Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Seminar o topografskom snimanju speleoloških objekata 2017.

utorak, 05.12.2017.

Teo Barišić, KS HPS, SO HPK Sveti Mihovil

Potrebna literaturaOd 1. do 3. dana prosinca 2017. u planinarskoj kući u Alatima u organizaciji KS HPS i HPK „Sveti Mihovil“ iz Šibenika održan je Seminar o topografskom snimanju speleoloških objekata. 10 instruktora i 32 polaznika iz čak 13 speleoloških udruga je tijekom seminara kroz predavanja, praktične vježbe i radionicu razjašnjavalo složenu problematiku izrade i obrade speleološkog nacrta. Seminar je vodio Teo Barišić.

U rudnikuSeminar je započeo okupljanjem sudionika u planinarskoj kući uz dobru atmosferu speleoloških tuluma da bi se u subotnje jutro sudionici seminara spustili stotinjak metara pod zemlju u iskopane dvorane napuštenog rudnika Boksita Kalun kod Drniša. Nakon demonstracije tehnika klasičnog topografskog snimanja speleolozi su podijeljeni u 8 timova koji su crtali rudnički labirint. Po završetku su ekipe koje su rabile bezpapirno crtanje ostalima demonstrirale rad ovim suvremenim tehnikama. Nakon praktičnog dijela uslijedio je povratak u bazu na topli tanjur bravetine sa kupusom, nastavak predavanja do 22.30 a potom i novo druženje uz glasnu muziku do kasno u noć.

DigitalizacijaU nedjeljno jutro je nastavljeno s predavanjem o obradi nacrta i speleološkim simbolima, nakon čega su se sudionici ponovo podijelili po timovima u kojima su radili u objektu da bi krenula radionica sa unošenjem podataka u računalne programe za obradu podataka, printanje poligona, prenošenje poligona i izrada nacrta na paus papiru olovkom. Na kraju su polaznici mogli usporediti klasične i suvremene tehnike crtanja, a KS HPS je svima podijelila brošuru Razvoj speleološkog nacrta kao i nacrte jama Stare škole i Nevidne vode.

Iako na popisu sudionika razlikujemo instruktore i polaznike može se reći da nije bilo nikoga tko nije naučio nešto novo tako da su svi ponešto profitirali. Uz 42 sudionika, seminar je organizacijom i logistikom poduprlo još 7 speleologa domaćina HPK Sveti Mihovil tako da je sa 49 speleologa ovo bio jedan od masovnijih speleoloških skupova ove, kao i seminara i sličnih skupova posljednjih godina.

Izvještaj sa seminara i popisom sudionika

Promotivni planinarski filmovi

Promotivni planinarski filmovi "Hrvatske planine" i "Hrvatske planinarske kuće" (02.02.2019.)

U cilju popularizacije hrvatskih planina i planinarstva Komisija za promidžbu i izdavačku djelatnost HPS-a pripremila je i objavila dva planinarska edukativno-promotivna filma. Oba filma traju po 8-9 minuta, a prikazuju prepoznatljiva planinarska odredišta u hrvatskim planinama, od Slavonije do Istre i od Zagorja do Dalmacije.

Preminula Jasna Kosović

Preminula Jasna Kosović (01.02.2019.)

U Zagrebu je u četvrtak 31. siječnja 2019. preminula Jasna Kosović, članica HPD-a „Zagreb-Matica“. Jasna Kosović istaknula se dugogodišnjom brigom o Goranskom planinarskom putu, kojega je sa suradnicima temeljito obnovila te izdala kvalitetan vodič i dnevnik za sve tri dionice GPP-a. Izniman doprinos dala je i kao pročelnica Komisije za planinarske putove HPS-a...

40 godina PD Đakovo

40 godina PD Đakovo (21.01.2019.)

Planinarsko društvo Đakovo je osnovano 19. siječnja 1979. i ovih dana proslavlja svoj 40. rođendan. Cijela 2019. će biti u znaku tog jubileja. Prva događanja su već za nama.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.