Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Sačuvan planinarski dom Umberto Girometta na Mosoru

petak, 21.07.2017.

Slika.U požarima koji su sredinom srpnja zahvatili Dalmaciju, opožarene su velike površine na planinama Mosoru i Poljičkoj planini. Pravovremenom reakcijom vatrogasaca, gorskih spašavatelja i planinara, obranjeni su planinarski dom Umberta Giromette na Mosoru te planinarska kuća Lugarnica.

Planinarima je Gornje Sitno dobro poznato kao ishodište planinarskih putova prema vrhovima Mosora i jedno od mjesta odakle se pruža prekrasan pogled prema Splitu. Nažalost, šire područje Sitna Gornjeg je, kao i područje uz druga naselja na padinama Mosora znatno stradalo u velikom požaru koji je zahvatio prosor između Mosora i Splita. Vatra je gorjela i u visinskoj zoni Mosora, pri čemu je bio ugrožen i najpoznatiji planinarski dom u Dalmaciji, dom Umberto Girometta. Taj je objekt ujedno i jedan od najstarijih planinarskih domova u Hrvatskoj, a imao je i zanimljivu povijest. U proteklih 90 godina imao funkciju bolnice, radionice oružja i zapovjedničke baze. Do planinarskog doma može se doći samo pješice pa u obranu doma nisu mogli prići ni vatrogasci ni vojska, a dom su od požara sačuvali članovi HGSS-a i članovi HPD-a Mosor iz Splita te domaćin Špiro Gruica. Inače u blizini doma može sletjeti helikopter, ali zbog gustog dima to nije bilo moguće, pa je preostalo jedino organizirati se i s priručnim sredstvima braniti mosorski planinarski dom od vatrene stihije.

Slika.„Dom je okružen borovom šumom koju je već zahvatio plamen, a iskreno, isprva smo mislili kako nemamo puno šanse u borbi s vatrom. Ali nismo niti pomišljali da barem ne pokušamo spasiti što se spasiti da. Kad se već činilo da ćemo se morati povući, vjetar je iznenada stao, i tu smo uspjeli zaustaviti prodiranje požara sa zapada. Dok je nekoliko ekipa gasilo požar, drugi su rušili stabla kako se vatra ne bi dalje širila. Moram reći da su to bili zaista nadljudski napori u borbi koja je potrajala više od 24 sata na mjestu na koje nitko osim nas nije niti pomislio otići. Kad gori šuma, svi bježe, a mi smo usred te stihije obranili objekt zahvaljujući i srcu, ali i pameti, bez te kombinacije od doma Umberta Girometta danas bi ostalo samo zgarište“ – izjavio je za jedne dnevne novine pročelnik HGSS-a i član HPD-a Mosor Vinko Prizmić. Nekoliko timova u kojima se nalazilo između deset i dvadeset ljudi još je četiri pazilo da se vatra ponovno ne razbukta, u dežurstvima koja su trajala između deset i petnaest sati.

HPD Mosor planira akciju pošumljavanja i uređenja okoliša planinarskog doma na Ljuvaču, a podrobnije informacije o tome mogu se dobiti od predsjednika HPD-a Mosor Denisa Vranješa te posredstvom webu i facebook stranici HPD-a Mosor.

Promotivni planinarski filmovi

Promotivni planinarski filmovi "Hrvatske planine" i "Hrvatske planinarske kuće" (02.02.2019.)

U cilju popularizacije hrvatskih planina i planinarstva Komisija za promidžbu i izdavačku djelatnost HPS-a pripremila je i objavila dva planinarska edukativno-promotivna filma. Oba filma traju po 8-9 minuta, a prikazuju prepoznatljiva planinarska odredišta u hrvatskim planinama, od Slavonije do Istre i od Zagorja do Dalmacije.

Preminula Jasna Kosović

Preminula Jasna Kosović (01.02.2019.)

U Zagrebu je u četvrtak 31. siječnja 2019. preminula Jasna Kosović, članica HPD-a „Zagreb-Matica“. Jasna Kosović istaknula se dugogodišnjom brigom o Goranskom planinarskom putu, kojega je sa suradnicima temeljito obnovila te izdala kvalitetan vodič i dnevnik za sve tri dionice GPP-a. Izniman doprinos dala je i kao pročelnica Komisije za planinarske putove HPS-a...

40 godina PD Đakovo

40 godina PD Đakovo (21.01.2019.)

Planinarsko društvo Đakovo je osnovano 19. siječnja 1979. i ovih dana proslavlja svoj 40. rođendan. Cijela 2019. će biti u znaku tog jubileja. Prva događanja su već za nama.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.