Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Planinarski dom Hahlić dobio struju iz obnovljivih izvora

srijeda, 17.10.2018.

Slika.Planinarsko društvo Obruč je u subotu 13. listopada 2018. godine podizanjem vjetrenjače prigodnom svečanošću obilježilo završetak projekta opremanja doma obnovljivim izvorima električne energije.

Prije desetak godina dom je temeljito rekonstruiran i obnovljen, kad je izvedena potpuno nova elektroinstalacija, ugrađena su rasvjetna tijela, lusteri i utičnice, no do danas dom nije bio priključen na izvor napajanja, i nije imao električnu energiju. Dom je smješten 1100 metara nad morem, u grobničkim planinama kilometrima udaljen od elektromreže, pa je predviđeno električno napajanje korištenjem energije dobivene iz obnovljivih izvora - sunca i vjetra!

Ovakva kombinirana odnosno hibridna izvedba sustava napajanja fotonaponskim panelima i malim vjetrogeneratorom izabrana je zbog veće učinkovitosti i nadopunjavanja sustava kada u slučaju kratkih zimskih dana, višednevnog oblačnog vremena, magle i snijega, učinkovitost fotonaponskih panela ne može zadovoljiti predviđene potrebe potrošnje električne energije pri upotrebi objekta. U tim kritičnim razdobljima na Hahliću obično vjetar najjače puše i njegova energija podržava stabilnost sustava i neprekinuto napajanje električnom energijom.

Planinarsko društvo Obruč je realiziralo projekt vlastitim snagama, od pripreme i razrade projekta, osiguranja potrebnog budžeta do kompletne instalacije i realizacije. Projekt je vodio arhitekt Ivan Juretić uz svesrdnu podršku drugih inženjera i članova društva.

Slika.Prema izvedbenom troškovniku predviđena vrijednost projekta je bila nešto više od 150 tisuća kuna. Planinarsko društvo Obruč je na javnom natječaju Primorsko goranske županije za tu svrhu dobilo 14.933,45 kn, od Hrvatskog planinarskog saveza na natječaju za održavanje planinarskih objekata 14.562,50 kn, od Općine Jelenje (formalnog vlasnika objekta) 4.957,80 kn, te donacije od tvrtki Sekundar usluge d.o.o 5.000,00 kn i Euroherca d.d. 6.000,00 kn.

Ovako sakupljena sredstava u konačnici su pokrivala tek trećinu potrebnog budžeta, no članovi Obruča nisu odustajali od visoko zacrtanog cilja i ostvarenja zahtijevnog projekta, aktivirali su se mnogi drugi donatori, volonteri i simpatizeri društva i doma na Hahliću.

Slika.Kuriozitet projekta je vjetrogenerator koji nije kupljen već u potpunosti ručno izrađen po projektu škotskog inženjera Hugha Piggotta. On je također dao korisne savjete za izvedbu upravljanja odnosno regulaciju proizvedenom električnom energijom: za razliku od uobičajenih otočnih sustava napajanja, na Hahliću se svaki proizvedeni višak električne energije korisno preusmjerava na grijanje potrošne tople vode i podno grijanje sanitarija i kuhinje!

Tako kada se dom kroz tjedan ne koristi i nema uobičajene potrošnje, a ima dovoljno sunca ili vjetra sustav automatski preusmjerava proizvodnju el. energije u zagrijavanje doma.

Slika.Još jedna posebnost izvedenog projekta je mogućnost daljinskog nadzora i upravljanja sustavom proizvodnje el. energije, pa nije potrebno popeti se na Hahlić da bi se u svakom trenutku moglo nadzirati i upravljati sustavom.

Planinarsko društvo Obruč se zahvaljuje svima koji su na bilo koji način sudjelovali i doprinijeli na ostvarenju ovog zahtjevnog projekta, te koristi priliku da sve pozove u posjetu grobničkim planinama i njihovu domu na Hahliću - energetski neovisnom i danas jednom od tehnološki najnaprednijih u Hrvatskoj!

Slika 1 od 12.Slika 2 od 12.Slika 3 od 12.Slika 4 od 12.Slika 5 od 12.Slika 6 od 12.Slika 7 od 12.Slika 8 od 12.Slika 9 od 12.Slika 10 od 12.Slika 11 od 12.Slika 12 od 12.
Preminuo Tomislav Pavlin

Preminuo Tomislav Pavlin (19.03.2019.)

U Zagrebu je 18. ožujka preminuo dugogodišnji pročelnik Komisije za planinarske putove HPS-a i predsjednik HPD-a Stanko Kempny Tomislav Pavlin. Posljednji ispraćaj bit će na Krematoriju u Zagrebu, u petak 22. ožujka 2019. u 13:35 sati.

20. zimski pohod na Bjelolasicu

20. zimski pohod na Bjelolasicu (27.02.2019.)

20. zimski pohod na Bjelolasicu najmasovniji do sada
Begovo Razdolje, jedno od naselja u općini Mrkopalj, naseljeno mjesto s najvišom nadmorskom visinom u Hrvatskoj s oko tridesetak žitelja, 16. 2. 2019. g bilo je stjecište planinara iz cijele Hrvatske. Povod tome je 20. zimski uspon na Bjelolasicu (1534 m), najvišu planinu Gorskog kotara i Primorsko-goranske županije. Uspon je sastavni dio programa zimskog Memorijala mira dvadesetšestorice smrznutih partizana, u sklopu kojeg se još odvijaju utrke u skijaškom trčanju i raznovrsna kulturno-umjetnička događanja.

Natječaj za izgradnju, obnovu i održavanje planinarskih objekata

Natječaj za izgradnju, obnovu i održavanje planinarskih objekata (27.02.2019.)

Na sjednici Izvršnog odbora održanoj 4.2.2019. donesena je odluka o raspisivanju Natječaja za obnovu, održavanje i izgradnju planinarskih objekata članica HPS-a (vlasnici ili upravljači planinarskih objekata) u ukupnom iznosu od 200.000,00 kn.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.