbu i edukaciju za ture po zahtjevnom snježnom terenu, položenijim ledenjacima i zahtjevnim i osiguranim putovima u visokogorju.

Primjer dobre prakse od kada se kvalitetno provodi spomenuti standard jesu učestale i kvalitetne planinarske aktivnosti u visokom gorju poput onih planinarskih društava MIV Varaždin, Velebit, Mosor, Japetić, Zagreb Matica i Željezničar te začeci visokogorskih odsjeka u Dubovcu i Kamenjaku koje provode planinari koji su svoja znanja i vještine konsolidirali i ojačali putom B standard u Vodičkoj službi HPS-a i Zimskog tečaja za vodiče.

Vodiči B standard promotori su sigurnog kretanja u zimskim uvjetima i u drugim planinarskim sredinama poput Makarske, Istre, Slavonije, Primorja i dr. No sama priroda ove zahtjevne aktivnosti iziskuje i veći broj stručnih osoba koje sudjeluju na takvim turama. U nekim sredinama se uspješno u aktivnosti društava uključuju i gorski spašavatelji i alpinisti, a mnogi dodatno osnažuju svoja znanja polaganjem ispita za B vodičai konsolidacijom onih znanja koja su specifična za vodičku djelatnost na zahtjevnim zimskim terenima.

Od polaznika Zimskog tečaja za vodiče očekuje se solidno predznanje u ljetnim tehnikama i naprednije korištenje užeta i sprava. Očekuje se predanost timskom radu, jer niti jedan zimski uspon koji nije timski nije siguran. Polaznik Zimksog tečaja treba biti istinski zaljubljenik u zimske uvjete i visoka gorja jer osim samog vođenja na terenu, osobama koje void kroz edukacije i razgovore treba usaditi one vrijednosti koje su nužne za uspješno planinarenje u tim uvjetima al ii potrebna zannja i vještine.

Od 8.-14. veljače 2015. na terenima oko doma Sušak na Platku s početkom u 15.00 sati održati će se Zimski tečaj za vodiče HPS-a. Vodit će ga iskusni instruktor za zimske uvjete Darko Mršnik i njegov tim koji će do reda činiti iskusni predavači - vodiči, alpinist i spašavatelji . Četiri instruktora biti će na raspolaganju tijekom cijelog tečaja uz goste predavače. Minimalni broj polaznika za održavanje tečaja biti će 20 kandidata ali zbog kvalitete nastave i vježbi maksimalni je ograničan na 25.

U sedam dana vodičke edukacije bit će izvedeno 20-ak stručnih predavanja i 40-ak sati terenskih vježbi, koje će uključivati mnoge vrste kretanja u snijegu i ledu, sigurno kretanje po ledenim i kombiniranim površinama, kretanje pomoću krplji, snježna sidrišta, prelazak lavinskog terena, tehnike spašavanja zimi i mnoga druga znanja i vještine potrebne za planiranje, prenošenje znanja na vođene planinare i izvedbu zimskih planinarskih tura.

Više o uvjetima i postupku prijave koji je otvoren pročitajte na poveznici http://www.hps.hr/vijesti/571/u-veljaci-2015-d-i-b-ispit-zimski-tecaj-te-zimska-vodicka-vjezba-za-b-standard/

Iz Programa školovanja u Vodičkoj službi HPS-a:

Zimski tečaj za vodiče osposobljava članove za vođenje planinara na zimsko planinarenje (B), s elementima vođenja na penjanje u ledu (E). Provodi se tijekom sedam dana kontinuiranog boravka u planinama, u zimskim uvjetima sa snijegom i ledom, uz boravak i smještaj u planinarskom objektu i uvjete za održavanje predavanja i vježbi u planini.

Osposobljavanju putem tečaja i drugih oblika osposobljavanja u Vodičkoj službi HPS-a može pristupiti tjelesno i duševno zdrav član planinarske udruge. Uz tjelesno i duševno zdravlje i planinarsko iskustvo uvjeti za pristup osposobljavanju za B standard u Vodičkoj službi HPS-a su: položen AD standard, članstvo i preporuka matične stanice vodiča, iskustvo stečeno sudjelovanjem u najmanje deset kvalitetnih tura po terenima i u uvjetima opisanim standardom za koje se član vodički osposobljava, u razdoblju od tri godine. Kvalitetnom turom smatra se tura u trajanju od 6 sati/dan u zimskim ili visokogorskim uvjetima.

Najnovije vijesti

Rujanski broj Hrvatskog planinara

Rujanski broj Hrvatskog planinara

08.09.2021.

Nakon velikih ljetnih vrućina stigli su ugodni dani pa Premužićeva staza na Rabu, koja krasi naslovnicu novog broja, kao da poziva da krenemo u planine. Ne treba nas planinare dugo nagovarati, a ideje za nove izlete potražimo u novom broju.

Objavljen Planinarski leksikon

Objavljen Planinarski leksikon

27.08.2021.

Od 27. kolovoza na mrežnim stranicama HPS-a dostupan je Planinarski leksikon sa više od 700 raznovrsnih izraza koji se učestalo koriste u planinarstvu. Priredila ga je Komisija za promidžbu i izdavaštvo uz suradnju komisija za školovanje, planinarske putove, planinarske objekte, zaštitu prirode i speleologiju te brojnih suradnika.

Javni poziv za izradu projektne dokumentacije za obnovu planinarskih domova i kuća u zaštićenim područjima

Javni poziv za izradu projektne dokumentacije za obnovu planinarskih domova i kuća u zaštićenim područjima

02.08.2021.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je 2. 8. 2021. Javni poziv za neposredno su/financiranje izrade projektne dokumentacije za obnovu postojeće posjetiteljske i planinarske infrastrukture u zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.