Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-14295. Obljetnica planinarstva u Bjelovaru

četvrtak, 14.02.2019.

95. obljetnicaNa poticaj šefa željezničke postaje Bjelovar i člana HPD–ove Središnjice u Zagrebu Viktora Borovečkog u Bjelovaru je 30. lipnja 1924. osnovana podružnica “Bilo-gora”. Proslava 95. obljetnice planinarstva u Bjelovaru započela je u nedjelju, 3. veljače 2019., u planinarskom domu „Kamenitovac“ svečanom skupštinom i dodjelom priznanja zaslužnim članovima.

Zahvalnice za doprinos u radu društva dobili su Darko Bogeljić, Nada Frančić, Đuro Gustović, Ivan Herman, Branko Hrženjak, Ljubica Ježić, Ivan Legin, Krunoslav Kanešić, Vera Pauška, Anamarija Pađan, Karlo Polašek, Tihomil Tomić, Zdravko Trgovac, Ivan Želipski i Branko Filipan. Plaketu za izuzetan doprinos u razvoju planinarstva dobio je Željko Vinković, predsjednik društva u proteklom desetogodišnjem razdoblju.

Skup su pozdravili i čestitke članovima Bilogore uputili dopredsjednica HPS-a Jadranka Čoklica i zamjenica gradonačelnika grada Bjelovara Valna Bastijančić Erjavec. Želje za nastavak uspješnog rada uputili su i predstavnici DPP-a “Ivanić-Grad“, HPD-a „Garjevica“ Čazma, PD-a Kalnik Križevci, PD-a Borik „Đurđevac“ i HPD-a „Bršljan-Jankovac“ iz Osijeka.

Prigodni sažeti povijesni presjek rada Društva iznio je Željko Vinković s posebnim osvrtom na razdoblje od 2009. do 2018. koje se može se smatrati vrlo uspješnim u djelovanju društva. Članovi su obišli gotovo sve planine u Hrvatskoj, a izvan granica pojedine vrhove u Sloveniji, BiH, Austriji, Italiji, Švicarskoj, Francuskoj, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Crnoj Gori, Bugarskoj, Grčkoj, Egiptu, Maroku, Armeniji i Gruziji.

Navedeno razdoblje posebno su obilježili redoviti godišnji izleti na bosanskohercegovačke planine i Velebit. U Bosni i Hercegovini dosad smo obišli Prenj, Vranicu, Cincar, Bjelašnicu, Visočicu, Igman, Kamešnicu, Šator, Kozaru, Vitorog, Čvrsnicu, Vran planinu, Zvijezdu, Perun, Vlašić, Lisac i piramide kod Visokog. Kroz osamnaest izleta upoznavali smo Velebit, a srcu nam je posebno prirastao južni dio koji smo posjetili čak jedanaest puta.

Naša planina Bilogora nije bila niti malo zapostavljena. Na njoj smo redovito organizirali planinarske križne puteve, pješačke pohode „ Bjelovar - Zrinski Topolovac“, pješačili u Svetu Anu na „Dane zlevanke“ te završavali godine izletima, nazvanim „Kroz Geronimovu zemlju“, u manje poznate dijelove Bilogore. Najvažniji susret na Bilogori održava se trećeg vikenda u travnju na našoj manifestaciji „Proljeće na Bilogori“. Najbrojniji posjet dogodio se 2010. kad su Bilogoru posjetila 484 gostujuća planinara iz 22 planinarska društva.

Dovršeno je uređenje potkrovlja planinarskog doma „Kamenitovac“ u kojem je sada spavaonica s 40 madraca, uređena u planinarskom stilu, te sanitarni čvor s kompletnom vodovodnom i kanalizacijskom infrastrukturom. Organizirane su tri opće planinarske škole na kojima je osnovno planinarsko obrazovanje dobilo 83 polaznika, a školovano je i osmero vodiča društvenih izleta. Od siječnja 2011. svakog četvrtka članovi se redoviti sastaju na neformalnim druženjima, te je nakon osam godina, ponovno okupljena Visokogorska sekcija s ciljem organiziranje izleta u visoka gorja.

U siječnju 2012. godine otvorena je društvena knjižnica koja sadrži vodiče, knjige, karte, monografije i drugu literaturu. U 2013. godini društvo je dobilo Povelju Općine Veliko Trojstvo za dostojno promicanje Bilogore i Općine Veliko Trojstvo dok je Povelja Bjelovarsko-bilogorske županije društvu uručena je u lipnju iduće godine. Obilježena je nova kružna planinarska staza „Bilogorska šetnica“, duga 12 km. Krajem godine na svečanoj dodjeli Hrvatskog planinarskog saveza prvi član društva našao se među dobitnicima najvišeg priznanje Hrvatske planinarske obilaznice za obiđenih 150 vrhova.

Početkom 2015. potpisan je ugovor s novim najmoprimcem Bonus plus j.d.o.o o zakupu Doma na period od 10 godina. Završena je legalizacija planinarskog doma dobivanjem pravomoćnog rješenje o ozakonjenju objekta. Organizirana je kiparsko-slikarska kolonija umjetnika motornom pilom, a izrađene drvene skulpture ostale su u vlasništvu društva. Ponosimo se da smo mogli ugostiti legende hrvatskog alpinizma, Stipu Božića s projekcijom o usponu na K2 te Dadu Mesarića s projekcijom „Prvenstven uspon zapadnim grebenom na najviši vrh svijeta“.

Na natječaju operacija 8.5.2. „Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture krajem 2016. dobivena su sredstava za izgradnju i opremanje šumske poučne pješačke staze „Bilogora“ . Staza će do kraja 2019. biti izgrađena od prirodnih materijala (drvo) kod planinarskog doma „Kamenitovac“.

Zajednička slika s najvišeg vrha MarokaProšle, 2018. godine uvedeno je centralno grijanje planinarskog doma na drva te uspješno dovršen projekt izgradnje pročišćivanja otpadnih voda. Visokogorci su uspješno popeli dva vrha iznad četiri tisuće metara, Jbel Toubkal (4167 m) u Maroccu i Gran Paradiso (4061 m), najviši vrh Italije. U nakladi društva izdana je knjiga „HPD Bilogora u medijima 2008.-2017. u kojoj je kroz objavljene tekstove o djelovanju društva iz novinskih i internetskih članaka na zanimljiv način objedinjeno djelovanje društva kroz navedeni period.

Obilježavanje 95. obljetnice nastavlja se 28. travnja 2019., na 22. Proljeću na Bilogori kad na Kamenitovac pozivamo sve planinare i ljubitelje prirode da svojim prisustvovanjem uveličaju našu proslavu.

Željko Vinković

Slika 1 od 7.Slika 2 od 7.Slika 3 od 7.Slika 4 od 7.Slika 5 od 7.Slika 6 od 7.Slika 7 od 7.
Program rada HPS-a

Program rada HPS-a (19.06.2019.)

Skupština HPS-a 1. lipnja 2019. usvojila je, među ostalim, sadržajan i detaljno razrađen Program rada za mandatno razdoblje od 2019. do 2023. godine, koji predstavlja temelj rada za iduće mandatno razdoblje...

Službene mail adrese planinarskih udruga

Službene mail adrese planinarskih udruga (19.06.2019.)

U ponedjeljak 17. lipnja 2019. održane su konstituirajuće sjednice Izvršnog i Nadzornog odbora HPS-a nakon provedene izborne Skupštine HPS-a 1. lipnja 2019. Među ostalim, u svrhu modernizacije rada i unaprjeđenja komunikacije između Hrvatskog planinarskog saveza i udruga članica HPS-a Izvršni odbor HPS-a donio je odluku o dodjeli službenih adresa elektroničke pošte svim planinarskim udrugama članicama HPS-a.

Lipanjski broj Hrvatskog planinara

Lipanjski broj Hrvatskog planinara (13.06.2019.)

Schlosserov dom na Risnjaku, 40 godina od slavne himalajske ekspedicije, posjet rudarskom oknu, HGSS - tajna uspjeha, samo su dio sadržaja novog broja.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.