Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Godišnje nagrade Izvršnog odbora HPS-a

ponedjeljak, 17.12.2018.

Na 18. sjednici Izvršnog odbora HPS-a, održanoj 12. studenoga 2018., jednoglasno je donesena odluka o dodjeli godišnjih nagrada najboljim udrugama, akcijama i pojedincima u HPS-u u jedanaest kategorija, kao i triju posebnih priznanja HPS-a za rad u 2018. godini. Priznanja su svečano dodijeljena na svečanoj novogodišnjoj sjednici Izvršnog odbora HPS-a 17. prosinca 2018. u Domu HPS-a u Zagrebu.

Najbolja planinarska udruga: HPD Bilo, Koprivnica, obilježio je nizom kvalitetnih akcija u 2018. svoju 90. obljetnicu, bilo je vrlo aktivno u radu s mladima, otvorilo je novu planinarsku kuću Anin vrh i organiziralo mnogobrojne kvalitetne izlete za sve dobne skupine svoga članstva. Uz ekološke i humanitarne akcije, izdavalo je društveni bilten i redovito objavljivalo vijesti iz svoga rada na svojim mrežnim stranicama.

Najbolji društveni rad u planinarskoj udruzi: Bruno Šibl iz HPD-a Zagreb-Matica već mnogo godina vodi planinarsku školu u tom društvu. Škola organizirana u 70. godini postojanja Zagreb-Matice bila je već 41. opća planinarska škola u tom društvu. Imala je 90 polaznika, njezin je program bio vrlo kvalitetan i čak širi od obveznog programa opće planinarske škole HPS-a, s izvrsnim predavačima, koji su obradili 24 teme, te izvedbom devet vikend-izleta (od toga dvaju četverodnevnih), s radom instruktora na terenu i završnim ispitom za polaznike.

Najbolje organizirana akcija bio je jubilarni 20. Vincekov pohod u organizaciji PD-a Bundek iz Murskog Središća, s gotovo nestvarnim brojem od 3700 sudionika iz stotinjak planinarskih društava i čak šest država, a na pohodu je bilo i više od 500 djece. Organizacija pohoda i pratećih sadržaja za tolik broj ljudi bila je vrlo složena i odgovorna, a ocijenjena je izvrsnom, kao i prijašnjih godina.

Najbolji dužnosnik u HPS-u: Već tri godine HPS intenzivno surađuje s nacionalnim planinarskim savezima Italije, Češke, Slovačke, Slovenije i Mađarske putem projekta »Penjanje za sve«, uz sufinanciranje Europske unije iz programa Erasmus+. Svi koji rade na međunarodnim projektima najbolje znaju koliko je to odgovoran posao i kakvi se standardi traže, ne samo prilikom izrade dokumentacije, već i u samoj izvedbi prema zadanim projektnim aktivnostima, a posebice u pravovremenom i urednom pravdanju dobivenih sredstava. U 2018., posljednjoj godini projekta, posao je bio najintenzivniji, a najveći su angažman imali voditelj projekta Dorijan Klasnić i glavna administratorica projekta Gordana Blažević Salopek.

Najveći uspjeh u HPS-u: Na ovogodišnjem tradicionalnom usponu na Dinaru (1831 m), najviši vrh Hrvatske, uz stručno je vodstvo sudjelovala i skupina osoba s invaliditetom. Na Dinaru se popelo njih trinaestero. Među njima se istaknula Iva Sušak, članica PDS Prijatelji planina, koja se prvi dan na vrh popela iz Brezovca, poslije toga otišla u Glavaš i sutradan po dugom grebenskom putu i po drugi put došla na najviši vrh Hrvatske.

Najbolji rad s mladima: Ove je godine organizirano 11 službenih planinarskih škola za mlade u našim planinarskim društvima, koje je uspješno završilo 233-oje djece. Organizacijom škole za mlade posebno se istaknulo PD Paklenica iz Zadra; u izvedbi je aktivno surađivalo s lokalnom stanicom vodiča i JU Nacionalni park Paklenica.

Za najveći doprinos planinarskoj publicistici nagrađena su dva autora:

Mirko Belavić za knjigu »Stoljeće senjskog planinarstva«, opsežnu i vrlo atraktivno uređenu monografiju s obiljem brižljivo prikupljenih i obrađenih podataka, koji svjedoče o dosezima planinarstva u Senju u posljednjih stotinu godina.

Darko Berljak za knjigu »Nebo puno Himalaje«, koja na vrlo dokumentaran i zanimljiv način daje uvid u običaje i kulturu, ali i velike promjene koje su se dogodile u životu himalajskih naroda, kao i u tijek brojnih hrvatskih himalajskih ekspedicija i putovanja koja je proteklih desetljeća vodio autor.

Najbolja web stranica: www.pdsvelebit.hr, PDS Velebit, Zagreb. Uz izvješća o održanim akcijama, stranica sadrži ažurne i pregledne podatke u budućim akcijama, o Ratkovom skloništu, obilaznici Vila Velebita, radu speleološkoga, alpinističkog i planinarskog odsjeka, školama i tečajevima, te raznim drugim planinarskim temama iz domene rada jednog od najpoznatijih hrvatskih planinarskih društava.

Najbolji planinarski objekt: Planinarska kuća »Pume« na Velikoj Duvjakuši kojom upravlja PU Dinaridi. Taj je lijep i funkcionalan objekt otvoren prije tri godine, najviši je planinarski objekt u Hrvatskoj (1630 m) i veoma dobro posjećen unatoč tome što je udaljen od prometnica i što do njega uistinu treba planinariti. Objekt je opremljen web kamerom i automatskom meteorološkom postajom.

Najbolji upravljač planinarskog objekta: PD Kuna gora iz Pregrade, za skrb o planinarskoj kući Kuna gora. Ove je godine obilježena 65. obljetnica te kuće; postoji dobra suradnja Općine Pregrada i udruga koje za svoje programe koriste kuću, a sve na korist brojnih mještana i gostiju Pregrade.

Najbolji domaćin planinarskog objekta: Irena Šaran, odnedavno domarka planinarskog doma u Velikoj Paklenici. Pobrinula se za dobru i kompletnu opskrbu te raznoliku ponudu u domu koji posjećuje mnogo planinara, izletnika i turista. Mnogi su od njih izrekli već brojne pohvale za čistoću i urednost spavaonica, kao i za okoliš doma. Posebno vrijedi istaknuti i dobru suradnju domarke s JU NP Paklenica.

Posebna priznanja:

Mladen Kuka (PD Karlovac) nagrađuje se posebnim priznanjem za prikupljanje vrlo zanimljive i vrijedne planinarske građe u Vili Anzić pokraj Karlovca. Zahvaljujući velikom zalaganju prikupio je predmete koje su u svojim usponima u svjetskim planinama upotrebljavale najeminentnije planinarske osobe našeg doba.

Zrinka Kušer (HPD Bregana) nagrađuje se posebnim priznanjem za izložbu i popularizaciju ostavštine dr. Radivoja Simonovića, velikog istraživača i zaljubljenika u Velebit, prvenstveno iz fotodokumentacije i materijala pohranjenog u Samoborskome muzeju. Izložba je nakon Samobora bila postavljena i u Gospiću.

Tomislav Marković (HPD Pliva, Zagreb) jedan je od najboljih hrvatskih planinarskih fotografa, a njegove se slike objavljuju u brojnim izdanjima našeg Saveza. I ove je godine bez naknade ustupio seriju izvanrednih fotografija hrvatskih planina, koje krase HPS-ov planinarski kalendar za 2019.

Slika 1 od 19.Slika 2 od 19.Slika 3 od 19.Slika 4 od 19.Slika 5 od 19.Slika 6 od 19.Slika 7 od 19.Slika 8 od 19.Slika 9 od 19.Slika 10 od 19.Slika 11 od 19.Slika 12 od 19.Slika 13 od 19.Slika 14 od 19.Slika 15 od 19.Slika 16 od 19.Slika 17 od 19.Slika 18 od 19.Slika 19 od 19.
5. planinarsko-glazbeni susret na Belecgradu

5. planinarsko-glazbeni susret na Belecgradu (02.07.2019.)

U subotu 29. lipnja 2019. kod planinarske kuće Belecgrad na obroncima Ivanščice održan je 5. planinarsko-glazbeni susret "Planinarska pjesmarica". Prvi susret održan je 2015. godine i od tada svake godine krajem lipnja ili početkom srpnja pod drevnim Belecgradom odjekuju zvuci planinarskih pjesama i svih ostalih pjesama koje planinari vole pjevati i svirati.

Pola stoljeća Velebitskog planinarskog puta

Pola stoljeća Velebitskog planinarskog puta (24.06.2019.)

Velebitski planinarski put 4. srpnja ove godine slavi svoj 50. rođendan. Pedesetu obljetnicu ove popularne hrvatske planinarske obilaznice Hrvatski planinarski savez obilježava dvodnevnom radnom akcijom na području sjevernog i srednjeg Velebita, u sklopu koje će se u nedjelju 7. srpnja 2019. u 15 sati kod planinarske kuće Alan održati prigodna svečanost.

Održan pohod na Dinaru, najviši vrh RH

Održan pohod na Dinaru, najviši vrh RH (24.06.2019.)

U subotu 22. lipnja 2019. održan je tradicionalni pohod na najviši vrh Republike Hrvatske. Pohod su organizirali Hrvatski planinarski savez i HPD Sinjal 1831 iz Kijeva, u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Šibenik i HGSS Stanicom Šibenik.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.