Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142120 godina planinarstva u Požegi

srijeda, 26.09.2018.

Slika.Prvoga vikenda u rujnu održana su dva značajna događaja za HPD „Sokolovac“ Požega, povodom 120. obljetnice planinarstva u Požegi. U subotu 8. rujna 2018., u Gradskom kazalištu Požega svečanom akademijom je, uz prisutnost mnogobrojnih planinara, gostiju, prijatelja planinara iz slavonskih planinarskih društva te uzvanika obilježen veliki jubilej, a u nedjelju, 9. rujna 2018., u Požegi je održan 68. Dan slavonskih planinara.

Slika.

Slika.Na svečanoj akademiji o povijesti društva, aktivnostima i ekspedicijama opširno je izvjiestila dugogodišnja članica društva Katica Bartošek. Svim prisutnima obratili su se predsjednik Slavonskog planinarskog saveza Otmar Tosenberger, požeško-slavonski dožupan Vedran Neferović te predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog planinarskog saveza Vladimir Novak, a podršku u radu Društva u ime Vlade Bobana dao je zamjenik načelnika Općine Velika Ivica Potočanac.

Slika.Predsjednik IO HPS-a Vladimir Novak se prigodnim riječima obratio prisutnima: „Cijenjeni slavljenici, dragi gosti, drage planinarke i planinari, prijatelji pozdravljam vas u ime svih dužnosnika Hrvatskog planinarskog saveza posebno u ime predsjednika prof.dr.Hrvoja Kraljevića. Ovakvu veliku obljetnicu, 120. godina planinarstva na području koje nema toliko visokih planina, koje je za sobom povuklo hrpu novih ljudi, a koji kroz ovoliko aktivnosti rade – to je sve u ovih 120. godina izuzetna stvar,”

“Takvo društvo koje je rasadnik niza drugih planinarskih društava koje je u ovoj našoj planinarskoj organizaciji toliko raznorodna posebno se ističe kao jedno od društava koja ima svoju društvenu biblioteku kojom se prezentira i u kulturnom djelu potvrđuje Požegu i njezin naziv „Slavonske Atene“. Želim vam da sutra na sastanku i susretu slavonskih planinara imate lijepo vrijeme, ugodno druženje i da ona prijateljstva koja imate međusobno još više produbite.“ – zaključio je Novak koji je u ime Hrvatskog planinarskog saveza uručio posebno priznanje za doprinos i razvoj hrvatskog planinarstva predsjedniku planinarskog društva „Sokolovac“ Predragu Livaku.

Slika.Nekoliko riječi na kraju svečane akademije uputio je i predsjednik društva Predrag Livak: „Ovo je prigoda da naglasim tri riječi a to su tradicija, mladost i zahvalnost. Naše društvo nesumnjivo ima slavnu povijest i oduvijek je bilo vodeće društvo u slavonskom i hrvatskom planinarstvu i to zbog dugogodišnjeg predanog rada ali upravo zbog dugogodišnjih tradicionalnih manifestacija. Za svako planinarsko društvo i neku udrugu važan je i pomladak, važni su mladi članovi, ali kao i gotovo sva planinarska društva u Hrvatskoj i u našem društvu to je velik izazov.“

Na akademiji su bili prisutni i počasni članovi društva, a veliki pljesak za osebujan govor i prisjećanje na slavnu povijest društva dobio je počasni član društva gospodin Joža Skočir, koji je član HPD-a „Sokolovac“ više od pola stoljeća.

Slika.Članovi HPD-a ”Sokolovac” u nedjelju, 9. rujna 2018. su bili organizatori i domaćini tradicionalnog 68. Dana slavonskih planinara. Iako je Hrvatsko planinarsko društvo „Sokolovac“ Požega često bilo domaćin danima hrvatskih i slavonskih planinara, ovo je prvi puta da se jedna velika tradicionalna planinarska manifestacija održava u Požegi i na Požeškoj gori.

Slika.Ovogodišnji Dan slavonskih planinara održao se uz pokroviteljstvo grada Požege, i uz suorganizaciju udruge slavonskih planinarskih udruga „Slavonski planinari“. Na ovu planinarsku manifestaciju odazvalo se oko 350 planinara iz 27 planinarskih udruga, od čega 5 iz BiH, što ovoj manifestaciji daje i međunarodni karakter.

Slika.Nakon izleta na dvije staze na Požeškoj gori različite dužine prema vlastitom izboru, ovisno o tome koliko su sati bili spremni prehodati, uslijedio je tradicionalni planinarski ručak te zabavno-glazbeno-plesni program. Sudionici su se natjecali i u tri zanimljive discipline: potezanje užeta, gađanje mokrom spužvom i trčanje u vrećama. Svim planinarskim udrugama su dodijeljene zahvalnice, a zahvalnice su ovaj puta dodijeljene i najmlađim sudionicima, najstarijem sudioniku i najbrojnijoj udruzi na manifestaciji.

Slika.

Slika 1 od 24.Slika 2 od 24.Slika 3 od 24.Slika 4 od 24.Slika 5 od 24.Slika 6 od 24.Slika 7 od 24.Slika 8 od 24.Slika 9 od 24.Slika 10 od 24.Slika 11 od 24.Slika 12 od 24.Slika 13 od 24.Slika 14 od 24.Slika 15 od 24.Slika 16 od 24.Slika 17 od 24.Slika 18 od 24.Slika 19 od 24.Slika 20 od 24.Slika 21 od 24.Slika 22 od 24.Slika 23 od 24.Slika 24 od 24.
Promotivni planinarski filmovi

Promotivni planinarski filmovi "Hrvatske planine" i "Hrvatske planinarske kuće" (02.02.2019.)

U cilju popularizacije hrvatskih planina i planinarstva Komisija za promidžbu i izdavačku djelatnost HPS-a pripremila je i objavila dva planinarska edukativno-promotivna filma. Oba filma traju po 8-9 minuta, a prikazuju prepoznatljiva planinarska odredišta u hrvatskim planinama, od Slavonije do Istre i od Zagorja do Dalmacije.

Preminula Jasna Kosović

Preminula Jasna Kosović (01.02.2019.)

U Zagrebu je u četvrtak 31. siječnja 2019. preminula Jasna Kosović, članica HPD-a „Zagreb-Matica“. Jasna Kosović istaknula se dugogodišnjom brigom o Goranskom planinarskom putu, kojega je sa suradnicima temeljito obnovila te izdala kvalitetan vodič i dnevnik za sve tri dionice GPP-a. Izniman doprinos dala je i kao pročelnica Komisije za planinarske putove HPS-a...

40 godina PD Đakovo

40 godina PD Đakovo (21.01.2019.)

Planinarsko društvo Đakovo je osnovano 19. siječnja 1979. i ovih dana proslavlja svoj 40. rođendan. Cijela 2019. će biti u znaku tog jubileja. Prva događanja su već za nama.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.