Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142(P)osjeti prirodu – (p)ostani planinar

nedjelja, 17.02.2019.

Suradnja srednjoškolaca i Planinarskog društva Elektroistra Pula

Slika.

U sklopu školske aktivnosti (P)osjeti prirodu - (p)ostani planinar - u cilju poticanja učenika na boravak u prirodi i sportske aktivnosti te na doprinos očuvanju prirode i upoznavanja prirodnih bogatstava zavičaja, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, uspostavila je suradnju s Planinarskim društvom Elektroistra. U školi su najprije održana dva uvodna predavanja za učenike o aktivnosti planinarenja. Predsjednik Planinarskog društva Elektroistra Dragan Drobnjak, dugogodišnji planinar, na zanimljiv je način ispričao svoja iskustva s planinarskih staza. Prezentirao je planinarsku opremu i dao korisne savjete budućim planinarima.

Slika.Tako je, malo po malo, u subotu, 9. veljače, zajedničkim snagama osvojen vrh Žbevnica na Ćićariji. Učenici, nastavnici i članovi Planinarskog društva Elektroistra planinarili su stazom SIum - Brest - Žbevnica. Planinarski vodič iz HPD PIanik - Damir Roviš i članovi PD Elektroistra pobrinuli su se da planinarenje protekne bez poteškoća. Planinari su krenuli iz Sluma, a za školu popularno zvanu "Lipa", posebno je zanimljivo da se tamo nalazi i najstarije stablo lipe u Istri. Pretpostavlja se da potječe iz davnog 16. stoljeća. Nakon neizostavnog zajedničkog fotografiranja kod stare lipe, grupa planinara se uputila prema Brestu. lako nije bilo lako savladati uspon, nitko od planinara se nije požalio. Nakon kraćeg odmora u Brestu, blažim usponom planinari su stigli do planinarske kuće Žebevnica gdje su ih dočekali kava i čaj. Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu i članovi Planinarskog društva ovim putem zahvaljuju teti domarici na pruženom gostoprimstvu. Poslije okrepe, uslijedio je najveći izazov, uspon do samog vrha Žbevnice odakle se pružaju prekrasni vidici. Vrh je uspješno savladan, a zadovoljni su planinari nakon fotografiranja krenuli nazad prema planinarskoj kući i Brestu. Poslije zasluženog objeda i ukusnih fritula, grupa se vratila u Pulu. Novaci planinari, umorni, rumeni, ali raspoloženi i zadovoljni, prehodali su nešto više od 12 kilometara i savladali više od 500 metara nadmorske visine uspona.

Autor teksta i fotografija: Željka Kondić Dabo i Žuža Gotesman.

Preminuo Tomislav Pavlin

Preminuo Tomislav Pavlin (19.03.2019.)

U Zagrebu je 18. ožujka preminuo dugogodišnji pročelnik Komisije za planinarske putove HPS-a i predsjednik HPD-a Stanko Kempny Tomislav Pavlin. Posljednji ispraćaj bit će na Krematoriju u Zagrebu, u petak 22. ožujka 2019. u 13:35 sati.

20. zimski pohod na Bjelolasicu

20. zimski pohod na Bjelolasicu (27.02.2019.)

20. zimski pohod na Bjelolasicu najmasovniji do sada
Begovo Razdolje, jedno od naselja u općini Mrkopalj, naseljeno mjesto s najvišom nadmorskom visinom u Hrvatskoj s oko tridesetak žitelja, 16. 2. 2019. g bilo je stjecište planinara iz cijele Hrvatske. Povod tome je 20. zimski uspon na Bjelolasicu (1534 m), najvišu planinu Gorskog kotara i Primorsko-goranske županije. Uspon je sastavni dio programa zimskog Memorijala mira dvadesetšestorice smrznutih partizana, u sklopu kojeg se još odvijaju utrke u skijaškom trčanju i raznovrsna kulturno-umjetnička događanja.

Natječaj za izgradnju, obnovu i održavanje planinarskih objekata

Natječaj za izgradnju, obnovu i održavanje planinarskih objekata (27.02.2019.)

Na sjednici Izvršnog odbora održanoj 4.2.2019. donesena je odluka o raspisivanju Natječaja za obnovu, održavanje i izgradnju planinarskih objekata članica HPS-a (vlasnici ili upravljači planinarskih objekata) u ukupnom iznosu od 200.000,00 kn.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.