Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-14220. zimski pohod na Bjelolasicu

srijeda, 27.02.2019.

20. zimski pohod na Bjelolasicu - najmasovniji do sadaBegovo Razdolje, jedno od naselja u općini Mrkopalj, naseljeno mjesto s najvišom nadmorskom visinom u Hrvatskoj s oko tridesetak žitelja, 16. 2. 2019. g bilo je stjecište planinara iz cijele Hrvatske. Povod tome je 20. zimski uspon na Bjelolasicu (1534 m), najvišu planinu Gorskog kotara i Primorsko-goranske županije. Uspon je sastavni dio programa zimskog Memorijala mira dvadesetšestorice smrznutih partizana, u sklopu kojeg se još odvijaju utrke u skijaškom trčanju i raznovrsna kulturno-umjetnička događanja.

Prekrasan, sunčan zimski dan, uspješna organizacija proteklih 19 uspona i dobra promidžba rezultirali su najmasovnijim usponom do sada. S više od 600 učesnika iz šezdesetak planinarskih društava iz čitava Hrvatske ovaj pohod prerastao je u jedan od najmasovnijih na području naše domovine.

Planinari su se okupljali kod pansiona Planinski raj u Begovu Razdolju. Nakon kratkog obraćanja predsjednika HPD-a Bijele stijene Mrkopalj, velika kolona planinara krenula je oko 9 sati kroz selo, zatim šumskom cestom 6 km do okrijepne stanice na Vrbovskoj poljani. Sudionici su se počastili čajem, keksima, aperitivom i kuhanim vinom. Članovi HGSS Stanice Delnice koji su osiguravali uspon javili su organizatoru da je staza na vrh zaleđena i da nije moguć daljnji uspon bez dereza. U takvim okolnostima donesena je odluka, da se oni koji ne idu na vrh, u Begovo Razdolje upute preko Janjčarice i Matić poljane. Opremljeni planinari koji su se popeli na vrh Bjelolasice bili su počašćeni prekrasnim vidicima i od sunca obasjanom nepreglednom bjelinom snijega i leda.

Po povratku u Begovo Razdolje planinari su se mogli počastiti ručkom i pićem u pansionu Planinski raj. Kupnjom bona za ručak dobio se i bedž 20. zimskog uspona na Bjelolasicu a prisutnim društvima podijeljene su zahvalnice. Posebno veseli što u ovom planinarskom pohodu sudjeluje mnoštvo mladih iz svih krajeva Hrvatske.

U ovih 20 godina bilo je raznih poteškoća u samoj organizaciji pohoda. Izmjenjivale su se razne vremenske prilike i neprilike. Dolazilo se na vrh po visokom snijegu, olujnim vjetrovima, kiši i snježnoj mećavi, a bilo je i prekrasnih sunčanih uspona. Sve to nije nas obeshrabrilo i niti u jednom trenu nismo razmišljali o odustajanju. Organizator HPD Bijele stijene Mrkopalj zahvaljuje svima koji su doprinijeli u uspješnoj organizaciji ovoga a i svih dosadašnjih uspona.

Vidimo se dogodine!

Josip Mataja

Program rada HPS-a

Program rada HPS-a (19.06.2019.)

Skupština HPS-a 1. lipnja 2019. usvojila je, među ostalim, sadržajan i detaljno razrađen Program rada za mandatno razdoblje od 2019. do 2023. godine, koji predstavlja temelj rada za iduće mandatno razdoblje...

Službene mail adrese planinarskih udruga

Službene mail adrese planinarskih udruga (19.06.2019.)

U ponedjeljak 17. lipnja 2019. održane su konstituirajuće sjednice Izvršnog i Nadzornog odbora HPS-a nakon provedene izborne Skupštine HPS-a 1. lipnja 2019. Među ostalim, u svrhu modernizacije rada i unaprjeđenja komunikacije između Hrvatskog planinarskog saveza i udruga članica HPS-a Izvršni odbor HPS-a donio je odluku o dodjeli službenih adresa elektroničke pošte svim planinarskim udrugama članicama HPS-a.

Lipanjski broj Hrvatskog planinara

Lipanjski broj Hrvatskog planinara (13.06.2019.)

Schlosserov dom na Risnjaku, 40 godina od slavne himalajske ekspedicije, posjet rudarskom oknu, HGSS - tajna uspjeha, samo su dio sadržaja novog broja.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.