Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Obnova skloništa na Šugarskoj dulibi

četvrtak, 10.08.2017.

Slika.Planinarsko sklonište na Šugarskoj dulibi vrlo je važan objekt na VPP-u, prvenstveno zbog sigurnosnih razloga, jer nadaleko nema mjesta u kojem se može skloniti, odmoriti ili prenoćiti u obilasku tog dijela Velebita. Smješten je na visini 1212 n/m, od Baških Oštarija udaljen je preko 6 sati hoda, a do Stapa ima 5 sati. Na njega može se doći i od Jelove Ruje za 3, a iz Lukovog Šugarja za 4 i pol sati.

U proteklih desetak dana, od 28. srpnja do 8. kolovoza 2017., na Šugarskoj dulibi odrađen je najveći dio završnih radova na obnovi planinarskog skloništa te je isto stavljeno na raspolaganje posjetiteljima.

Podsjetimo, nakon izdavanja dopuštenja Ministarstva zaštite okoliša i prirode 14. lipnja prošle godine, krenulo se u realizaciju obnove skloništa. Sami radovi izvođeni su na volonterskoj osnovi pod vodstvom arhitekta Ivana Juretića, a financiranje nabave, izrade i prijevoza materijala od strane inicijatora obnove Hrvatskog planinarskog saveza.

Protekle godine tijekom ljeta i jeseni odrađeni su na terenu svi pripremni radovi, nabavljen kompletan materijal za obnovu te odrađen izuzetno opsežan projektantski i obrtnički posao pripreme projekta u dolini.

U petak 28. srpnja ove godine krenuo je transport prefabriciranih elemenata kamionom sa Grobnika do sedla na šumskoj cesti za Panos, odakle su helikopterom u petnaest naleta prebačni do kontejnera na Šugarskoj dulibi. Istovremeno, sa Šugarske dulibe je odveženo oko pet tona otpada sakupljenog čišćenjem skloništa i neposrednog okoliša.

Desetodnevnim završnim radovima odazvalo se dvadesetak planinara volontera iz različitih dijelova Hrvatske i Slovenije, koji su se pridruživali Ivanu Juretiću i Damiru Armanu - vrijednom domaćinu iz PD Naftaplina. Radove su također podupirali nadzornici iz Parka prirode Velebit, članovi HGSS Stanice Gospić i dužnosnici HPS-a.

Stari kontejner sada je dobio nove velike prozore od termoizolacijskog kaljenog sigurnosnog stakla, novu natprosječnu termo izolacijsku ovojnicu, konstruktivno pojačanu strukturu ravnog krova s dodatnim slojem termoizolacije i iznimnom hidroizolacijskom membranom koja u idućim desetljećima trebala u planinskim ekstremnim uvjetima jamčiti potpunu vodonepropusnost.

Ispod kontejnera ukopan je i izoliran prefabricirani spremnik za kišnicu zapremine tisuću litara spojen na krovnu površinu, a za opskrbu električnom energijom ugrađen je solarni panel. Sklonište raspolaže dvijema rasvjetnim linijama, električnom pumpom za crpljenje vode, USB utičnicama i utičnicom na 230 V.

Novi inventar i namještaj skloništa kompozicijski podvlači petnaestak metara dugačka klupica/ležište, četiri naročito oblikovana stolića koji se komponiraju u ležajeve, luster s vješalicom te mala polica s umivaonikom. Centralno je postavljena peć spojena na dimnjak i manje spremište za inventar ispod klupe. Sklonište raspolaže sa desetak spavaćih mjesta, a posebnost su četiri pomoćna viseća platnena ležaja koja se po potrebi razapinju između stranica kontejnera.

Sljedeći vikend planira se oblaganje pročelja kontejnera panelima i slaganje vanjskog zahoda, a početkom rujna predviđena je finalna akcija prekrivanja krova kamenom, izrada kamenog postamenta i klupica uz kontejner. Svi ste srdačno pozvani uključiti se i pripomoći dovršetku projekta obnove.

Dolje na fotografijama po redoslijedu je mjesto ukrcaja tereta za helikopter, letjelica koja je obavila vrlo složene nalete, dio opreme zemaljskim putem transportirali su članovi HGSS Stanice Gospić, vanjski radovi na skloništu, uređenje interijera i vanjski izgled ovog sada izuzetno atraktivnog i važnog skloništa.

Slika 1 od 18.Slika 2 od 18.Slika 3 od 18.Slika 4 od 18.Slika 5 od 18.Slika 6 od 18.Slika 7 od 18.Slika 8 od 18.Slika 9 od 18.Slika 10 od 18.Slika 11 od 18.Slika 12 od 18.Slika 13 od 18.Slika 14 od 18.Slika 15 od 18.Slika 16 od 18.Slika 17 od 18.Slika 18 od 18.
Dani planinara Dalmacije- Trilj 2019

Dani planinara Dalmacije- Trilj 2019 (17.09.2019.)

Planinarsko društvo Jelinak Trilj proslavilo je 20 godina organiziranog planinarstva u triljskom kraju. Središnja proslava, u okviru kojih su bile dvije akcije 2. Međunarodni Mihovilski i Dani planinara Dalmacije – Trilj 2019. održana je od 13. do 15. rujna.

Nova otkrića na Velebitu: Duboke jame su jedna od svjetskih posebnosti Hrvatske

Nova otkrića na Velebitu: Duboke jame su jedna od svjetskih posebnosti Hrvatske (16.09.2019.)

Nastavkom vrlo zahtjevnih speleoloških istraživanja u jami Nedam speleolozi su ovaj vikend došli do dubine 1021 metar. Hrvatska je dobila četvrtu jamu dublju od 1000 metara, što je značajno u svjetskim okvirima.

Rujanski broj Hrvatskog planinara

Rujanski broj Hrvatskog planinara (12.09.2019.)

Speleološko čudo na Crnopcu, Tragom oborenog britanskog avijatičara, Musala - krov Balkana, Planinarske novosti iz Samoborskog gorja, ... samo su neke od zanimljivh tema u novom broju.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.