Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-14220. zimski pohod na Bjelolasicu

srijeda, 27.02.2019.

20. zimski pohod na Bjelolasicu - najmasovniji do sadaBegovo Razdolje, jedno od naselja u općini Mrkopalj, naseljeno mjesto s najvišom nadmorskom visinom u Hrvatskoj s oko tridesetak žitelja, 16. 2. 2019. g bilo je stjecište planinara iz cijele Hrvatske. Povod tome je 20. zimski uspon na Bjelolasicu (1534 m), najvišu planinu Gorskog kotara i Primorsko-goranske županije. Uspon je sastavni dio programa zimskog Memorijala mira dvadesetšestorice smrznutih partizana, u sklopu kojeg se još odvijaju utrke u skijaškom trčanju i raznovrsna kulturno-umjetnička događanja.

Prekrasan, sunčan zimski dan, uspješna organizacija proteklih 19 uspona i dobra promidžba rezultirali su najmasovnijim usponom do sada. S više od 600 učesnika iz šezdesetak planinarskih društava iz čitava Hrvatske ovaj pohod prerastao je u jedan od najmasovnijih na području naše domovine.

Planinari su se okupljali kod pansiona Planinski raj u Begovu Razdolju. Nakon kratkog obraćanja predsjednika HPD-a Bijele stijene Mrkopalj, velika kolona planinara krenula je oko 9 sati kroz selo, zatim šumskom cestom 6 km do okrijepne stanice na Vrbovskoj poljani. Sudionici su se počastili čajem, keksima, aperitivom i kuhanim vinom. Članovi HGSS Stanice Delnice koji su osiguravali uspon javili su organizatoru da je staza na vrh zaleđena i da nije moguć daljnji uspon bez dereza. U takvim okolnostima donesena je odluka, da se oni koji ne idu na vrh, u Begovo Razdolje upute preko Janjčarice i Matić poljane. Opremljeni planinari koji su se popeli na vrh Bjelolasice bili su počašćeni prekrasnim vidicima i od sunca obasjanom nepreglednom bjelinom snijega i leda.

Po povratku u Begovo Razdolje planinari su se mogli počastiti ručkom i pićem u pansionu Planinski raj. Kupnjom bona za ručak dobio se i bedž 20. zimskog uspona na Bjelolasicu a prisutnim društvima podijeljene su zahvalnice. Posebno veseli što u ovom planinarskom pohodu sudjeluje mnoštvo mladih iz svih krajeva Hrvatske.

U ovih 20 godina bilo je raznih poteškoća u samoj organizaciji pohoda. Izmjenjivale su se razne vremenske prilike i neprilike. Dolazilo se na vrh po visokom snijegu, olujnim vjetrovima, kiši i snježnoj mećavi, a bilo je i prekrasnih sunčanih uspona. Sve to nije nas obeshrabrilo i niti u jednom trenu nismo razmišljali o odustajanju. Organizator HPD Bijele stijene Mrkopalj zahvaljuje svima koji su doprinijeli u uspješnoj organizaciji ovoga a i svih dosadašnjih uspona.

Vidimo se dogodine!

Josip Mataja

145 godina od osnivačkog sastanka HPD-a

145 godina od osnivačkog sastanka HPD-a (15.10.2019.)

Na današnji dan, 15. listopada 1874. u zgradi Narodnog muzeja u Zagrebu, u uredu kustosa Đure Pilara održan osnivački sastanak Hrvatskog planinarskog družtva.

Obnova Rossijevog skloništa u Rožanskim kukovima

Obnova Rossijevog skloništa u Rožanskim kukovima (15.10.2019.)

Za vikend 12. i 13. listopada provedena je akcija obnove Rossijevog skloništa u Rožanskim kukovima na Sjevernom Velebitu. Vrijedni članovi PD-a Gromovača iz Otočca su zajedno s Ivanom Juretićem prionuli zamjeni pokrova na Rossijevoj kolibi, koji je nastradao proljetos u neveri.

Prikupljanje podataka za kalendar akcija HPS-a

Prikupljanje podataka za kalendar akcija HPS-a (01.10.2019.)

Radi prikupljanja podataka za kalendar akcija HPS-a na elektroničke adrese svih planinarskih udruga poslan je poziv za unošenje podataka o većim akcijama koje udruge planiraju organizirati u idućoj godini. Za razliku od prethodnih godina, podaci o planiranim akcijama prikupljaju se isključivo putem web obrasca na webu HPS-a. Kalendar akcija objavit će se u zidnom kalendaru HPS-a, u časopisu »Hrvatski planinar« te na webu HPS-a www.hps.hr.

Google Search


hps.hr webVrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.