Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Čovjek planina- Izložba fotografija Stanka Gilića

utorak, 22.01.2019.

ČOVJEK PLANINA

Dvije strasti odredile su Stankov život, fotografija i planina. Može se reći i planina i fotografija i jedno i drugo istovremeno su se odvijali i živjeli u Stankovoj realnosti. I jedno i drugo, i fotografija i planina sveprisutni su. Fotografija po naravi tehnologije, a planine po geografskoj datosti. Sjedinjenje fotografije i planine u Stankovom životu nije ništa neobično jer povijest potvrđuje da su prvi pejzažni fotografi bili planinari ili prvi planinari bili su istovremeno i prvi pejzažni fotografi.

Dakle, nema ništa neobičnog u ovoj Stankovoj fotografskoj i alpinističkoj aktivnosti. Bio je izvrstan penjač i fotografski autor. Ova izložba svjedoči o autorovom vrlo visokom razumijevanju medija fotografije na kojoj je izložena klasična pejzažna fotografija s dominantnim planinskim motivima. Rođen je 16. veljače 1932. godine u Sumartinu na otoku Braču. Odrastanjem u mladića javlja se želja za planinarenjem i prva penjačka iskustva stječe na Mosoru i Biokovu. S dvadeset i dvije godine u potrazi za poslom dolazi u Rijeku gdje je ostao do kraja života. Dobri poznavatelji Stankovog života kažu da se preselio u Rijeku da bi bio što bliže Dolomitima koje je kao iskusni i strastveni alpinista najviše istraživao pa često njegovi prijatelji, alpinisti taj dio Dolomita zovu Stankovi Dolomiti.

Ako je planina pojam za nešto veliko onda s pravom možemo reći da je Stanko velik kao planina. On je čovjek planina.

Stanko je bio počasni član Riječkog alpinističkog kluba koji je u njegovu čast i pokrenuo inicijativu za priređivanjem ove izložbe.

Borislav Božić, prof.

Kustos galerije Principij

Promotivni planinarski filmovi

Promotivni planinarski filmovi "Hrvatske planine" i "Hrvatske planinarske kuće" (02.02.2019.)

U cilju popularizacije hrvatskih planina i planinarstva Komisija za promidžbu i izdavačku djelatnost HPS-a pripremila je i objavila dva planinarska edukativno-promotivna filma. Oba filma traju po 8-9 minuta, a prikazuju prepoznatljiva planinarska odredišta u hrvatskim planinama, od Slavonije do Istre i od Zagorja do Dalmacije.

Preminula Jasna Kosović

Preminula Jasna Kosović (01.02.2019.)

U Zagrebu je u četvrtak 31. siječnja 2019. preminula Jasna Kosović, članica HPD-a „Zagreb-Matica“. Jasna Kosović istaknula se dugogodišnjom brigom o Goranskom planinarskom putu, kojega je sa suradnicima temeljito obnovila te izdala kvalitetan vodič i dnevnik za sve tri dionice GPP-a. Izniman doprinos dala je i kao pročelnica Komisije za planinarske putove HPS-a...

40 godina PD Đakovo

40 godina PD Đakovo (21.01.2019.)

Planinarsko društvo Đakovo je osnovano 19. siječnja 1979. i ovih dana proslavlja svoj 40. rođendan. Cijela 2019. će biti u znaku tog jubileja. Prva događanja su već za nama.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.