Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Dani planinara Herceg-Bosne 2018.

srijeda, 22.08.2018.

Slika.Na planini Vranici održani su od 17. do 19. kolovoza Dani planinara Herceg-Bosne. Domaćin 22. tradicionalnog susreta planinara Herceg-Bosne bila je Udruga planinara Raduša iz Uskoplja.

Središnje mjesto događanja bio je planinarski dom Radovina (1485 m) na Vranici, gdje je bio postavljen kamp. Okupljanje je započelo prijemom prvih planinara u petak 17. kolovoza. Tijekom cijelog dana stizali su planinari iz svih krajeva BiH i Hrvatske, tako da je na kraju evidentirano 50 planinarskih udruga i oko 400 planinara. Među njima je bilo i 20 planinarskih društava iz cijele Hrvatske.

Slika.Vranica je prelijepa planina, najprepoznatljviija po Proškoškom jezeru od kojeg zastaje dah. Najviši vrh Natkrsctac visok je 2112 m.

U subotu 18. kolovoza organizirano je planinarenje od planinarskog doma Radovina do naselja Ždrimci, koje je trajalo 3 i pol sata. Bila je organizirana i dulja tura od 5 sati hoda, od doma preko Kola i Doboške Vranice. Dio planinara uputio se do Vrljike i Velikih vrata. Nakon povratka svih grupa i ručka upriliena su tradicionalna natjecanja u potezanju konopa, bacanju kamena s ramena, alci, obaranju ruku i skakanju u vreći.

Dane planinara Herceg-Bosne otvorio je predsjednik Planinarskog saveza Herceg-Bosne Dragan Radeljić. U svojem obraćanju posebno je pozdravio najstarijeg planinara u dobi od 92 godine i najavio održavanje idućih Dana planinara Herceg-Bosne na Cincaru 2019. godine. Prisutne planinare pozdravila je i dopredsjednica Hrvatskog planinarskog saveza Jadranka Čoklica te predsjedniku UP-a Raduša darovala monografiju “Hrvatsko planinarstvo u 1000 slika” Željka Poljaka i Alana Čaplara, zaželjevši im puno uspjeha u daljnjem radu i planinarenju. Zahvalila je na pozivu i pohvalila izvrsnu organizaciju i prihvat planinara.

Slika.Na završetku svečanosti podijelene su zahvalnice svim planinarskim društvima, a u 19 sati prezentiran je uspon “Vlaji na Himalaji”. Svoja iskustva s Himalaje predstavili su poznati alpinist Stipe Božić te glumac Vedran Mlikota, uz potporu još 8 sudionika tog uspona. Uz prekrasne fotografije s originalnom muzikom i šaljivim dosjetkama, prezentacija je polučila velik uspjeh. Nakon prezentacije upriličen je sastanak sa svim predstavnicima društava te domjenak na kojemu su razmijenjeni pozivi na razne destinacije, te domaćinima uručeni darovi. Druženje u kampu nastavilo se uz logorsku vatru i živu glazbu do ranih jutarnjih sati.

Slika.U nedjelju je organizirano planinarenje preko Vrljike - Sliškinog groba do Prokoškog jezera i natrag u trajanju od 5 sati, tura preko Ločike do Nadkrstaca (6 sati) i tura do Vrljike i Malih vrata (2 sata). Sve ture vodili su vodiči iz UP Raduša. Po povratku je upriličen ručak za sve sudionike, a nakon toga planinari su se uz zahvalu domaćinima polako uputili kućama, sa željom da se ponovno susretnu i iduće godine.

(Jadranka Čoklica)

Slika 1 od 14.Slika 2 od 14.Slika 3 od 14.Slika 4 od 14.Slika 5 od 14.Slika 6 od 14.Slika 7 od 14.Slika 8 od 14.Slika 9 od 14.Slika 10 od 14.Slika 11 od 14.Slika 12 od 14.Slika 13 od 14.Slika 14 od 14.
Promotivni planinarski filmovi

Promotivni planinarski filmovi "Hrvatske planine" i "Hrvatske planinarske kuće" (02.02.2019.)

U cilju popularizacije hrvatskih planina i planinarstva Komisija za promidžbu i izdavačku djelatnost HPS-a pripremila je i objavila dva planinarska edukativno-promotivna filma. Oba filma traju po 8-9 minuta, a prikazuju prepoznatljiva planinarska odredišta u hrvatskim planinama, od Slavonije do Istre i od Zagorja do Dalmacije.

Preminula Jasna Kosović

Preminula Jasna Kosović (01.02.2019.)

U Zagrebu je u četvrtak 31. siječnja 2019. preminula Jasna Kosović, članica HPD-a „Zagreb-Matica“. Jasna Kosović istaknula se dugogodišnjom brigom o Goranskom planinarskom putu, kojega je sa suradnicima temeljito obnovila te izdala kvalitetan vodič i dnevnik za sve tri dionice GPP-a. Izniman doprinos dala je i kao pročelnica Komisije za planinarske putove HPS-a...

40 godina PD Đakovo

40 godina PD Đakovo (21.01.2019.)

Planinarsko društvo Đakovo je osnovano 19. siječnja 1979. i ovih dana proslavlja svoj 40. rođendan. Cijela 2019. će biti u znaku tog jubileja. Prva događanja su već za nama.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.