“Penjanje za sve” podržava edukaciju za planinarenje u zimskim uvjetima

utorak, 21.08.2018.

Slika.Sigurno i samostalno planinarenje u zimskim uvjetima u fokusu je rada PDS Velebita već više od decenije. U posljednjih nekoliko godina, edukativni pristup toj planinarskoj aktivnosti u društvu dobio je i oblik dobro organizirane edukativne djelatnosti s programima, evaluacijama i uključesosti relevantnog stručnog instruktorskog kadra.

Slika.Temeljen na iskustvima PDS Velebita i nekoliko godina izvedbe i evaluacije, članovi PDS Velebita su u suradnji s predstavnicima planinarskih saveza partnera u projektu HPS-a te pet partnerskih saveza, sufinanciranih od EU fonda Erasmus+, priredili nacrte programa školovanja za planinarenje u zimskim uvjetima te napredno planinarenje u zimskim uvjetima kao jede od rezultata projekta, a na raspolaganju Hrvatskom planinarskom savezu za eventualno daljnju integraciju u hrvatsko planinarstvo. Uz sam program, priređeni su i nacrti bazičnih metodoloških uputa, kako za organizatore tako i za edukativni kadar.

Slika.Kako bi dodatno promovirao ovakav oblik planinarenja te organizirani, stručni i siguran pristup izvedbi edukacija, Projekt „Penjanje za sve“ podržao je finalnu turu tečaja u organizaciji Visokogorske sekcije PDS Velebita na Monte Rosu u Italiji, standardnu destinaciju koja omogućava polaznicima primjenu svih naučenih znanja i vještina tokom edukacije u relativno kontroliranim uvjetima.

Slika.Od 11. do 15. kolovoza 2018., 10 polaznika tečaja izvelo je uspone na Piramide Vincent (4215m), Balmenhorn (4167m) i Signalkuppe (4554m). Ovaj uspon, značajan za početnike, u kontekstu same lokacije, visine i udaljenosti od Hrvatske posljednji je u nizu od 13 izleta/tura/ vježbi (Medvednica, Okić, Storžić, Zelenica/Begunjšćica, Grintovec, Mala Mojstrovka, Špik, Brana, Wildspitze, Piz Palu, Monte Rosa) izvedenih od siječnja 2018. godine i značajnog ulaganja PDS Velebita u instruktorskom kadru te izvrsnom oružarstvu te dužne pažnje za sigurnost polaznika tijekom cijelog edukativnog procesa.

Voditelj ovogodišnjeg tečaja bio je Alen Kosmat, a tijek edukacije podržavali su brojni instruktori HPS-a i HGSS-a uključujući Darka Berljaka, Branka Šeparovića, Nikolu Šoića te dugogodišnji pratiteljki kadar PDSV-a poput Maria Jelića, Brune Čipića i Juraja Turčina. Projekt Erasmus + podržao je prijevoz tečajaca do lokacije te nadopunu oružarstva PDS Velebita za pružanje pune podrške budućim polaznicima u ključnoj opremi.

Slika 1 od 15.Slika 2 od 15.Slika 3 od 15.Slika 4 od 15.Slika 5 od 15.Slika 6 od 15.Slika 7 od 15.Slika 8 od 15.Slika 9 od 15.Slika 10 od 15.Slika 11 od 15.Slika 12 od 15.Slika 13 od 15.Slika 14 od 15.Slika 15 od 15.

Najnovije vijesti

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

13.04.2024.

Usponom na Klek u subotu 13. travnja hrvatski planinari obilježili su svečano 150. obljetnicu povijesnog događaja kojim je 1874. začeto planinarstvo u Hrvatskoj. Na usponu na Klek sudjelovalo je 2000 planinara, a s njima se do planinarskog doma popeo i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

03.04.2024.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju bila je prva u nizu akcija izvedenih u povodu 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Iskusna sedmeročlana ekipa ispenjala je u granitnim stijenama Patagonije najviše što je u vrlo zahtjevnim vremenskim uvjetima bilo moguće.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

30.03.2024.

Četvrti ovogodišnji broj Hrvatskog planinara otvara članak poznatog istarskog slijepog planinara Feruča Lazarića o njegovu posjetu Peruu.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez