Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Čovjek planina- Izložba fotografija Stanka Gilića

utorak, 22.01.2019.

ČOVJEK PLANINA

Dvije strasti odredile su Stankov život, fotografija i planina. Može se reći i planina i fotografija i jedno i drugo istovremeno su se odvijali i živjeli u Stankovoj realnosti. I jedno i drugo, i fotografija i planina sveprisutni su. Fotografija po naravi tehnologije, a planine po geografskoj datosti. Sjedinjenje fotografije i planine u Stankovom životu nije ništa neobično jer povijest potvrđuje da su prvi pejzažni fotografi bili planinari ili prvi planinari bili su istovremeno i prvi pejzažni fotografi.

Dakle, nema ništa neobičnog u ovoj Stankovoj fotografskoj i alpinističkoj aktivnosti. Bio je izvrstan penjač i fotografski autor. Ova izložba svjedoči o autorovom vrlo visokom razumijevanju medija fotografije na kojoj je izložena klasična pejzažna fotografija s dominantnim planinskim motivima. Rođen je 16. veljače 1932. godine u Sumartinu na otoku Braču. Odrastanjem u mladića javlja se želja za planinarenjem i prva penjačka iskustva stječe na Mosoru i Biokovu. S dvadeset i dvije godine u potrazi za poslom dolazi u Rijeku gdje je ostao do kraja života. Dobri poznavatelji Stankovog života kažu da se preselio u Rijeku da bi bio što bliže Dolomitima koje je kao iskusni i strastveni alpinista najviše istraživao pa često njegovi prijatelji, alpinisti taj dio Dolomita zovu Stankovi Dolomiti.

Ako je planina pojam za nešto veliko onda s pravom možemo reći da je Stanko velik kao planina. On je čovjek planina.

Stanko je bio počasni član Riječkog alpinističkog kluba koji je u njegovu čast i pokrenuo inicijativu za priređivanjem ove izložbe.

Borislav Božić, prof.

Kustos galerije Principij

Veliko otkriće na Velebitu! Novi jamski sustav u Hrvatskoj – Jamski sustav Crnopac

Veliko otkriće na Velebitu! Novi jamski sustav u Hrvatskoj – Jamski sustav Crnopac (14.08.2019.)

NOVO 20.8.2019: Spajanjem jame Oaze i Jamskog sustava Kita Gaćešina - Draženova puhaljka (duljine 37.885 m) dobili smo novi sustav koji je dobio naziv po planini pod kojom se nalazi - Jamski sustav Crnopac, ukupne duljine 42.075 m i 797 m dubine i sada se nalazi na 88. mjestu na popisu najduljih speleoloških objekata u svijetu

Nova otkrića u podzemlju NP Sjeverni Velebit - Hrvatska bogatija za još jednu duboku jamu

Nova otkrića u podzemlju NP Sjeverni Velebit - Hrvatska bogatija za još jednu duboku jamu (12.08.2019.)

Nakon dva tjedna istraživanja u vrlo zahtjevnoj jami Nedam na po dubokim jamama svjetski poznatim Hajdučkim kukovima, speleolozi su u noći s 10. na 11. kolovoza 2019. došli do dubine 740 m, čime je ova jama ušla među 10 najdubljih hrvatskih jama i ide dalje.

Planinarsko sklonište na Dinari

Planinarsko sklonište na Dinari (29.07.2019.)

U subotu 27. srpnja 2019. je na Dinari, najvišem vrhu Republike Hrvatske, postavljeno planinarsko sklonište.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.