Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Podijeljena najviša priznanja HPO za 2018. i predstavljena Interaktivna planinarska karta Hrvatske

ponedjeljak, 17.12.2018.

Hrvatska planinarska obilaznica obuhvaća najatraktivnije hrvatske vrhove. Svečana podjela posebnih, visokih i najviših priznanja planinarima koji su obišli od 100 do 150 kontrolnih točaka uz ispunjene i druge dodatne uvjete obilaznice, održana je u subotu 15. prosinca 2018. u organizaciji Komisije za planinarske putove Hrvatskog planinarskog saveza.

Svečanost je otvorila Bernarda Huzjak, pročelnica Komisije, a glazbeni uvod je već tradicionalno, poznatom planinarskom pjesmom izveo pjevački zbor HPD Vihor iz Zagreba. Prije promotivnog filma Fakulteta, prisutne je kratko pozdravio i doc. dr. sc. Ivan Grgurević, prodekan za nastavu i studente, Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, u čijem se prostoru svečanost održava.

Dobitnicima priznanja potom se obratila Jadranka Čoklica, dopredsjednica Hrvatskog planinarskog saveza.

Interaktivnu planinarsku kartu Hrvatske, temeljenu na Registru planinarskih putova, obilaznica i markacista u Hrvatskoj, koja sadrži podatke o planinarskim putovima, obilaznicama, hrvatskim vrhovima, objektima i brojne druge informacije zanimljive i potrebne planinarima, predstavio je autor prof. dr. sc. Darko Grundler.

Informaciju o ovogodišnjim obilaznicima HPO dala je Marijana Žnidarec, suradnica Komisije, vrijedna administratorica HPO od ove godine.

Pročelnica Komisije, istaknula je rad i značaj markacista, veliki trud i entuzijazam samozatajnih održavatelja planinarskih putova koji nam omogućuju da sigurno i nesmetano uživamo u planinskim ljepotama. Za cjeloživotni predani rad na označavanju i održavanju planinarskih putova, za nesebično dijeljenje znanja i poticanje ljubavi za markacističku djelatnost među brojnim generacijama planinara, Milanu Vujnoviću, članu HPD Zagreb-Matica, Komisija daje posebno priznanje dodjelom statusa „počasni markacist instruktor“.

Uz pljesak i posebne čestitke svakom dobitniku, uručeno je 36 posebnih, 30 visokih i 25 najviših priznanja. Dobitnici su imali privilegiju da im priznanja uruče i na postignutim uspjesima osobno čestitaju Jadranka Čoklica, koja je obišla 320 i Ronald Schreiner s obiđenih 390 planinarskih obilaznica. Za vrijeme podjele priznanja na ekranima su se izmjenjivale fotografije s radnih akcija uređivanja planinarskih putova diljem Hrvatske.

Dobitnicima i uzvanicima završno se obratila i čestitala na postignutim rezultatima i uspjesima dopredsjednica Saveza, gospođa Jadranka Čoklica te ih uz najbolje želje za predstojeće blagdane pozvala na druženje uz prigodnu zakusku.

U ovoj godini po broju priznanja prednjače članovi planinarskih društava Željezničar-Zagreb s 37, Zagreb-Matica s 22, Sokolovac-Požega s 18, Međimurje-Čakovec s 15, Bilo-Koprivnica i PK Ivanec s po 13 te kapela Zagreb s 10 priznanja.

Po prvi put priznanja su primili članovi društava: PD AktivNatura, Zagreb, PD Dedomir, Križišće, PD Petrov vrh, Daruvar, HPD Vučedol, Vukovar i HPD Bregana iz Bregane. Na popisu za osvojeno barem neko priznanja HPO je 151 planinarskih društva iz Hrvatske, 10 iz Slovenije, te po 2 iz BiH i Srbije. U natjecanje za osvajanje vrhova HPO uključila se i nekolicina planinara koji nisu članovi nekog planinarskog društva iz Hrvatske.

Svečanosti najuspješnijih, uz prijatelje i članove obitelji prisustvovali su i Zdenko Kristijan, urednik obilaznice i dnevnika, dugogodišnji administrator obilaznice, Alan Čaplar, pročelnik Komisije za promidžbu i izdavaštvo te predstavnici domaćina, Komisije za planinarske putove HPS-a, Hrvoje Gold, zamjenik pročelnice, Boris Bjedov, član, autor Registra planinarskih putova, obilaznica i markacista u Hrvatskoj te Željko Žugec, suradnik. Uz vesele planinarske pjesme Vihoraškog zbora, radost zbog postignutih uspjeha ponijela je i sve prisutne pa je svečanost završila u ugodnom predblagdanskom ozračju.

Srdačne čestitke dobitnicima priznanja i najljepša hvala svima koji su svojim doprinosima obogatili svečanost i pridonijeli posebnoj atmosferi.

(Komisija za planinarske putove HPS-a)

Slika 1 od 23.Slika 2 od 23.Slika 3 od 23.Slika 4 od 23.Slika 5 od 23.Slika 6 od 23.Slika 7 od 23.Slika 8 od 23.Slika 9 od 23.Slika 10 od 23.Slika 11 od 23.Slika 12 od 23.Slika 13 od 23.Slika 14 od 23.Slika 15 od 23.Slika 16 od 23.Slika 17 od 23.Slika 18 od 23.Slika 19 od 23.Slika 20 od 23.Slika 21 od 23.Slika 22 od 23.Slika 23 od 23.
Deseta obljetnica uspona na vrh Mount Everesta

Deseta obljetnica uspona na vrh Mount Everesta (19.05.2019.)

Na današnji dan, 19. svibnja 2009. sestre Darija i Iris Bostjančić popele su se na najvišu točku našeg planeta – na vrh Mount Everesta (8850 m) na Hrvatskoj ženskoj alpinističkoj ekspediciji koju je organizirao Hrvatski planinarski savez.

Svibanjski broj Hrvatskog planinara

Svibanjski broj Hrvatskog planinara (13.05.2019.)

Iz tiska je izašao svibanjski broj časopisa Hrvatski planinar.

Briga za planinarske objekte

Briga za planinarske objekte (11.05.2019.)

Hrvatski planinarski savez upoznat je posredstvom brojnih planinarskih udruga da je u proteklom razdoblju zabilježen povećan broj provala u planinarske objekte, posebno na području Gorskog kotara. U vrlo kratkom vremenu tijekom proljeća ove godine zabilježene su provale u planinarske domove Dragutin Hirc na Bijelim stijenama, Janjčarica, Klek, Hahlić, Schlosserov dom na Risnjaku, u neke od njih više puta...

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.