Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142120 godina časopisa “Hrvatski planinar”

utorak, 29.05.2018.

U subotu 1. lipnja navršava se 120 godina od izlaska prvog broja časopisa “Hrvatski planinar”. To je najstariji hrvatski časopis iz područja tjelesne kulture i jedan od najstarijih planinarskih časopisa na svijetu. Povrh toga što je odigrao veliku ulogu u razvoju hrvatske putopisne književnosti, “Hrvatski planinar” već 120 godina ima vodeću ulogu u razvitku hrvatskog planinarstva, alpinizma i speleologije, a svojim je dugogodišnjim izlaženjem postao svojevrstan arhiv povijesti hrvatskog planinarstva.

Povodom 120. obljetnice “Hrvatskog planinara” Hrvatski planinarski savez i HAZU organizirali su 9. travnja posjet planinara jedinom sačuvanom primjerku najstarije planinarske knjige na svijetu – Zoranićevim “Planinama”, a 28. svibnja u Zagrebu je održan zajednički sastanak uredništva “Hrvatskog planinara” i “Planinskog vesnika” koji izlazi u izdanju Planinske zveze Slovenije. Na sastanku uredništava Alan Čaplar predstavio je ukratko povijesni razvoj Hrvatskog planinara, istaknuvši da je časopis započeo izlaziti 1898. upravo po uzoru na slovenski Planinski vesnik. Urednik PV Vladimir Habjan čestitao je na visokoj obljetnici. Svoja sjećanja na suradnju uredništava u prošlom stoljeću iznijeli su prof. dr. Željko Poljak i Darko Berljak. Na sastanku se, među ostalim, razgovaralo o raznovrsnim iskustvima i izazovima u uređivanju planinarskih časopisa.

Sastanak Uredništva Hrvatskog planinara i Planinskog vesnika povodom 120. obljetnice HP-a

Vrijedi podsjetiti na iznimnu tradiciju hrvatskog planinarstva, koje ja započelo 1874. osnivanjem Hrvatskog planinskog družtva, čime su Hrvati postali deveti narod svijeta koji je imao planinarsku udrugu. Odmah se započelo s organiziranim istraživanjem i upoznavanjem hrvatskih planina, pa nije neobično da su u časopisu “Hrvatski planinar” članke objavili brojni najugledniji prirodoslovci, književnici i akademiciji onoga doba, sve redom ličnosti koje danas imaju “svoje” ulice u mnogim hrvatskim gradovima. Bili su to, primjerice: Gjuro Arnold, Dragutin Gorjanović Kramberger, Andrija Mohorovičić, Dragutin Hirc, Franjo Marković, Emil Laszowski, Oton Kučera, Fran Gundrum Oriovčanin, Hinko Hranilović, Branko Šenoa, Bude Budisavljević, Stjepan Širola, Dragutin Franić, Ljudevit Rossi, Alberto Weber itd. U tom razdoblju, a i poslije, tiskan je u „Hrvatskom planinaru“ niz vrijednih stručnih članaka koji se i danas citiraju u stručnim publikacijama kada se govori o ishodištima geografije, botanike, geologije, meteorologije i drugih znanstvenih disciplina u Hrvatskoj.

Časopis je od 1949. do 1991. nosio naziv “Naše planine”. Drugu polovicu 20. stoljeća posebno je obilježio prof. dr. Željko Poljak, koji je bio urednik časopisa pune 42 godine – od 1959. do 2000. Tako dug urednički staž apsolutni je rekord na prostoru jugoistočne Europe i rekord svih vremena u hrvatskoj publicistici uopće. U povodu 120. obljetnice “Hrvatskog planinara” Društvo za povijest sporta i tjelovježbe i Hrvatski planinarski savez izdali su knjigu “Željko Poljak – velikan hrvatskog planinarstva”. Željko Poljak je i danas planinarski aktivan, a premda u dobi od 92 godine, neumorno stvara, uređuje razne publikacije i surađuje u “Hrvatskom planinaru” lektorirajući svaki broj. Poljak je ujedno i autor s najviše objavljenih članaka i vijesti u “Hrvatskom planinaru”. Spomenuta knjiga bit će predstavljena 4. lipnja u 12 sati u Društvu hrvatskih književnika na Jelačićevom trgu u Zagrebu.

Željka Poljaka na uredničkoj je dužnosti 2001. naslijedio Alan Čaplar, koji časopis uređuje do danas. Časopis je 2009. digitaliziran i povezan s bibliografijom koju je izradio prof. dr. Darko Grundler. Te godine Hrvatski planinarski savez primio je Povelju Republike Hrvatske za ukupan doprinos časopisa “Hrvatski planinar” hrvatskoj kulturi i sportu. Ne postoji mnogo časopisa koji izlaze više od stotinu godina, a još je manje onih koji su u digitalnom obliku u cijelosti dostupni za pretraživanje i prelistavanje putem interneta.

Časopis “Hrvatski planinar” poveznica je među naraštajima planinara koji su na njegovim stranicama ostavili trag o svojim otkrićima, postignućima i doživljajima. “Hrvatski planinar” ujedno je neposredno svjedočanstvo o razvoju planinarstva i iznimnim dosezima koje su postigli hrvatski planinari, alpinisti i speleolozi.

Promotivni planinarski filmovi

Promotivni planinarski filmovi "Hrvatske planine" i "Hrvatske planinarske kuće" (02.02.2019.)

U cilju popularizacije hrvatskih planina i planinarstva Komisija za promidžbu i izdavačku djelatnost HPS-a pripremila je i objavila dva planinarska edukativno-promotivna filma. Oba filma traju po 8-9 minuta, a prikazuju prepoznatljiva planinarska odredišta u hrvatskim planinama, od Slavonije do Istre i od Zagorja do Dalmacije.

Preminula Jasna Kosović

Preminula Jasna Kosović (01.02.2019.)

U Zagrebu je u četvrtak 31. siječnja 2019. preminula Jasna Kosović, članica HPD-a „Zagreb-Matica“. Jasna Kosović istaknula se dugogodišnjom brigom o Goranskom planinarskom putu, kojega je sa suradnicima temeljito obnovila te izdala kvalitetan vodič i dnevnik za sve tri dionice GPP-a. Izniman doprinos dala je i kao pročelnica Komisije za planinarske putove HPS-a...

40 godina PD Đakovo

40 godina PD Đakovo (21.01.2019.)

Planinarsko društvo Đakovo je osnovano 19. siječnja 1979. i ovih dana proslavlja svoj 40. rođendan. Cijela 2019. će biti u znaku tog jubileja. Prva događanja su već za nama.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.