Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Izvještaj s Lavinskog tečaja HPS, 26. i 27.1.2019.

utorak, 29.01.2019.

U Koči na Gozdu na Vršiču i na okolnim terenima, 26. i 27.1.2019. održan je Lavinski tečaj HPS-a koji je organizirala Komisija za planinsko skijanje. Okupio je 14 polaznika iz Zagreba, Rijeke, Pule, Umaga i Varaždina. Za sudjelovanje se prijavilo 25 osoba, dok je kapacitet tečaja bio 15 polaznika. Također, nekoliko osoba kontaktiralo je organizatore kako bi se raspitali o mogućnosti da se akcija ponovi u drugom terminu. Neki od njih bili su razočarani jer su za tečaj saznali prekasno da bi prilagodili svoje obaveze.

Program tečaja bio je intenzivan, uključivao je predavanja i vježbe. Sudionici su imali priliku naučiti više o uzrocima lavina, utjecaju vremenskih uvjeta i morfologije terena, upoznati se s opremom i problematikom pružanja prve pomoći. U praktičnom dijelu vježbalo se lociranje unesrećenih i njihovo spašavanje te su se radili lavinski testovi odnosno analize slojeva sniježnog pokrivača. Stečeno znanje polaznici su morali dokazati polaganjem ispita i demonstracijom praktičnih vještina.

Pošto je ovo bio prvi tečaj proveden po Programu lavinskog tečaja HPS-a, provedene su analiza i evaluacija. Polaznici su se izrazito pozitivno izrazili o akciji, a primjedbe su se odnosile na nedostatak literature, sadržaj pismenog ispita, uvjete na terenu i u Koči. Instruktori su analizom zaključili kako je potrebno produžiti tečaj i otvoriti ga u petak navečer a ne u subotu ujutro. Primjećena je i metodološka greška prilikom terenske vježbe s temom potrage i spašavanja, koju će trebati ispraviti u narednim akcijama. U radu s početnicima, potrebno je puno veći naglasak staviti na potragu i spašavanje kao protokol kojeg se osoba treba držati u slučaju lavinskog incidenta.

Tečaj su proveli i organizirali Instruktori planinskog skijanja Mladen Nikšić i Marko Vuković, uz pomoć starije pripravnice alpinizma Sande Banović.

Promotivni planinarski filmovi

Promotivni planinarski filmovi "Hrvatske planine" i "Hrvatske planinarske kuće" (02.02.2019.)

U cilju popularizacije hrvatskih planina i planinarstva Komisija za promidžbu i izdavačku djelatnost HPS-a pripremila je i objavila dva planinarska edukativno-promotivna filma. Oba filma traju po 8-9 minuta, a prikazuju prepoznatljiva planinarska odredišta u hrvatskim planinama, od Slavonije do Istre i od Zagorja do Dalmacije.

Preminula Jasna Kosović

Preminula Jasna Kosović (01.02.2019.)

U Zagrebu je u četvrtak 31. siječnja 2019. preminula Jasna Kosović, članica HPD-a „Zagreb-Matica“. Jasna Kosović istaknula se dugogodišnjom brigom o Goranskom planinarskom putu, kojega je sa suradnicima temeljito obnovila te izdala kvalitetan vodič i dnevnik za sve tri dionice GPP-a. Izniman doprinos dala je i kao pročelnica Komisije za planinarske putove HPS-a...

40 godina PD Đakovo

40 godina PD Đakovo (21.01.2019.)

Planinarsko društvo Đakovo je osnovano 19. siječnja 1979. i ovih dana proslavlja svoj 40. rođendan. Cijela 2019. će biti u znaku tog jubileja. Prva događanja su već za nama.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.