Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Aktivnosti Komisije za planinarske putove u Splitu od 7. do 9. prosinca 2018.

srijeda, 12.12.2018.

Na inicijativu HPD Mosor, Split, a u želji da se stručnim osposobljavanjem novih markacista stvore još bolji uvjeti za brigu o planinarskim putevima, Komisija za planinarske putove HPS-a organizirala je temeljni tečaj za markaciste i tečaj dopunskog obrazovanja i obnove znanja postojećih markacista, prvenstveno za članove planinarskih društava Splitsko-dalmatinske županije. Sastanak i teoretski dio tečajeva održani su u ugodnom prostoru HPD Mosor, dobro opremljenom potrebnom tehnikom. Praktični rad na terenu odvijat će se u 2019.

Kao što je uobičajeno, tečaju je prethodio sastanak s predstavnicima društava, županijskim planinarskim savezom, stanicom vodiča, Hrvatskim šumama. U vrlo otvorenom razgovoru razmatrana je problematika brige o putevima, osobito teritorijalnim nadležnostima planinarskih društava. Poseban naglasak stavljen je na problem puteva koji na brojnim mjestima prelaze državnu granicu sa susjednom BiH.

Tečajevima koji su uslijedili pristupilo je ukupno 45 polaznika. Svi sudionici pokazali su iznimnu zainteresiranost i ozbiljnost. Polaznici temeljnog tečaja, izvanrednim rezultatima na pisanoj provjeri znanja stvorili su dobar temelj za praktični rad na terenu. Sudionici dopunskog obrazovanja, svojim su entuzijazmom i voljom za usvajanje novih znanja iz ove planinarske djelatnosti oduševili su instruktore.

Osim održavanja tečaja, Radna grupa za informatiku KPP, u suradnji s predstavnicima društava provela je uvid u trenutno stanje puteva na terenu radi kompletiranja podataka za Registar. Sačinjene su skice putokaza za pristupe kontrolnim točkama HPO, V. Kabel, Sv. Jure, Ljubljan i Debelo Brdo. Putokazi će se postaviti na praktičnom dijelu tečaja. Utvrđuju se i ažuriraju i podaci o markacistima.

Nakon tečaja i ovaj put Komisija je ponudila program obuke za korištenje programa za satelitsku navigaciju na mobilnim telefonima pod nazivom „Uporaba mobilnog telefona pri orijentaciji u planinarenju“ za koji je pokazan velik interes.

Sudionicima sastanka i tečaja zahvaljujemo na odazivu, suradnji i aktivnom sudjelovanju u svim ponuđenim aktivnostima. Posebno zahvaljujemo na velikom uloženom trudu, susretljivosti i gostoljubivosti domaćinima HPD Mosor iz Splita.

Prvi dio ove aktivnosti uspješno je završen. Pred nama je u suradnji s domaćinima planiranje veće dvodnevne akcije praktičnog rada na uređivanju planinarskih puteva i završetka tečajeva.

Sigurni smo da će naša velika markacistička porodica biti bogatija za 40-tak iznimno vrijednih članova.

Bernarda Huzjak, Komisija za planinarske putove

Slika 1 od 7.Slika 2 od 7.Slika 3 od 7.Slika 4 od 7.Slika 5 od 7.Slika 6 od 7.Slika 7 od 7.
Promotivni planinarski filmovi

Promotivni planinarski filmovi "Hrvatske planine" i "Hrvatske planinarske kuće" (02.02.2019.)

U cilju popularizacije hrvatskih planina i planinarstva Komisija za promidžbu i izdavačku djelatnost HPS-a pripremila je i objavila dva planinarska edukativno-promotivna filma. Oba filma traju po 8-9 minuta, a prikazuju prepoznatljiva planinarska odredišta u hrvatskim planinama, od Slavonije do Istre i od Zagorja do Dalmacije.

Preminula Jasna Kosović

Preminula Jasna Kosović (01.02.2019.)

U Zagrebu je u četvrtak 31. siječnja 2019. preminula Jasna Kosović, članica HPD-a „Zagreb-Matica“. Jasna Kosović istaknula se dugogodišnjom brigom o Goranskom planinarskom putu, kojega je sa suradnicima temeljito obnovila te izdala kvalitetan vodič i dnevnik za sve tri dionice GPP-a. Izniman doprinos dala je i kao pročelnica Komisije za planinarske putove HPS-a...

40 godina PD Đakovo

40 godina PD Đakovo (21.01.2019.)

Planinarsko društvo Đakovo je osnovano 19. siječnja 1979. i ovih dana proslavlja svoj 40. rođendan. Cijela 2019. će biti u znaku tog jubileja. Prva događanja su već za nama.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.