Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-14220. zimski pohod na Bjelolasicu

srijeda, 27.02.2019.

20. zimski pohod na Bjelolasicu - najmasovniji do sadaBegovo Razdolje, jedno od naselja u općini Mrkopalj, naseljeno mjesto s najvišom nadmorskom visinom u Hrvatskoj s oko tridesetak žitelja, 16. 2. 2019. g bilo je stjecište planinara iz cijele Hrvatske. Povod tome je 20. zimski uspon na Bjelolasicu (1534 m), najvišu planinu Gorskog kotara i Primorsko-goranske županije. Uspon je sastavni dio programa zimskog Memorijala mira dvadesetšestorice smrznutih partizana, u sklopu kojeg se još odvijaju utrke u skijaškom trčanju i raznovrsna kulturno-umjetnička događanja.

Prekrasan, sunčan zimski dan, uspješna organizacija proteklih 19 uspona i dobra promidžba rezultirali su najmasovnijim usponom do sada. S više od 600 učesnika iz šezdesetak planinarskih društava iz čitava Hrvatske ovaj pohod prerastao je u jedan od najmasovnijih na području naše domovine.

Planinari su se okupljali kod pansiona Planinski raj u Begovu Razdolju. Nakon kratkog obraćanja predsjednika HPD-a Bijele stijene Mrkopalj, velika kolona planinara krenula je oko 9 sati kroz selo, zatim šumskom cestom 6 km do okrijepne stanice na Vrbovskoj poljani. Sudionici su se počastili čajem, keksima, aperitivom i kuhanim vinom. Članovi HGSS Stanice Delnice koji su osiguravali uspon javili su organizatoru da je staza na vrh zaleđena i da nije moguć daljnji uspon bez dereza. U takvim okolnostima donesena je odluka, da se oni koji ne idu na vrh, u Begovo Razdolje upute preko Janjčarice i Matić poljane. Opremljeni planinari koji su se popeli na vrh Bjelolasice bili su počašćeni prekrasnim vidicima i od sunca obasjanom nepreglednom bjelinom snijega i leda.

Po povratku u Begovo Razdolje planinari su se mogli počastiti ručkom i pićem u pansionu Planinski raj. Kupnjom bona za ručak dobio se i bedž 20. zimskog uspona na Bjelolasicu a prisutnim društvima podijeljene su zahvalnice. Posebno veseli što u ovom planinarskom pohodu sudjeluje mnoštvo mladih iz svih krajeva Hrvatske.

U ovih 20 godina bilo je raznih poteškoća u samoj organizaciji pohoda. Izmjenjivale su se razne vremenske prilike i neprilike. Dolazilo se na vrh po visokom snijegu, olujnim vjetrovima, kiši i snježnoj mećavi, a bilo je i prekrasnih sunčanih uspona. Sve to nije nas obeshrabrilo i niti u jednom trenu nismo razmišljali o odustajanju. Organizator HPD Bijele stijene Mrkopalj zahvaljuje svima koji su doprinijeli u uspješnoj organizaciji ovoga a i svih dosadašnjih uspona.

Vidimo se dogodine!

Josip Mataja

Nova knjiga

Nova knjiga "Speleologija", još atraktivnija i opsežnija (10.04.2019.)

U izdanju Hrvatskog planinarskog saveza, Hrvatske gorske službe spašavanja i PDS Velebit objavljeno je drugo izdanje opsežne knjige "Speleologija". Riječ je o opsežnom priručniku koji na stručan i popularan način predstavlja raznovrsna znanja potrebna speleolozima, ali i planinarima i drugima koji posjećuju krške predjele i koriste se penjačkim i speleološkim tehnikama.

Papučki jaglaci 2019.

Papučki jaglaci 2019. (29.03.2019.)

Tradicionalna planinarska manifestacija „Papučki jaglaci“, ove godine najposjećenija, okupila je brojne planinare i ljubitelje prirode, njih preko 3000, iz 66 raznih udruga iz Hrvatske, BiH, Srbije i Mađarske.

Preminuo Tomislav Pavlin

Preminuo Tomislav Pavlin (19.03.2019.)

U Zagrebu je 18. ožujka preminuo dugogodišnji pročelnik Komisije za planinarske putove HPS-a i predsjednik HPD-a Stanko Kempny Tomislav Pavlin. Posljednji ispraćaj bit će na Krematoriju u Zagrebu, u petak 22. ožujka 2019. u 13:35 sati.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.