Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Održan seminar i ispit za voditelje ljetne alpinističke škole

petak, 26.01.2018.

Proteklog je vikenda u Starigradu održan još jedan seminar i ispit za voditelje ljetne alpinističke škole. Ispitnu komisiju činili su Nikola Derežić, Vladimir Dado Mesarić i Željko Bockovac. Na seminaru je sudjelovalo čak dvanaestero kandidata i kandidatkinja iz svih dijelova Hrvatske (Zagreb, Rijeka, Karlovac, Split). Jedanaestero kandidata je zadovoljilo uvjete za voditelja ljetne alpinističke škole, te će njihove licence vrijediti do 21. siječnja 2021. godine.

Cilj seminara je bio osposobljavanje kandidata za sigurno i uspješno vođenje ljetne alpinističke škole. Seminar je svojim programom obuhvatio sve ključne momente u organizaciji škole. Kandidati su imali prilike čuti iskustva i preuzeti know-how od članova organizacijskog odbora, te tako upotpuniti i proširiti svoje razumjevanje načina na koji škola funkcionira.

Umjesto rigidnih predavanja, teme seminara bile su obrađivane u obliku moderiranih diskusija, u kojima su svi sudionici mogli ravnopravno sudjelovati, davati svoja mišljenja i postavljati pitanja. Na taj način su nestale barijere između kandidata i organizatora, što je omogućilo nesmetan prijenos znanja. Kroz izravnu i intenzivnu međusobnu komunikaciju, ali i kasnije neformalno druženje, sklopljena su nova poznanstva, te dogovorene potencijalne buduće suradnje među odsjecima i klubovima, a u svrhu upoznavanja načina rada drugih odsjeka, sa ciljem unaprijeđenja ljetne alpinističke škole u

vlastitom odsjeku.

U komunikaciji sa kandidatima utvrđene su razlike u broju praktičnih tehnika koje se predaju u sklopu škola, potencijalno i načinu na koji se te tehnike izvode, te načinu na koji se provodi završni ispit.

Zaključak organizacijskog odbora ovog seminara je da bi trebalo učiniti dodatni napor u cilji minimiziranja odstupanja u razini i obimu znanja kojim raspolažu polaznici koji završe ljetne alpinističke škole različitih odsjeka.

Seminar se bavio sljedećim temama vezanima za organizaciju i vođenje ljetne alpinističke škole:

-sigurnost - prevencija, što u slučaju nesreće, pravne implikacije

- prijenos znanja - strukturiranje nastavnih cjelina, nastavni materijali, izvođenje vježbi na terenu, predavanja,završni ispit

- nastavno osoblje - odabir i priprema asistenata za sudjelovanje na školi, odabir predavača

- upisi - koliko polaznika upisati, selekcijski postupak, metode selekcije

- polaznici škole - priprema polaznika za sudjelovanje na školi, red i disciplina, nastavno opterećenje

- planiranje izleta - odabir lokacije, regrutacija asistenata, dnevni raspored aktivnosti, organizacija vannastavnih aktivnosti

- vođenje izleta - tko smije voditi izlet, imenovanje zamjenika, efikasno korištenje vremena, vođenje evidencije

- komunikacija - kanali komunikacije, dostupnost voditelja škole, komunikacija na izletima, komunikacija sa nastavnim osobljem

- formalnosti - pisanja programa škole, prijavljivanje škole kod KA, pisanje izvještaja za KA

- delegiranje zadataka - kako rasteretiti voditelja škole, uloga zamjenika i pomoćnika

- marketing - oglašavanje škole

- anketiranje - dobivanje povratne informacije

Ovom prilikom čestitamo svim sudionicima seminara te se zahvaljujemo ispitnoj komisiji i organizatorima, Nikoli, Dadi i Željku na uloženom trudu koji je rezultirao vrlo produktivnim vikendom te velikim zadovoljstvom svih sudionika i sudionica.

Slika 1 od 2.Slika 2 od 2.
Preminuo Tomislav Pavlin

Preminuo Tomislav Pavlin (19.03.2019.)

U Zagrebu je 18. ožujka preminuo dugogodišnji pročelnik Komisije za planinarske putove HPS-a i predsjednik HPD-a Stanko Kempny Tomislav Pavlin. Posljednji ispraćaj bit će na Krematoriju u Zagrebu, u petak 22. ožujka 2019. u 13:35 sati.

20. zimski pohod na Bjelolasicu

20. zimski pohod na Bjelolasicu (27.02.2019.)

20. zimski pohod na Bjelolasicu najmasovniji do sada
Begovo Razdolje, jedno od naselja u općini Mrkopalj, naseljeno mjesto s najvišom nadmorskom visinom u Hrvatskoj s oko tridesetak žitelja, 16. 2. 2019. g bilo je stjecište planinara iz cijele Hrvatske. Povod tome je 20. zimski uspon na Bjelolasicu (1534 m), najvišu planinu Gorskog kotara i Primorsko-goranske županije. Uspon je sastavni dio programa zimskog Memorijala mira dvadesetšestorice smrznutih partizana, u sklopu kojeg se još odvijaju utrke u skijaškom trčanju i raznovrsna kulturno-umjetnička događanja.

Natječaj za izgradnju, obnovu i održavanje planinarskih objekata

Natječaj za izgradnju, obnovu i održavanje planinarskih objekata (27.02.2019.)

Na sjednici Izvršnog odbora održanoj 4.2.2019. donesena je odluka o raspisivanju Natječaja za obnovu, održavanje i izgradnju planinarskih objekata članica HPS-a (vlasnici ili upravljači planinarskih objekata) u ukupnom iznosu od 200.000,00 kn.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.