U Paklenici održan seminar za vodiče instruktore

utorak, 25.09.2018.

Slika.Za vikend 22. i 23. rujna u Paklenici je održan seminar za vodiče instruktore HPS-a. Seminar je organizirala Komisija za vodiče, a vodio ju je pročelnik potkomisije za instruktorski kadar Nikola Šebrek. Na seminaru su sudjelovali instruktori i instruktorski kandidati iz stanica vodiča Slavonija, Varaždin, Zagreb, Zagorje, Rijeka, Istra, Zadar i Split.

Slika.U sklopu seminara profesorica dr. Srna Jenko Miholić s Učiteljskog fakulteta održala je stručna predavanja o komunikaciji i metodama poučavanja, kao i o organiziranju učinkovite edukacije. Zanimljiva predavanja pobudila su velik interes te potaknula sudionike seminara na dodatnu razmjenu iskustava u svrhu unaprjeđenja metoda rada na tečajevima i vježbama za vodiče. U nastavku je pročelnik potkomisije za školovanje vodiča Alan Čaplar predstavio je standardizirane prezentacije za sve nastavne teme iz programa školovanja vodiča i Metodički priručnik za školovanje vodiča, koje su tijekom protekloga ljeta pripremili Komisija za vodiče, Komisija za školovanje i Komisija za promidžbu i izdavačku djelatnost. Standardizirane prezentacije i didaktički materijal unaprijed će školovanje vodiča jer omogućuje lakšu pripremu za predavanja i vježbe. Razgovaralo se i o iskustvima u provođenju tečaja za vodiče kao i o situacijama koje zaslužuju pozornost svih sudionika edukacije.

Slika.Za potrebe provođenja tečaja za vodiče instruktorima je na raspolaganju i didaktička oprema, a ovom prilikom za vježbe orijentacije pribavljen je komplet od 20 orijentacijskih kontrolnih točaka (perforatori, zastavice, stupovi). U sklopu seminara instruktori su upoznati s raspoloživom didaktičkom opremom. Vodiči instruktori, također su preuzeli posebno izrađene majice "Vodič instruktor HPS" koje doprinose prepoznatljivosti instruktorskog kadra.

Slika.U nedjelju prijepodne Dražen Mlinarić demonstrirao je način izrade rukohvata te je provedena kvalitetna instruktorska rasprava u svrhu usklađivanja načina demonstriranja i ujednačavanja ispitnih kriterija. Seminar je zaključen dogovorom oko idućih tečaja i vježbi te inicijativom za redovitije održavanje vježbi u svim stanicama vodiča.

Slika.Instruktorski seminar je organiziran u sklopu redovnih aktivnosti Komisije za vodiče, a ujedno i kao edukativna akcija u sklopu projekta "Penjanje za sve", koji u suradnji s partnerskim planinarskim savezima iz Češke, Slovenije, Mađarske, Slovačke i Italije provodi Hrvatski planinarski savez, uz sufinanciranje Europske unije kroz program Eramus+.

Slika.

Slika.

Slika 1 od 12.Slika 2 od 12.Slika 3 od 12.Slika 4 od 12.Slika 5 od 12.Slika 6 od 12.Slika 7 od 12.Slika 8 od 12.Slika 9 od 12.Slika 10 od 12.Slika 11 od 12.Slika 12 od 12.

Najnovije vijesti

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

13.04.2024.

Usponom na Klek u subotu 13. travnja hrvatski planinari obilježili su svečano 150. obljetnicu povijesnog događaja kojim je 1874. začeto planinarstvo u Hrvatskoj. Na usponu na Klek sudjelovalo je 2000 planinara, a s njima se do planinarskog doma popeo i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

03.04.2024.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju bila je prva u nizu akcija izvedenih u povodu 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Iskusna sedmeročlana ekipa ispenjala je u granitnim stijenama Patagonije najviše što je u vrlo zahtjevnim vremenskim uvjetima bilo moguće.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

30.03.2024.

Četvrti ovogodišnji broj Hrvatskog planinara otvara članak poznatog istarskog slijepog planinara Feruča Lazarića o njegovu posjetu Peruu.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez