Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Izvještaj s Lavinskog tečaja HPS, 26. i 27.1.2019.

utorak, 29.01.2019.

U Koči na Gozdu na Vršiču i na okolnim terenima, 26. i 27.1.2019. održan je Lavinski tečaj HPS-a koji je organizirala Komisija za planinsko skijanje. Okupio je 14 polaznika iz Zagreba, Rijeke, Pule, Umaga i Varaždina. Za sudjelovanje se prijavilo 25 osoba, dok je kapacitet tečaja bio 15 polaznika. Također, nekoliko osoba kontaktiralo je organizatore kako bi se raspitali o mogućnosti da se akcija ponovi u drugom terminu. Neki od njih bili su razočarani jer su za tečaj saznali prekasno da bi prilagodili svoje obaveze.

Program tečaja bio je intenzivan, uključivao je predavanja i vježbe. Sudionici su imali priliku naučiti više o uzrocima lavina, utjecaju vremenskih uvjeta i morfologije terena, upoznati se s opremom i problematikom pružanja prve pomoći. U praktičnom dijelu vježbalo se lociranje unesrećenih i njihovo spašavanje te su se radili lavinski testovi odnosno analize slojeva sniježnog pokrivača. Stečeno znanje polaznici su morali dokazati polaganjem ispita i demonstracijom praktičnih vještina.

Pošto je ovo bio prvi tečaj proveden po Programu lavinskog tečaja HPS-a, provedene su analiza i evaluacija. Polaznici su se izrazito pozitivno izrazili o akciji, a primjedbe su se odnosile na nedostatak literature, sadržaj pismenog ispita, uvjete na terenu i u Koči. Instruktori su analizom zaključili kako je potrebno produžiti tečaj i otvoriti ga u petak navečer a ne u subotu ujutro. Primjećena je i metodološka greška prilikom terenske vježbe s temom potrage i spašavanja, koju će trebati ispraviti u narednim akcijama. U radu s početnicima, potrebno je puno veći naglasak staviti na potragu i spašavanje kao protokol kojeg se osoba treba držati u slučaju lavinskog incidenta.

Tečaj su proveli i organizirali Instruktori planinskog skijanja Mladen Nikšić i Marko Vuković, uz pomoć starije pripravnice alpinizma Sande Banović.

Veliko otkriće na Velebitu! Novi jamski sustav u Hrvatskoj – Jamski sustav Crnopac

Veliko otkriće na Velebitu! Novi jamski sustav u Hrvatskoj – Jamski sustav Crnopac (14.08.2019.)

NOVO 20.8.2019: Spajanjem jame Oaze i Jamskog sustava Kita Gaćešina - Draženova puhaljka (duljine 37.885 m) dobili smo novi sustav koji je dobio naziv po planini pod kojom se nalazi - Jamski sustav Crnopac, ukupne duljine 42.075 m i 797 m dubine i sada se nalazi na 88. mjestu na popisu najduljih speleoloških objekata u svijetu

Nova otkrića u podzemlju NP Sjeverni Velebit - Hrvatska bogatija za još jednu duboku jamu

Nova otkrića u podzemlju NP Sjeverni Velebit - Hrvatska bogatija za još jednu duboku jamu (12.08.2019.)

Nakon dva tjedna istraživanja u vrlo zahtjevnoj jami Nedam na po dubokim jamama svjetski poznatim Hajdučkim kukovima, speleolozi su u noći s 10. na 11. kolovoza 2019. došli do dubine 740 m, čime je ova jama ušla među 10 najdubljih hrvatskih jama i ide dalje.

Planinarsko sklonište na Dinari

Planinarsko sklonište na Dinari (29.07.2019.)

U subotu 27. srpnja 2019. je na Dinari, najvišem vrhu Republike Hrvatske, postavljeno planinarsko sklonište.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.