Snježni tjedan za sudionike Tjedna planinarstva u Sloveniji

utorak, 13.03.2018.

Slika.U sklopu projekta „Penjanje za sve“ kojeg Hrvatski planinarski savez provodi s pet nacionalnih sportskih saveza tj. Český horolezecký svaz, Club Alpino Italiano, Slovenský horolezecký spolok JAMES, Magyar Hegyés Sportmászó Szövetség i Planinska zveza Slovenije) u tjednu od 5. do 11. ožujka 2018. na području NP Triglav u Sloveniji proveden je četvrti po redu “Tjedan planinarstva i penjanja”.

90 planinara i penjača provelo je izuzetno dinamičnih tjedan na području koji pruža velike kapacitete za bavljenje zimskim planinarskim i skijaškim aktivnostima. Samo se tim HPS-a, usprkos nemogućnosti odlaska u više planine zbog stalne prijetnje lavinske opasnosti, uz podršku slovenskih kolega i kolegica, tijekom tjedna penjao četiri puta kroz zahtjevne alpinističke smjerove, devet puta penjao slapove, izveo tridesetak tura planinskog skijanja te planinario u zimskim uvjetima 17 puta.

Slika.Slovenski domaćini na čelu sa stručnim djelatnicima PZS-a Damjanom Omerzuom i Matjažem Šerkezijem, organizirali su tijekom tjedna više stručnih predavanja i radionica od kojih svakako treba spomenuti druženje s prvacima slovenskog planinarstva Davom Karničarem i Andrejom Štremfeljem te profesorom Igorom Mekjavićem iz Instituta Jožef Stefan koji je prezentirao dostignuća istraživanja o aklimatizaciji.

Slika.Tim HPS-a bio je aktivan i tijekom provedbe namjenskih radionica od interesa za projekt, a tiču se rada s djecom i mladima, obuke i metodologije, pristupa zaštićenim područjima, međunarodne suradnje te rada s osobama treće životne dobi i osobama s invaliditetom. HPS je nedavno, u sklopu Komisije za vodiče, osnovao radnu skupinu za rad s osobama s invaliditetom koja će nastaviti s tematskom suradnjom u budućnosti, a direktnu podršku tj. korisnost od projekta kao rezultat rada stručnih radionica do isteka istoga imat će i aktivnosti Komisije za sportsko penjanje, za Alpinizam te za rad s djecom i mladima.

Radna skupina za obuku i metodiku koju vodi predstavnik HPS-a Dorijan Klasnić, najavila je skoru objavu dvije korisne brošure namjenjene edukatorima u sportskom penjanju te edukatorima u ostalim aktivnostima planinarstva.

Slika.Obraćajući se okupljenima, predsjednik PZS-a Bojan Rotovnik te predsjednik ČHS-a, Jan Boudlek, osvrnuli su se na dosadašnji tijek projekta te istakli važnost međunarodne suradnje na svim poljima planinarstva, stvaranje čvrstih veza i razmjenu iskustava i tehnika među penjačima te istakli važnost daljnje suradnje i nakon isteka Erasmus + projekta u 2018. godini. Više o projektu na poveznici Penjanje za sve.

Naredno druženje stručnih tijela projekta i radnih skupina najavljeno je za 7.-10. lipnja u Mađarskoj, a posljednji projektni Tjedna za 16.-22. rujna 2018. na području Val d'Aoste u Italiji s domaćinstvom Club Alpina Italiana.

(Dorijan Klasnić)

Slika 1 od 11.Slika 2 od 11.Slika 3 od 11.Slika 4 od 11.Slika 5 od 11.Slika 6 od 11.Slika 7 od 11.Slika 8 od 11.Slika 9 od 11.Slika 10 od 11.Slika 11 od 11.

Najnovije vijesti

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

13.04.2024.

Usponom na Klek u subotu 13. travnja hrvatski planinari obilježili su svečano 150. obljetnicu povijesnog događaja kojim je 1874. začeto planinarstvo u Hrvatskoj. Na usponu na Klek sudjelovalo je 2000 planinara, a s njima se do planinarskog doma popeo i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

03.04.2024.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju bila je prva u nizu akcija izvedenih u povodu 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Iskusna sedmeročlana ekipa ispenjala je u granitnim stijenama Patagonije najviše što je u vrlo zahtjevnim vremenskim uvjetima bilo moguće.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

30.03.2024.

Četvrti ovogodišnji broj Hrvatskog planinara otvara članak poznatog istarskog slijepog planinara Feruča Lazarića o njegovu posjetu Peruu.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez