Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-14225 godina planinarstva u Belišću

ponedjeljak, 04.02.2019.

Radno predsjedništvo U petak 1. veljače 2019.g. održana je redovita izvještajna skupština HPD „Belišća“ iz Belišća. Obzirom da je 29. siječnja društvo navršilo 25 godina kontinuiranog rada, skupština je bila i svečana.

Nazočilo je oko sto učesnika-planinara i gostiju. Skupštini je nazočio dogradonačelnik gospodin Domagoj Varžić, predsjednik Zajednice sportskih udruga grada Belišća, predstavnik udruge Slavonski planinari Otmar Tossenberger, predstavnici izviđačkog odreda „Iovalius“ iz Valpova, predstavnici iz osam planinarskih društava i predstavnici lokalnih medija.

Skupštinu je otvorio i pozdravio prisutne predsjednik Goran Maričić. U svom izlaganju osvrnuo se na 25. obljetnicu rada društva, spomenuo osnivače i neke rezultate u radu. Osnivači su bili Ivo Andelfinger-sada pokojni i Slobodan Soldo iz Valpova i Krunoslav Hornung i Stjepan Savić iz Belišća. Jedan od njih sve ove godine bez prekida je pokretač aktivnosti, stalno prisutan u tijelima društva (predsjednik, tajnik, blagajnik i član Izvršnog odbora) , vodič izleta, predavač u planinarskoj školi –to je Slobodan Soldo. I ovdje prisutan jedini od njih se obratio skupu. Njegovo izlaganje je popraćeno odulševljenjem i aplauzom i to s razlogom. Uz zahtjevnu dužnost pročelnika HGSS-a Stanice Osijek i mnogobrojnih pohoda na vrhove iznad 4000 m s liste British alpin kluba, koje je gotovo sve ispenjao-prisutan je i nezamjenjiv oslonac u radu društva.

Od prvog izleta 26. veljače 1994.g. u šumu Šefkovica nedaleko Valpova, belišćanski planinari su prešli gotovo sve planine i otoke Hrvatske. Odlalzili su na planine izvan Hrvatske: u BIH, Sloveniju, Italiju, Mađarsku, C. Goru, Rumunjsku, Bugarsku, Rusiju, Poljsku, Slovačku, Austriju, Grčku, Švicarsku , Francusku, Tursku i daleku Aziju (Himalaya u Nepalu) Afriku (Kilimanjaro u Tanzaniji) i Južnu Ameriku (Aconcagua u Andama-Argentina). Već 1994.g.Krunoslav Hornung penje NayaKonga 5846 m , 1995. G. četvorica s Slobodanom Soldom penju Montblanc, 1997.g. je ispenjan zahtjevni vrh Materhorn-penju ga Slobodan Soldo i Stjepan Savić i iste godine Krunoslav Hornung penje Kilimanjaro . Uslijedili su zahtjevni maratoni, ferate i trekinzi u kojima prednjači Slobodan Soldo.2015.g Slobodan Soldo po treći put, a Darko Đakovac prvi puta penju Montblanc. Tom prigodom podižu zastavu društva i gradova Belišća i Valpova iz kojeg su većina članova, a ima ih iz Osijeka i drugih mjesta. Ispenjano je više od 200 vrhova iznad 2000 metara.

Od 49 članova u vrijeme osnivanja, danas društvo ima 127 registriranih članova. Kroz društvo su prošla 573 člana. Uz HPO prijeđeno je više obilaznica i puteva, memorijalnih i hodočasničkih pohoda.

U 2002.g. uz pomoć tadašnjeg Kombinata „Belišće“ je izgrađena umjetna stijena na kojoj vježbaju penjači, a obzirom da je u školskoj dvorani dostupna je i učenicima osnovne škole. Iste godine Slobodan Soldo osmišljava i uz braću Maričić markira stazu Belišćanski podravski pješački put, na kojem se svake godine okuplja i do 300 planinara i izletnika. Na dijelu uz rijeku Dravu je izgrađena šesterokutna nadstrešnica i klupe za odmor. Planinari su sudionici u svim događanjima u gradu Belišću, a nekih su i nositelji aktivnosti, što grad cijeni i uzvraća financiranjem rada. Od 30 članova HGSS-a Stanice Osijek 10 su naši članovi.

Za svoj rad društvo i pojedinci su primili priznanja SPS-a –sada udruga Slavonski planinari, a priznanje srebrni znak HPS-a su dobili Slobodan Soldo i Krunoslav Hornung 2013.g.

Ova godina će biti u znaku obilježavanja jubileja i u tijeku su pripreme za: izdavanje fotomonografije, predlaganje za priznanja članovima za rad, Skup na BPPP-u i prigodni izleti u visoko gorje.

I ove godine su zabilježeni značajni rezultati. Povećan je broj članova za 20. Odrađene su 72 različite aktivnosti, od kojih 53 izleta. Na planinskim pohodima ove godine prošli smo planine Slavonije, Moslavačku goru i Bilogoru, Medvednicu, Kalnik, planine Gorskog Kotara (Bjelolasica, Bijele stijene, Risnjak i Snježnik), najomiljeniju destinaciju Velebit i njegove vrhove, , otoke-Cres, Lošinj, Krk, Brač i Šoltu, planine Dalmatinske Zagore ( Dinara, Promina i Svilaja), planine i mjesta u BiH-Franjevački samostan u Fojnici i piramide u Visokom, Đerdap i Fruška gora u Srbiji , a lijepo je bilo i na Šetnji Valpovštinom, na Osječkom pješačkom putu, Podunavskom putu i Baranji. Bilo je atraktivnih izleta, kao izlet u Dolomite gdje je 9 naših članova pod vodstvom Slobodana Solde ispenjalo Piz Boe 3152 m. U Švicarskoj Slobodan Soldo, Karmen Soldo, Ana Soldo i Petar Dučić penju Unterrothorn 3104 m, Gran Paradiso 4061 m u Italiji i Dome des Ecrins 4015 u Francuskoj –Soldo i Darko Đakovac. Baarre des Ecrins 4102 m u Francuskoj penje Soldo. Zoran Marković je ispenjao 6 vrhova iznad 2000 među njima i Musalu 2925 u Bugarskoj. Osam članova ove godine je ispenjalo najviši vrh Hrvatske.

Sudjelovali smo na 68. Danima slavonskih planinara i drugim skupovima na poziv planinarskih društava, memorijalnom pohodu „Anđina baraka“ u počast poginulim braniteljima, Našičkom križnom putu, Srednjoeuropskom hodočasničkom putu, na akcijama u gradu, a bili smo organizator i nositelj akcije „Europski tjedan mobilnosti“ u gradu. Odradili izložbu fotografija, a dvoje članova Ana Soldo i Petar Dučić su održali interaktivno predavanje o „Anapurna trekingu“ u Nepalu na kojem su bili učesnici.

Izrađene su i postavljene nove klupe na odmorištu –nositelj ove aktivnosti je bio dopredsjednik društva Zoran Marković uz pomoć učenika srednje škole i aktivista društva.

Nakon prihvaćanja svih izvještaja, plana izleta i rada i financijskog plana kroz projekciju prikazan je osvrt na izlete u protekloj godini.

I ove godine gradonačelnik je lijepim riječima pohvalio rad društva i obećao potporu grada.

Predsjednik Zajednice sportskih udruga i predstavnici društava u svom obraćanju su isto pohvali rad i uputili čestitku za uspjeh u radu i za obljetnicu postojanja društva.

Uslijedila je planinarska veselica uz glazbu, zakusku i osvježavajuća pića. Kao za sve skupštine do sada i skupove na našom BPPP-u – 24 članice su pripremile raznovrsne kolače, a četiri su ispekle veliku tortu u obliku Materhorna ukrašenu svijećama prskalicama. Tortu je na kolicima u salu uvezao osnivač društva Slobodan Soldo uz pratnju sadašnjeg predsjednika Gorana Maričića, što je popraćeno oduševljenjem i aplauzom.

Nastavljeno je s pjesmom i plesom kako to planinari znaju.

Tajnica Nada Donković

Slika 1 od 7.Slika 2 od 7.Slika 3 od 7.Slika 4 od 7.Slika 5 od 7.Slika 6 od 7.Slika 7 od 7.
Promotivni planinarski filmovi

Promotivni planinarski filmovi "Hrvatske planine" i "Hrvatske planinarske kuće" (02.02.2019.)

U cilju popularizacije hrvatskih planina i planinarstva Komisija za promidžbu i izdavačku djelatnost HPS-a pripremila je i objavila dva planinarska edukativno-promotivna filma. Oba filma traju po 8-9 minuta, a prikazuju prepoznatljiva planinarska odredišta u hrvatskim planinama, od Slavonije do Istre i od Zagorja do Dalmacije.

Preminula Jasna Kosović

Preminula Jasna Kosović (01.02.2019.)

U Zagrebu je u četvrtak 31. siječnja 2019. preminula Jasna Kosović, članica HPD-a „Zagreb-Matica“. Jasna Kosović istaknula se dugogodišnjom brigom o Goranskom planinarskom putu, kojega je sa suradnicima temeljito obnovila te izdala kvalitetan vodič i dnevnik za sve tri dionice GPP-a. Izniman doprinos dala je i kao pročelnica Komisije za planinarske putove HPS-a...

40 godina PD Đakovo

40 godina PD Đakovo (21.01.2019.)

Planinarsko društvo Đakovo je osnovano 19. siječnja 1979. i ovih dana proslavlja svoj 40. rođendan. Cijela 2019. će biti u znaku tog jubileja. Prva događanja su već za nama.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.