Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Godišnja skupština u znaku 25. obljetnice osnutka planinarskog društva u Lipiku

ponedjeljak, 25.02.2019.

Slika.

U svečanom zanosu jer će tijekom ove godine biti navršeno 25 godina od osnutka Planinarskog društva „Lipa“ iz Lipika je 22. veljače 2019. godine u prostoru Multikulturalnog centra u Lipiku održana redovita godišnja izvještajna skupština uz prisutnost člana izvršnog odbora Hrvatskog planinarskog saveza Ede Bogovića te predstavnika planinarskih društava iz Pakraca, Kutine, Daruvara, Novske, Požege i Osijeka.

Na samom početku skupštine sve nazočne je pozdravila predsjednica Manuela Lipušić, a zatim je tajnik Željko Tomašević ukratko prezentirao povijest Društva tijekom proteklih 25 godina.

Tako je istaknuto da u Lipiku dugo nije bilo potrebe za osnivanjem planinarskog društva jer je sve planinare s područja bivše Općine Pakrac okupljalo Planinarsko društvo "Psunj" iz Pakraca. Međutim, za vrijeme rata Planinarski dom „Omanovac“ nalazio se na okupiranom području, a većina članova društva se nalazila u prognanstvu, tako da tih godina društvo nije radilo. U međuvremenu se Lipik administrativno odvojio od Pakraca pa je tako 19. svibnja 1994. osnovano i Planinarsko društvo "Lipa" u Lipiku. Za prvog predsjednika je izabran Josip Šuprina, nakon kojeg je na poziciju predsjednice došla Vlasta Šepetavec, te naposljetku aktualna predsjednica Manuela Lipušić. Prvi izlet organiziran je 5. lipnja 1994. na Jankovac, a već u mjesecu srpnju je desetero lipičkih planinara, zajedno s planinarima iz Daruvara, išlo u Slovačku na Visoke Tatre, a iduće godine i u Češku na Krkonoše.

Među najveće uspjehe društva u kratkoj povijesti izdvojeno je kako se svake godine u lipnju organiziraju planinarski pohod "Lipanj u Lipiku", a u listopadu pohod "Livadama oko Gaja". 1995. godine organizirali su čišćenje perivoja u Lipiku nakon ratnih razaranja u kojem je sudjelovalo oko 320 planinara. 2003. godine pomogli su oko izdavanja brošure na 50 stranica anegdota s planinarskih druženja autora Josipa Šuprine. Uredili su planinarsko sklonište „Točkica“ te osmislili i uredili poučnu stazu „Tajne Psunja“, a imaju i 10 članova s brončanom značkom HPO (Hrvatska planinarska obilaznica), 7 članova sa srebrnom značkom i 3 člana sa zlatnom značkom.

Tijekom 2018. godine organizirali su više akcija na kojima je sudjelovalo 15-ak planinara, a većina se tih radnih akcija odvijala na uređenju planinarskih staza, skloništa „Točkica“ u Gagiću, njegovom okolišu, pristupnim putovima i izvoru Točak, a dovršili su i poučnu stazu "Tajne Psunja", od Lipika do Gagića. Također su išli i na brojne izlete i planinarske pohode po Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini. Isto tako imaju izvrsnu suradnju sa susjednim planinarskim društvima.

Tijekom 2019. godine planira se otvoriti Lipička planinarska obilaznica koja bi imala prikladan dnevnik ili karton za utiskivanje žigova na kontrolnim točkama te izraditi vidikovac iznad izvora Točak u Gagiću.

Ispred Hrvatskog planinarskog saveza čestitke i pohvale povodom nadolazeće 25. obljetnice osnutka društva uputio je član izvršnog odbora Hrvatskog planinarskog saveza Edo Bogović. Pohvale za dosadašnje uspješno vođenje društva te čestitke vodstvu također su uputili brojni predstavnici i prijatelji iz planinarskih društava s područja Slavonije. Ispred Udruge Slavonski planinari čestitke je uputio predsjednik Predrag Livak, koji je ujedno prenio čestitke ispred svog matičnog društva PD „Sokolovac“ iz Požege. U čestitarskom tonu su nastavili predstavnik PD „Psunj“ iz Pakraca Stevo Nagy, predsjednica PD „Zmajevac“ iz Novske Melita Mihalić, predstavnik PD „Petrov vrh“ iz Daruvara Vladimir Sonički te predstavnici HPD "Bršljan - Jankovac" iz Osijeka i PD „Jelengrad“ iz Kutine koji se uručili i prigodne poklone. Ispred Grada Lipika čestitke povodom 25. obljetnice osnutka društva izrazio gradonačelnik Vinko Kasana te obećao kako će Grad Lipik financirati izradu zastava s grbom društva.

Lokalni kroničar novije povijesti Lipika Antun Haramija ovom se prigodom prisjetio svih onih koji su sudjelovali u osnivanju Planinarskog društva "Lipa" pa je tako podijelio fotografiju s prvog planinarskog izleta "Papučki jaglaci" iz 1994. godine na kojem su, između ostalih, uz njega, sudjelovali još i Josip Šuprina kao spiritus movens zatim Goran Nikles, Boris Pleša, Zvonko Pavlenjak te brojni drugi.

Slika.Na to se nadovezala predsjednica Manuela Lipušić pročitavši imena svih onih koji su članovi Društva od samih početaka: Antun i Franciska Haramija, Oto i Nada Kraml, Josip i Dobrila Šuprina, Vlasta Šepetavec, Vesna Tomić, Gordana Kuruc, Goran Nikles, Đurđica Skender, Željko Šuprina te Maja i Mario Čelec. Svima njima su podijeljene i zahvalnice, a priznanja su dobili i svi oni članovi koji obilježavaju okrugle godine članstva.

Nakon skupštine druženje se nastavilo na planinarski veseli način uz domjenak i neizostavnu zabavu uz živu glazbu.

Slika 1 od 10.Slika 2 od 10.Slika 3 od 10.Slika 4 od 10.Slika 5 od 10.Slika 6 od 10.Slika 7 od 10.Slika 8 od 10.Slika 9 od 10.Slika 10 od 10.
Preminuo Tomislav Pavlin

Preminuo Tomislav Pavlin (19.03.2019.)

U Zagrebu je 18. ožujka preminuo dugogodišnji pročelnik Komisije za planinarske putove HPS-a i predsjednik HPD-a Stanko Kempny Tomislav Pavlin. Posljednji ispraćaj bit će na Krematoriju u Zagrebu, u petak 22. ožujka 2019. u 13:35 sati.

20. zimski pohod na Bjelolasicu

20. zimski pohod na Bjelolasicu (27.02.2019.)

20. zimski pohod na Bjelolasicu najmasovniji do sada
Begovo Razdolje, jedno od naselja u općini Mrkopalj, naseljeno mjesto s najvišom nadmorskom visinom u Hrvatskoj s oko tridesetak žitelja, 16. 2. 2019. g bilo je stjecište planinara iz cijele Hrvatske. Povod tome je 20. zimski uspon na Bjelolasicu (1534 m), najvišu planinu Gorskog kotara i Primorsko-goranske županije. Uspon je sastavni dio programa zimskog Memorijala mira dvadesetšestorice smrznutih partizana, u sklopu kojeg se još odvijaju utrke u skijaškom trčanju i raznovrsna kulturno-umjetnička događanja.

Natječaj za izgradnju, obnovu i održavanje planinarskih objekata

Natječaj za izgradnju, obnovu i održavanje planinarskih objekata (27.02.2019.)

Na sjednici Izvršnog odbora održanoj 4.2.2019. donesena je odluka o raspisivanju Natječaja za obnovu, održavanje i izgradnju planinarskih objekata članica HPS-a (vlasnici ili upravljači planinarskih objekata) u ukupnom iznosu od 200.000,00 kn.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.