Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142U Rijeci 11. studenog održan ispit za naslov alpinist

utorak, 05.12.2017.

Dana 16. Listopada 2017. godine Komisija za alpinizam objavila je poziv za prijavu kandidata, rok i način prijavljivanja, te uvjete za pristupanje ispitu za naziv "alpinist".

U roku za podnošenje prijava Komisija za alpinizam zaprimila je 7 prijava. Prijavljeni su:

1. Bojan Novak (Riječki alpinistički klub)

2. Bojan Rafaj (Riječki alpinistički klub)

3. Diego Košta (Riječki alpinistički klub)

4. Miljenko Serdarević (Riječki alpinistički klub)

5. Željko Bockovac (Alpinistički odsjek HPD "Mosor")

6. Petar Kasum (Alpinistički odsjek HPD "Željezničar")

7. Šime Jukić (Planinarski klub "Sveti Bernard")

Prema pristiglim prijavama utvrđeno je da 6 kandidata ispunjava uvjete za pristupanje ispitu za naziv "alpinist", dok kandidat Šime Jukić ne zadovoljava formalne uvjete za pristup ispitu. Pregledom njegovog kartona ustanovljen je nedovoljan broj neosiguranih smjerova i slapova.

Dana 11. studenog 2017. godine u Rijeci je održan ispit za naziv "alpinist" kojem je pristupilo 6 prijavljenih kandidata. Ispitnu komisiju činili su: Siniša Atlija (instruktor alpinizma, AO HPD Bilogora, AO Zagreb Matica), Nikola Šoić (alpinist i gorski spašavatelj, AO PDS Velebit) i Orsat Kratofil (instruktor alpinizma, AO HPD Željezničar).

Pismeni dio ispita je održan u prostorijama Riječkog alpinističkog kluba dok je praktičan dio održan na stijenama penjališta Veli vrh u Rijeci.

Ispit se sastojao iz pismenog i usmenog/praktičnog dijela prema pitanjima koja su kandidatima bila poznata unaprijed. Kriterij prolaznosti pismenog dijela bio je ostvarenih više od 70 % bodova. Teme pismenog dijela ispita bile su sljedeće:

1. Planinarska organizacija

2. Geologija stijena i planina

3. Poznavanje planina

4. Razvoj alpinizma

5. Grane alpinizma i stilovi penjanja

6. Meteorologija

7. Navigacija

Kandidati su dobro riješili pismeni dio ispita (73% - 83 %).

Na usmenom/praktičnom dijelu ispita kriterij prolaznosti bio je poznavanje svih tema i tehnika, pri čemu je kandidat svaku temu usmeno izložio i po potrebi demonstrirao tehniku (bilo poznatu, bilo improviziranu) na način da ostvari zadani zadatak, a da pritom ne ugrozi sebe ni partnera. Teme usmenog/praktičnog dijela ispita bile su sljedeće:

1. Tehnike osiguravanja partnera (osiguravanje preko ramena, s pojasa, sa sidrišta, polulađarcem, pločicom, autoblock spravicom, osiguravanje prvog, drugog penjača, rasterećivanje blokirane autoblock spravice)

2. Hodanje/penjanje u navezu sa skraćenim užetom

3. Spust po užetu (samoosiguravanje prusikom, prelaz preko oštećenog mjesta na užetu)

4. Tandem-spust po užetu (s unesrećenim penjačem)

5. Podizanje penjača sustavom kolotura (Sv. Bernard, garda, rasterećivanje blokirane garde)

6. Osiguravališta i osiguravanje u snijegu

7. Osiguravališta i osiguravanje u ledu

8. Snježne lavine, preventiva i spašavanje

9. Pokus stabilnosti snježnog pokrivača

10. Ledenjački navez i spašavanje iz ledenjačkih pukotina

Bojan Rafaj i Diego Košta su zadovoljili sve dijelove usmenog/praktičnog dijela ispita i uspješno položili ispit za naslov "alpinist".

Bojan Novak i Željko Bockovac su također položili ispit za naziv "alpinist" pokazavši zadovoljavajuće znanje na ispitu, uz napomenu komisije da trebaju poraditi na prezentacijskoj sigurnosti i uvjerljivosti demonstriranja tehnika.

Petar Kasum zadovoljio je dio usmenog/praktičnog dijela ispita, no neke tehnike nije odradio do kraja i/ili na siguran način. Ispitna komisija uputila je kandidata da pristupi popravnom roku u dogovoru sa ispitnom komisijom. Na popravnom roku kandidat mora odgovarati teme 3, 4 i 5.

Miljenko Serdarević zadovoljio je dio usmenog/praktičnog dijela ispita, no neke tehnike nije odradio do kraja i/ili na siguran način. Ispitna komisija uputila je kandidata da pristupi popravnom roku u dogovoru sa ispitnom komisijom. Na popravnom roku kandidat mora odgovarati teme 3 i 4.

Zaključak ispitne komisije je da svi kandidati imaju raznoliko i kvalitetno penjačko iskustvo, no da je praktični dio ispita kod nekih pokazao slabiji stupanj poznavanja nekih rjeđe primjenjivanih tehnika. Rješavanje raznih iznimnih situacija, bilo poznatim tehnikama ili improvizacijom, svakako spada u osnovne vještine svakog alpinista kojima kandidati trebaju upotpuniti svoje već nesumnjivo visoke penjačke sposobnosti i apetite.

Orsat Kratofil

Preminuo Tomislav Pavlin

Preminuo Tomislav Pavlin (19.03.2019.)

U Zagrebu je 18. ožujka preminuo dugogodišnji pročelnik Komisije za planinarske putove HPS-a i predsjednik HPD-a Stanko Kempny Tomislav Pavlin. Posljednji ispraćaj bit će na Krematoriju u Zagrebu, u petak 22. ožujka 2019. u 13:35 sati.

20. zimski pohod na Bjelolasicu

20. zimski pohod na Bjelolasicu (27.02.2019.)

20. zimski pohod na Bjelolasicu najmasovniji do sada
Begovo Razdolje, jedno od naselja u općini Mrkopalj, naseljeno mjesto s najvišom nadmorskom visinom u Hrvatskoj s oko tridesetak žitelja, 16. 2. 2019. g bilo je stjecište planinara iz cijele Hrvatske. Povod tome je 20. zimski uspon na Bjelolasicu (1534 m), najvišu planinu Gorskog kotara i Primorsko-goranske županije. Uspon je sastavni dio programa zimskog Memorijala mira dvadesetšestorice smrznutih partizana, u sklopu kojeg se još odvijaju utrke u skijaškom trčanju i raznovrsna kulturno-umjetnička događanja.

Natječaj za izgradnju, obnovu i održavanje planinarskih objekata

Natječaj za izgradnju, obnovu i održavanje planinarskih objekata (27.02.2019.)

Na sjednici Izvršnog odbora održanoj 4.2.2019. donesena je odluka o raspisivanju Natječaja za obnovu, održavanje i izgradnju planinarskih objekata članica HPS-a (vlasnici ili upravljači planinarskih objekata) u ukupnom iznosu od 200.000,00 kn.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.