Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Izvješće sa sastanka Planinarske komisije UIAA u Velikoj Britaniji

srijeda, 26.04.2017.

Slika.U Velikoj Britaniji je od 21. do 23. travnja 2017. održana sjednica Komisije za planinarstvo (Mountaineering commission) UIAA. Domaćin je bio Britanski planinarski savez (BMC). Skup je održan u Keswicku, Lake district, na sjeverozapadu Engleske. Sastanak je vodio predsjednik MC Claudio Melchiorri (Italija), a suvoditelj sastanka je bio voditelj panela za standarde i sigurnost Steve Long (Velika Britanija). Nazočan je bio i Peter Farkas (Mađarska), član Glavnog odbora UIAA koji je zadužen za komunikaciju s Komisije za planinarstvo. Ostali prisutni članovi MC su redom: Phil Wickens (Velika Britanija), Jordi Magrina (Španjolska), Matjaž Šerkezi (Slovenija), Pavlos Georgiades (Cipar), Mike Galbraith (Kanada), Jiri Vogel (Češka), Patrick Lamarque (Francuska), Chiaki Aoyama (Japan) i Darko Mršnik (Hrvatska).

Slika.Sastanak je trajao tri dana, a radilo se po predviđenom rasporedu koji je uključivao odlučivanje o upitima pojedinih saveza u vezi s planinarstvom i vodičkom djelatnošću. Komisija je razmatrala izdavanje akreditacija, validacija i revalidacija za programe školovanja temeljem izvješća validatora iznesenih na panelu o standardima i sigurnosti. Između ostalog, raspravljalo se o postupku akreditacije vodičkog C standarda „Vođenje na sportsko penjanje“ koji se provodi u Vodičkoj službi Hrvatskog planinarskog saveza te je potvrđeno je da će nakon predstojećeg posjeta validatora tečaju za C standard u Paklenici biti donesena konačna ocjena, a na dosad pokazano nije bilo primjedbi. Osim radnji vezanih za nacionalne saveze, razgovaralo se i o projektima unutar UIAA. Pojedini ranije započeti projekti su okončani ili prekinuti, bilo je i prijedloga za produžavanje rokova kao i za pokretanje novih. Uz sastanak je izveden kraći izlet u okolicu te su sudionici sastanka obišli nedavno otvoreni Muzej planinarskog naslijeđa i kulture u Keswicku.

Hrvatskom planinarskom savezu i hrvatskom predstavniku Darku Mršniku izražena je dobrodošlica u Komisiji za planinarstvo UIAA, pri čemu je istaknuto kako naš savez predano radi na unapređenju i provedbi pozitivnih propisa, zalaže se za sigurnost i etiku te je naglašeno da je kvalitetan planinarski rad u Hrvatskoj prepoznat i tijelima UIAA. Potaknut je proces uključivanja hrvatskog predstavnika i u rad Panela za standarde i sigurnost, koji je stručni dio Komisije za planinarstvo.

Slika.

Slika 1 od 5.Slika 2 od 5.Slika 3 od 5.Slika 4 od 5.Slika 5 od 5.
Lipanjski broj Hrvatskog planinara

Lipanjski broj Hrvatskog planinara (13.06.2019.)

Schlosserov dom na Risnjaku, 40 godina od slavne himalajske ekspedicije, posjet rudarskom oknu, HGSS - tajna uspjeha, samo su dio sadržaja novog broja.

Tisuću planinara na Danima hrvatskih planinara na Ravnoj gori

Tisuću planinara na Danima hrvatskih planinara na Ravnoj gori (09.06.2019.)

Dani hrvatskih planinara su središnje godišnje okupljanje planinara u Hrvatskoj. Organizira ih Hrvatski planinarski savez u suradnji s nekim planinarskim društvom - domaćinom. Ove godine su Dani hrvatskih planinara održani 8. i 9. lipnja 2019. na Trakošćanu i Ravnoj gori u organizaciji HPS-a i PD-a Ravna gora iz Varaždina. U ta dva dana u Trakošćanu i na Ravnoj gori okupilo se oko tisuću planinara iz 70 planinarskih društava.

Na 30. Skupštini HPS-a izabrana nova tijela HPS-a

Na 30. Skupštini HPS-a izabrana nova tijela HPS-a (01.06.2019.)

U hotelu Panorama u Zagrebu u subotu 1. lipnja 2019. održana je 30. Skupština HPS-a. Na Skupštini je sudjelovalo 120 predstavnika planinarskih udruga članica HPS-a. Prema predviđenom dnevnom redu usvojeno je programsko izvješće u radu HPS-a u 2018. godini, financijsko izvješće za 2018. godinu, izvješća Nadzornog odbora i Suda časti, odluka o raspodjeli namjenskih sredstava po komisijama i aktivnostima u 2019. godini te program rada i financijski plan za 2020. godinu. Također je usvojen detaljno razrađen program rada HPS-a u idućem četverogodišnjem mandatnom razdoblju, a središnji sadržaj Skupštine bio je izbor tijela i dužnosnika HPS-a za razdoblje od 2019. do 2023. godine.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.