Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142U Paklenici održan seminar za vodiče instruktore

utorak, 25.09.2018.

Slika.Za vikend 22. i 23. rujna u Paklenici je održan seminar za vodiče instruktore HPS-a. Seminar je organizirala Komisija za vodiče, a vodio ju je pročelnik potkomisije za instruktorski kadar Nikola Šebrek. Na seminaru su sudjelovali instruktori i instruktorski kandidati iz stanica vodiča Slavonija, Varaždin, Zagreb, Zagorje, Rijeka, Istra, Zadar i Split.

Slika.U sklopu seminara profesorica dr. Srna Jenko Miholić s Učiteljskog fakulteta održala je stručna predavanja o komunikaciji i metodama poučavanja, kao i o organiziranju učinkovite edukacije. Zanimljiva predavanja pobudila su velik interes te potaknula sudionike seminara na dodatnu razmjenu iskustava u svrhu unaprjeđenja metoda rada na tečajevima i vježbama za vodiče. U nastavku je pročelnik potkomisije za školovanje vodiča Alan Čaplar predstavio je standardizirane prezentacije za sve nastavne teme iz programa školovanja vodiča i Metodički priručnik za školovanje vodiča, koje su tijekom protekloga ljeta pripremili Komisija za vodiče, Komisija za školovanje i Komisija za promidžbu i izdavačku djelatnost. Standardizirane prezentacije i didaktički materijal unaprijed će školovanje vodiča jer omogućuje lakšu pripremu za predavanja i vježbe. Razgovaralo se i o iskustvima u provođenju tečaja za vodiče kao i o situacijama koje zaslužuju pozornost svih sudionika edukacije.

Slika.Za potrebe provođenja tečaja za vodiče instruktorima je na raspolaganju i didaktička oprema, a ovom prilikom za vježbe orijentacije pribavljen je komplet od 20 orijentacijskih kontrolnih točaka (perforatori, zastavice, stupovi). U sklopu seminara instruktori su upoznati s raspoloživom didaktičkom opremom. Vodiči instruktori, također su preuzeli posebno izrađene majice "Vodič instruktor HPS" koje doprinose prepoznatljivosti instruktorskog kadra.

Slika.U nedjelju prijepodne Dražen Mlinarić demonstrirao je način izrade rukohvata te je provedena kvalitetna instruktorska rasprava u svrhu usklađivanja načina demonstriranja i ujednačavanja ispitnih kriterija. Seminar je zaključen dogovorom oko idućih tečaja i vježbi te inicijativom za redovitije održavanje vježbi u svim stanicama vodiča.

Slika.Instruktorski seminar je organiziran u sklopu redovnih aktivnosti Komisije za vodiče, a ujedno i kao edukativna akcija u sklopu projekta "Penjanje za sve", koji u suradnji s partnerskim planinarskim savezima iz Češke, Slovenije, Mađarske, Slovačke i Italije provodi Hrvatski planinarski savez, uz sufinanciranje Europske unije kroz program Eramus+.

Slika.

Slika.

Slika 1 od 12.Slika 2 od 12.Slika 3 od 12.Slika 4 od 12.Slika 5 od 12.Slika 6 od 12.Slika 7 od 12.Slika 8 od 12.Slika 9 od 12.Slika 10 od 12.Slika 11 od 12.Slika 12 od 12.
Nova knjiga

Nova knjiga "Speleologija", još atraktivnija i opsežnija (10.04.2019.)

U izdanju Hrvatskog planinarskog saveza, Hrvatske gorske službe spašavanja i PDS Velebit objavljeno je drugo izdanje opsežne knjige "Speleologija". Riječ je o opsežnom priručniku koji na stručan i popularan način predstavlja raznovrsna znanja potrebna speleolozima, ali i planinarima i drugima koji posjećuju krške predjele i koriste se penjačkim i speleološkim tehnikama.

Papučki jaglaci 2019.

Papučki jaglaci 2019. (29.03.2019.)

Tradicionalna planinarska manifestacija „Papučki jaglaci“, ove godine najposjećenija, okupila je brojne planinare i ljubitelje prirode, njih preko 3000, iz 66 raznih udruga iz Hrvatske, BiH, Srbije i Mađarske.

Preminuo Tomislav Pavlin

Preminuo Tomislav Pavlin (19.03.2019.)

U Zagrebu je 18. ožujka preminuo dugogodišnji pročelnik Komisije za planinarske putove HPS-a i predsjednik HPD-a Stanko Kempny Tomislav Pavlin. Posljednji ispraćaj bit će na Krematoriju u Zagrebu, u petak 22. ožujka 2019. u 13:35 sati.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.