Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Održani stručni seminari KS HPS u Zagrebu

četvrtak, 13.12.2018.

Marko Rakovac i Teo Barišić, SOV, SOSvM, KS HPS foto: Vinka Dubovečak

Sudionici seminara Zagreb 2018.

U organizaciji Komisije za speleologiju HPS-a i speleoloških odsjeka HPK Sv. Mihovil i PDS Velebit od 8. - 9. 12. 2018. u Zagrebu na "Žici" (prostorije HGSS Stanice Zagreb) se održao Seminar o opremanju speleoloških objekata i Seminar o osnovnoj speleološkoj dokumentaciji te je okupio 59 sudionika iz 13 speleoloških udruga. Osim članica KS HPS seminaru su prisustvovale i udruge članice Hrvatskog speleološkog saveza kao i udruge iz susjedne Bosne i Hercegovine. Seminari su zamišljeni da okupljeni speleolozi mogu pohađati oba seminara, tako da su se izmjenjivala predavanja i radionice oba seminara ovisno o meteorološkim prilikama.

Tijekom seminara o osnovnoj speleološkoj dokumentaciji Teo Barišić je prezentirao povijest nastanka i način popunjavanja Osnovnog speleološkog zapisnika prema strukturi i uputama za upis osnovnih i dijela dodatnih polja uz primjenu zaključaka sa posljednjeg radnog sastanka učesnica u Katastru speleoloških objekata RH u studenome u Ogulinu. Isto tako je prikazao način prikupljanja i organizacije podataka o speleološkim objektima u arhivi SO HPK Sveti Mihovil, te bazu podataka o speleološkim istraživanjima iz koje se automatski generiraju skupna godišnja izvješća i pojedinačni speleološki kartoni istraživanja i posjeta speleološkim objektima. U istoj bazi se nalazi i osobni speleološki kartoni članova udruge. Vođenje jedinstvene Excel tabele omogućuje praktično evidentiranje izdanih ID pločica za speleološke objekte, te praćenje tijeka predaje, provjere i pohranjivanja podataka o speleološkim objektima u Crospeleo katastar. Dosta vremena je posvećeno vrstama i načinu konvertiranja koordinata putem raznih aplikacija i njihovu objedinjavanju u gpx, wpt, kml ili shape datoteke radi njihova preglednog prikaza na topografskim kartama ili satelitskim snimkama.

Mea Bombardelli je prezentirala takve prikaze više popisa speleoloških objekata te praćenje tijeka predaje, provjere i pohranjivanja podataka o speleološkim objektima u Crospeleo katastar u QGIS programu te sadašnji izgled hrvatskog speleološkog katastra, način pregledavanja i pohranjivanja podataka.

Aida Barišić je predstavila KS HPS sa osnovnim podacima o osnutku, broju članica te zakonskoj regulativi prema kojoj se trebaju uskladiti djelatnosti komisije, ali i brojnim obvezama koje se trebaju odraditi radi pravovremenog ishodovanja dopuštenja za speleološku djelatnost. Potom su pojedinačno raspravljani paketi podataka koje udruge trebaju redovito dostavljati komisiji; popis članova, licenciranih instruktora i demonstratora, podaci o speleološkim istraživanjima i monitorinzima tijekom godine, planovi speleoloških istraživačkih i edukacijskih djelatnosti za naredno razdoblje i popis izdanih iskaznica.

Tijekom subote i nedjelje se održao seminar o opremanju speleoloških objekata. Seminar je obuhvatio osnovne cjeline tehnika opremanja: oprema za opremanje speleoloških objekata, priprema speleologa za opremanje, izrada sidrišta, međusidrišta i devijacija, priječnica za osiguranje i napredovanje, organizaciju i situacije opremanja, demonstraciju tehničkog penjanja i druge korisne radionice za sudionike. Otegotne okolnosti na seminaru su bile veliki broj polaznika u odnosu na broj instruktora, kao i prilagodbe vremenskim prilikama. Seminar je bio podijeljen u tri grupe koje su se izmjenjivale po radionicama. Na kraju prvog dana instruktori su napravili novu podjelu prema iskustvu i željama polaznika te tako nastavili vježbati u prostorijama i u okolici Žice te na stijeni Gorskog Zrcala.

Zaključci – smjernice – preporuke:

• kod ovakvih seminara treba ograničiti broj polaznika ili omogućiti veći broj instruktora kako bi se posvetila veća pojedinačna pažnja po sudioniku,

• bolje procijeniti kapacitet stijene za vježbanje u odnosu na broj polaznika,

• napraviti selekciju na početne i napredne polaznike seminara u konzultacijama sa pročelnikom pojedine udruge, kako bi se svakom sudioniku pristupilo prema njegovim potrebama,

• seminar bi trebali pohađati speleolozi sa osnovnim znanjem izrade uzlova,

• polaznici seminara bi trebali imati prilagođenu osobnu speleološku opremu.

Ovi stručni seminari dio su speleološkog školovanja koje Komisija za speleologiju HPS-a provodi kroz speleološke škole, stručne seminare i ispite za speleološke nazive. Seminar o opremanju speleoloških objekata vodio je kandidat za instruktora Marko Rakovac uz mentorstvo Ane Bakšić, instruktorice speleologije dok je Seminar o osnovnoj speleološkoj dokumentaciji vodio Teo Barišić, instruktor speleologije uz slijedeće instruktore i demonstratore Aida Barišić, Čedo Josipović, Luka Havliček, Tea Selaković, Marijan Sutlović, Valentina Plemenčić i Vinka Dubovečak.

Svim polaznicima seminara uručene su potvrde o sudjelovanju te provedena anonimna anketa sa ciljem poboljšanja izvedbe i organizacije stručnih seminara Komisije za speleologiju HPS-a.

Sudionici seminara:

Breganja: Dolores Hribar, Filip Belak

SAK Ekstrem: Matea Pirjevac, Ivan Bilić

SD Herceg Mostar: Ivan Marić

SK Ozren Lukić: Damir Janton, Marko Ljubešić, Dino Dadić, Filip Šarc, Julija Capjak, Natalija Sudar, Karlo Lisica, Teuta Vranješ

SO Biokovo, SO HPK Sveti Mihovil: Tonči Visković

SO HPD Željezničar: Vlado Božić, Mea Bombardelli, Lea Ovčarić, Nicola Rossi, Valerija Butorac, Tila Medenica

SO HPK Sv.Mihovil: Aida Barišić,Teo Barišić, Mario Blatančić, Jure Šarić, Hrvoje Petričević

SO PDS Velebit: Ana Bakšić, Čedo Josipović, Marko Rakovac, Luka Havliček, Tea Selaković, Marijan Sutlović, Valentina Plemenčić, Domagoj Čajko, Ela Kovač, Gorana Perić, Mak Sedmak, Pava Vidić, Zvonimir Vrbanec, Ana Vidić, Andrija Ćeškić, Antonela Barbir, Ivor Janković, Luka Ivančić, Marin Mašina, Stipe Vicković, Lucija Mandekić, Marina Grandić, Neven Prišuta, Ana Lipovac, Emina Horvat Velić, Mario Mustapić, Tatjana Vujnović

Speleo8, Ursus spelaeus: Goran Radović

Speleološko Društvo Ponir Banjaluka: Joviša Bajić

SU "Međimurje" Čakovec: Nikola Pongrac

SU Kraševski zviri Ivanec: Vinka Dubovečak, Valentina Kraš, Ivančica Petrinjak, Matija Belač

Promotivni planinarski filmovi

Promotivni planinarski filmovi "Hrvatske planine" i "Hrvatske planinarske kuće" (02.02.2019.)

U cilju popularizacije hrvatskih planina i planinarstva Komisija za promidžbu i izdavačku djelatnost HPS-a pripremila je i objavila dva planinarska edukativno-promotivna filma. Oba filma traju po 8-9 minuta, a prikazuju prepoznatljiva planinarska odredišta u hrvatskim planinama, od Slavonije do Istre i od Zagorja do Dalmacije.

Preminula Jasna Kosović

Preminula Jasna Kosović (01.02.2019.)

U Zagrebu je u četvrtak 31. siječnja 2019. preminula Jasna Kosović, članica HPD-a „Zagreb-Matica“. Jasna Kosović istaknula se dugogodišnjom brigom o Goranskom planinarskom putu, kojega je sa suradnicima temeljito obnovila te izdala kvalitetan vodič i dnevnik za sve tri dionice GPP-a. Izniman doprinos dala je i kao pročelnica Komisije za planinarske putove HPS-a...

40 godina PD Đakovo

40 godina PD Đakovo (21.01.2019.)

Planinarsko društvo Đakovo je osnovano 19. siječnja 1979. i ovih dana proslavlja svoj 40. rođendan. Cijela 2019. će biti u znaku tog jubileja. Prva događanja su već za nama.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.