Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Edukacije u području planinskog skijanja u 2018. godini

ponedjeljak, 16.04.2018.

U tijeku je donošenje novog Pravilnika KPS, te više akata kojima će se preciznije definirati programi edukacije i stručni naslovi u području planinskog skijanja. U međuvremenu, dva planinarska društva, PD Platak i PAK Mackalin su u 2018. godini već odgovorila na povećani interes svojih članova za edukacijama, te organizirala tečajeve koje je Savez kroz KPS kadrovski i stručno podržao.

Škola PD Platak održavala se u Rijeci, te na terenima u okolici Platka odnosno u Sloveniji. Pohađalo ju je 10 polaznika, vodila ju je Anita Bistričić uz podršku Vladimira Paušića i Branka Šeparovića.

PAK Mackalin je pod vodstvom Ivana Šafradina svoje edukacije odradio u Splitu, te na terenima Kupresa i Čvrsnice. Šestoro polaznika ove škole, kao i već postojeći zaljubljenici u snijeg, garancija su popularizacije planinskog skijanja u Dalmaciji. Podršku školi pružili su Marko Vuković i Branko Šeparović.

Komisija za planinsko skijanje planira i u 2019. godini pružati kadrovsku i stručnu podršku edukacijama u području planinskog skijanja koje provode udruge. Vjerujemo kako će takve akcije u budućnosti rezulturati većim brojem turnih skijaša, a nadamo se i postepenim osnivanjem sekcija, odsjeka, klubova i sl. Pošto se vještine potrebne za sigurno bavljenje planinskim skijanjem u određenoj mjeri poklapaju s vještinama potrebnim za bavljenje zimskim alpinizmom i planinarenjem, vidimo potrebu i priliku za veću koordinaciju aktivnosti nadležnih komisija. Komisija za planinsko skijanje poziva na suradnju sve udruge koje u 2019. planiraju provoditi edukacije vezane uz zimske aktivnosti. Javite se!

Deseta obljetnica uspona na vrh Mount Everesta

Deseta obljetnica uspona na vrh Mount Everesta (19.05.2019.)

Na današnji dan, 19. svibnja 2009. sestre Darija i Iris Bostjančić popele su se na najvišu točku našeg planeta – na vrh Mount Everesta (8850 m) na Hrvatskoj ženskoj alpinističkoj ekspediciji koju je organizirao Hrvatski planinarski savez.

Svibanjski broj Hrvatskog planinara

Svibanjski broj Hrvatskog planinara (13.05.2019.)

Iz tiska je izašao svibanjski broj časopisa Hrvatski planinar.

Briga za planinarske objekte

Briga za planinarske objekte (11.05.2019.)

Hrvatski planinarski savez upoznat je posredstvom brojnih planinarskih udruga da je u proteklom razdoblju zabilježen povećan broj provala u planinarske objekte, posebno na području Gorskog kotara. U vrlo kratkom vremenu tijekom proljeća ove godine zabilježene su provale u planinarske domove Dragutin Hirc na Bijelim stijenama, Janjčarica, Klek, Hahlić, Schlosserov dom na Risnjaku, u neke od njih više puta...

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.