Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Sačuvan planinarski dom Umberto Girometta na Mosoru

petak, 21.07.2017.

Slika.U požarima koji su sredinom srpnja zahvatili Dalmaciju, opožarene su velike površine na planinama Mosoru i Poljičkoj planini. Pravovremenom reakcijom vatrogasaca, gorskih spašavatelja i planinara, obranjeni su planinarski dom Umberta Giromette na Mosoru te planinarska kuća Lugarnica.

Planinarima je Gornje Sitno dobro poznato kao ishodište planinarskih putova prema vrhovima Mosora i jedno od mjesta odakle se pruža prekrasan pogled prema Splitu. Nažalost, šire područje Sitna Gornjeg je, kao i područje uz druga naselja na padinama Mosora znatno stradalo u velikom požaru koji je zahvatio prosor između Mosora i Splita. Vatra je gorjela i u visinskoj zoni Mosora, pri čemu je bio ugrožen i najpoznatiji planinarski dom u Dalmaciji, dom Umberto Girometta. Taj je objekt ujedno i jedan od najstarijih planinarskih domova u Hrvatskoj, a imao je i zanimljivu povijest. U proteklih 90 godina imao funkciju bolnice, radionice oružja i zapovjedničke baze. Do planinarskog doma može se doći samo pješice pa u obranu doma nisu mogli prići ni vatrogasci ni vojska, a dom su od požara sačuvali članovi HGSS-a i članovi HPD-a Mosor iz Splita te domaćin Špiro Gruica. Inače u blizini doma može sletjeti helikopter, ali zbog gustog dima to nije bilo moguće, pa je preostalo jedino organizirati se i s priručnim sredstvima braniti mosorski planinarski dom od vatrene stihije.

Slika.„Dom je okružen borovom šumom koju je već zahvatio plamen, a iskreno, isprva smo mislili kako nemamo puno šanse u borbi s vatrom. Ali nismo niti pomišljali da barem ne pokušamo spasiti što se spasiti da. Kad se već činilo da ćemo se morati povući, vjetar je iznenada stao, i tu smo uspjeli zaustaviti prodiranje požara sa zapada. Dok je nekoliko ekipa gasilo požar, drugi su rušili stabla kako se vatra ne bi dalje širila. Moram reći da su to bili zaista nadljudski napori u borbi koja je potrajala više od 24 sata na mjestu na koje nitko osim nas nije niti pomislio otići. Kad gori šuma, svi bježe, a mi smo usred te stihije obranili objekt zahvaljujući i srcu, ali i pameti, bez te kombinacije od doma Umberta Girometta danas bi ostalo samo zgarište“ – izjavio je za jedne dnevne novine pročelnik HGSS-a i član HPD-a Mosor Vinko Prizmić. Nekoliko timova u kojima se nalazilo između deset i dvadeset ljudi još je četiri pazilo da se vatra ponovno ne razbukta, u dežurstvima koja su trajala između deset i petnaest sati.

HPD Mosor planira akciju pošumljavanja i uređenja okoliša planinarskog doma na Ljuvaču, a podrobnije informacije o tome mogu se dobiti od predsjednika HPD-a Mosor Denisa Vranješa te posredstvom webu i facebook stranici HPD-a Mosor.

Nova otkrića u jami Nedam na Sjevernom Velebitu

Nova otkrića u jami Nedam na Sjevernom Velebitu (01.07.2020.)

Komisija za speleologiju HPS-a i PDS Velebit iz Zagreba objavili su prve rezultate novih speleoloških istraživanja u jami Nedam na Sjevernom Velebitu, provedenih u razdoblju od 21. do 28. lipnja 2020. Tim istraživanjem jama Nedam je s dubinom od 1143 m postala treća jama po dubini u RH i ujedno 70. u svijetu. Jama je produbljena za 122 m dok je istraženo novih 321 m te duljina jame sada iznosi 2310 m...

Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima

Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima (28.06.2020.)

Podsjećamo sve članove na važnost odgovorne zaštite zdravlja pri bavljenju planinarskim i penjačkim aktivnostima u uvjetima epidemije koronavirusa. Tijekom dosadašnjeg trajanja epidemije većina posjetitelja planina pokazala je visoku razinu razumijevanja za mjere, uputa i preporuke nadležnih službi te ih se pridržavala. Građani trebaju imati u vidu da opasnosti od širenja virusa nisu prestale te da se svi trebaju i dalje odgovorno primjenjivati mjere, upute i preporuke kojima je cilj zaštita zdravlja.

U Svetvinčentu predstavljena knjiga Planinarenje na slijepo Feruča Lazarića

U Svetvinčentu predstavljena knjiga Planinarenje na slijepo Feruča Lazarića (15.06.2020.)

U Svetvinčentu u Istri u subotu 13. lipnja predstavljena je knjiga "Planinarenje na slijepo" poznatog istarskog planinara Feruča Lazarića. Na predstavljanju se okupio velik broj planinara, mještana Svetvinčenta, osoba s invaliditetom i drugih autorovih prijatelja...

Google Search


hps.hr web


Web kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.