Planinsko skijanje u fokusu Tjedna planinarstva u Sloveniji

petak, 06.04.2018.

Slika.Kao planinska skijašica i aktivni vodič HPS-a primila sam poziv projektnog tima projekta „Penjanje za sve“ kojeg Hrvatski planinarski savez provodi s češkim, mađarskim, talijanskim, slovenskim i slovačkim planinarskim savezima uz sufinanciranje EU fonda Erasmus+ za sudjelovanje na tjednu planinarstva od 5. do 11. ožujka 2018. na području NP Triglav u Sloveniji. Sudjelovala sam na brojnim turama i radionicama tijekom tog tjedna u društvu gotovo stotinu istomišljenika iz partnerskih zemalja, a želja mi je prenijeti dio ugođaja tijekom jedne od ski tura koju sam izvela s prijateljima iz Slovenije, Hrvatske i Češke.

Slika.Snježna avantura za planinske skijaše započinje kod Doma u Tamaru na 1106mnv. Nekad su u dolini Planice bili zajednički pašnjaci seljaka iz Rateča, a njihova je agrarna zajednica početkom 20. stoljeća ovdje izgradila ovčju siranu. Danas je taj objekt planinska kuća Tamar. Drvena ograda u koju su skupljali ovce pred mužnju, nazivale su se tamar pa otud i ime. Tko zna, možda se jednom otvori usluga prijevoza do Doma. Vjerujem da bi bilo zainteresiranih koji bi si skratili sat vremena i 146 mnv, za par eura, tim više ako nisu prvi put u posjet dolini. Zanimljivije je to vrijeme provesti u pogledu s vrha.

Put nas strmo vodi do ispod Šite, do koje stižemo za nekih 2h, gdje se sklanjamo od vjetra i grijemo toplim čajem. Nakon što smo se odmorili pada odluka da jedna grupa ide u Jalovčev kuloar, a druga na Kotovo sedlo, desno. Snijeg je bio dosta stabilan usprkos tjednoj južini. Kože na skijama su držale sasvim dobro. Temperatura je bila oko nule s vjetrom, što nam je išlo u prilog.

Slika.U prečenju prema Kotovom sedlu ušli smo u oblak koji je smanjio vidljivost, samim time i sigurnost. U slučaju pucanja kore snježnog pokrivača i pokretanje lavine skijaš tada nije u prilici isto vidjeti i pokušati izbjeći, zato je naša izloženost bila veća. Pravilnim kretanjem jedan po jedan u sigurnom i vidljivom razmaku izašli smo iz oblaka i nastavili prema Kotovom sedlu.

Imali smo bistar pogled s Kotovog sedla prema bivku Alberto Busettini koji stoji između Mangarta i Vevnice. Brzo skidamo kožu za skije, opremu prilagođavamo za spust, još jedan gut čaja i možemo dolje. Snijeg je odličan, taman drži. Adrenalin još veći kad vidiš da i drugi uživaju radeći kratke zavoje, a u pozadini planine prekrivene snijegom. Milina!

Za čas smo se spustili u dom Tamar, na zasluženu okrjepu. Hvala svima na izdržljivosti i na druženju i hvala Hrvatskom planinarskom savezu i projektnom timu na mogućnosti da sudjelujem na ovom vrijednom događaju.

Anita Bistričić (HPD Platak, Rijeka)

Slika.

Slika 1 od 6.Slika 2 od 6.Slika 3 od 6.Slika 4 od 6.Slika 5 od 6.Slika 6 od 6.

Najnovije vijesti

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

13.04.2024.

Usponom na Klek u subotu 13. travnja hrvatski planinari obilježili su svečano 150. obljetnicu povijesnog događaja kojim je 1874. začeto planinarstvo u Hrvatskoj. Na usponu na Klek sudjelovalo je 2000 planinara, a s njima se do planinarskog doma popeo i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

03.04.2024.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju bila je prva u nizu akcija izvedenih u povodu 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Iskusna sedmeročlana ekipa ispenjala je u granitnim stijenama Patagonije najviše što je u vrlo zahtjevnim vremenskim uvjetima bilo moguće.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

30.03.2024.

Četvrti ovogodišnji broj Hrvatskog planinara otvara članak poznatog istarskog slijepog planinara Feruča Lazarića o njegovu posjetu Peruu.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez