Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Tečaj za vodiče A standarda na Žbevnici

četvrtak, 07.03.2019.

Polaznici tečaja nakon završene obuke

S ciljem osposobljavanja vodičkog kadra na području Istre, Kvarnera i Like, Komisija za vodiče Hrvatskog planinarskog saveza je po prvi put na istarskom poluotoku organizirala tečaj za vodiče A standarda. Tečaj se održao u Planinarskoj kući 'Žbevnica' na Žbevnici, najzapadnijem hrvatskom vrhu višem od 1 000 metara.

Tečaj s ciljem educiranja vodiča za organizirano vođenje planinara proveden je u dva vikenda, a pristupila su mu 22 polaznika iz planinarskih društava: PD Pazinka iz Pazina, PD Elektroistra iz Pule, PD Montero iz Rovinja, PD Obruč iz Gornjeg Jelenja, PD Opatija iz Opatije, Alpinističkog kluba Put iz Rijeke, a najviše polaznika bilo je iz PD Gromovača iz Otočca.

Tijekom prvog vikenda polaznici su upoznati sa svim čimbenicima koje je potrebno zadovoljiti kod organiziranja i vođenja izleta, s obvezama i pravima vodiča, opremom koju se koristi pri kretanju te radu s grupom. Osim predavanja, održane su i terenske vježbe kretanja, vođenja i korištenja opreme. Posebna je pažnja pridana izradi improviziranog bivka, odnosno nužnom smještaju pod vedrim nebom te pružanju prve pomoći unesrećenom. Uz voditelja tečaja Zorana Bistričića iz Stanice planinarskih vodiča Rijeka među predavačima su bili Alan Čaplar, poznati planinarski publicist, pročelnica Vodičke službe HPS-a Anita Bistričić, pročelnica Potkomisije za školovanje vodiča Karoline Supina Vrabec, doktor Marko Radman iz riječke stanice HGSS-a te instruktorski kandidat David Jovanović.

Tijekom drugog vikenda planinari su učili o važnosti korištenja adekvatne opreme, orijentaciji, osnovama spašavanja te vođenju planinara. U praktičnom dijelu posebna je pažnja posvećenja izradi šumskog gelendera, orijentaciji na stazama koje nisu označene, praktičnoj primjeni čvorova i vodičkog užeta te planiranju izleta. Uz sam vrh Žbevnice, planinari su pohodili i obližnji Špicasti vrh, s kojeg su sezali pogledi prema Slovenskom Primorju, Kopru, ali i Triglavu i Nanosu. Izveli su i kombiniranu vježbu s organizacijom spašavanja unesrećenika.

U tom i djelu polaznicima tečaja pridružili su se instruktori Alen Čančarević i Zoran Popovski iz riječke Stanice planinarskih vodiča.

Da bi polaznici mogli steći status vodiča potrebno je da prođu kroz zahtjevni ispitni postupak koji će se održati početkom studenog na Platku.

U predlani otvorenoj Planinarskoj kući logističku potporu pružili su članovi HPD Planik iz Umaga, koji upravlja kućom, odnosno Nenad Vrbaški, Ana Milković Grbac, te Ines i Goran Šepić.

Anton Finderle

Slika 1 od 4.Slika 2 od 4.Slika 3 od 4.Slika 4 od 4.
Preminuo Tomislav Pavlin

Preminuo Tomislav Pavlin (19.03.2019.)

U Zagrebu je 18. ožujka preminuo dugogodišnji pročelnik Komisije za planinarske putove HPS-a i predsjednik HPD-a Stanko Kempny Tomislav Pavlin. Posljednji ispraćaj bit će na Krematoriju u Zagrebu, u petak 22. ožujka 2019. u 13:35 sati.

20. zimski pohod na Bjelolasicu

20. zimski pohod na Bjelolasicu (27.02.2019.)

20. zimski pohod na Bjelolasicu najmasovniji do sada
Begovo Razdolje, jedno od naselja u općini Mrkopalj, naseljeno mjesto s najvišom nadmorskom visinom u Hrvatskoj s oko tridesetak žitelja, 16. 2. 2019. g bilo je stjecište planinara iz cijele Hrvatske. Povod tome je 20. zimski uspon na Bjelolasicu (1534 m), najvišu planinu Gorskog kotara i Primorsko-goranske županije. Uspon je sastavni dio programa zimskog Memorijala mira dvadesetšestorice smrznutih partizana, u sklopu kojeg se još odvijaju utrke u skijaškom trčanju i raznovrsna kulturno-umjetnička događanja.

Natječaj za izgradnju, obnovu i održavanje planinarskih objekata

Natječaj za izgradnju, obnovu i održavanje planinarskih objekata (27.02.2019.)

Na sjednici Izvršnog odbora održanoj 4.2.2019. donesena je odluka o raspisivanju Natječaja za obnovu, održavanje i izgradnju planinarskih objekata članica HPS-a (vlasnici ili upravljači planinarskih objekata) u ukupnom iznosu od 200.000,00 kn.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.