Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Izvedena dva tečaja za vodiče B standarda

ponedjeljak, 11.03.2019.

Komisija za vodiče Hrvatskog planinarskog saveza organizirala je u prvom tromjesečju 2019. godine tečaj za vodiče na zimsko planinarenje (B standard). S obzirom na veliku zainteresiranost vodiča za tu vrstu edukacije, a i stratešku opredijeljenost Vodičke službe HPS-a za osnaživanje kapaciteta za vođenje na zimske ture i izlete, organizirana su istodobno dva tečaja.

Slika.Jedan od njih vodio je Dorijan Klasnić uz podršku instruktora Marijana Janka, Marka Polića i Božidara Glada te vodiča B standarda Tatjane Bračanov, Eugena Zobaja, Dražena Lovrečeka i Dražena Mlinarića. Tečaj je uspješno završilo 15 kandidata (dvoje moraju nadoknaditi propušteno iz opravdanih razloga u matičnim stanicama vodiča) iz HPD Matica-Zagreb, PD Elektroistra, PD Glas Istre, PD Kailaš, PD Kamenjak, HPD Kapela i HPD Gorščica.

Slika.Od 19. do 20. siječnja 2019. na Tuku održan je prvi vikend tečaja, a snijega je bilo u dovoljnoj mjeri da se osjete zimski uvjeti ali u nedovoljnoj kvalitieti kako bi neke tehički zahtjevnije stvari pravilno prikazale pa su instruktori na terenu ponešto odstupali od plana i programa kako bi iskoristili vrijeme upoznati ljude s elementima koji će nam kasnije u tečaju trebati te je izvedeno kako slijedi: pregled opreme i savjeti za slaganje ruksaka i tehničke opreme, kretanje skupine planinara u uvjetima kada je potrebno prtiti snijeg, uloga vodiča u upravljanju skupinom tijekom izrade prtine tj. kretanje vođene skupine u uvjetima kada je potrebno prtiti snijeg, funkcija krplji i načini kretanja u odnosu na položaj terena, izrada bivka u šumi u snježnim uvjetima, elementi navigacije u zimskim uvjetima na primjeru kretanja kroz šumu u zimskim uvjetima, večernja predavanja, upoznavanje polaznika s tehničkom opremom (pojas, kaciga, spravice, sponke, dereze, cepin), kretanje s derezama i cepinom u odnosu na nagib terena, akcija spašavanja u zimskim uvjetima (premještanje zbog opasnosti poput lavine, rad s unesrećenim na strmom terenu te osiguravanje nosila i sudionika akcije, izrada vučne grane, utopljavanje te analiza akcije).

Od 16. do 17. veljače 2019. na Zavižanu održan je drugi vikend tečaja na kojem je snijega bilo u dovoljnoj mjeri a vremenski uvjeti savršeni za i izvedbu plana kako slijedi: stajalište na zasniježenoj padini te samoosiguranje i osiguranje opreme, samozaustavljanje pomoću cepina, sidrišta u snijegu (jedan i dva cepina, snježna gljiva ili suza, lavinska lopata, ledni vijci, ablakov), sustav spuštanja niz uže tzv. abseil, sustav podizanja unesrećene osobe, ledenjačke naveze, večernje predavanje o lavinama iz spašavanju iz lavina, kretanje u navezi, pad i zaustavljanje te potraga u lavinama i korištenje lavinskih kompleta.

Slika.Na terenima oko Zavižana, 2.-3. ožujka 2019. održan je i treći vikend tečaja na terenima oko Zavižana. Sukladno programu škole, održane su pokazne i praktične vježbe prema sljedećim temama: naveza pomoću kiwi-coila, kretanje u navezi (zaobilaženje, snježni mostovi, itd.) uz osiguravanje partnera, zaustavljanje u navezi na padini, osiguravanje pomoću spravice, izrada osiguravališta u snijegu i osiguravanje vođene osobe preko tijela i preko sidrišta, navigacija u zimskim uvjetima te, na kraju prvog dana, ponavljanje izrade sustava za podizanje unesrećene osobe.

Drugi dan tečaja, pristupilo se zajedničkoj vježbi. Dvije skupine s ukupno 5 naveza, dobile su radne zadatke, scenarije ali i jasne upute po pitanju odnosa u skupini (tko je glavni vodič) te se pristupilo prelasku različitih terena na kojima je bilo nužno abseilati, osiguravati se preko tijela, preko sidrišta, zajednički rješavati probleme ali i preuzimati liderske uloge, a sve kako bi se ocijenilo i putem analize i povremenih intervencija instruktora, bolje razumjela važnost organizacije i zajedničkog rješavanja problema na terenu.

Slika.Zaključak završne analize vikenda ali i tečaja, bio je da su tečajci ozbiljno pristupili tečaju, a da su instruktori pokazali visoki nivo znanja, sposobnosti prenošenja vještina, a sve uz kolegijalni pristup.

Drugi tečaj vodio je Nikola Šebrek, a uspješno ga je završilo 17 polaznika.

Slika 1 od 11.Slika 2 od 11.Slika 3 od 11.Slika 4 od 11.Slika 5 od 11.Slika 6 od 11.Slika 7 od 11.Slika 8 od 11.Slika 9 od 11.Slika 10 od 11.Slika 11 od 11.
Preminuo Tomislav Pavlin

Preminuo Tomislav Pavlin (19.03.2019.)

U Zagrebu je 18. ožujka preminuo dugogodišnji pročelnik Komisije za planinarske putove HPS-a i predsjednik HPD-a Stanko Kempny Tomislav Pavlin. Posljednji ispraćaj bit će na Krematoriju u Zagrebu, u petak 22. ožujka 2019. u 13:35 sati.

20. zimski pohod na Bjelolasicu

20. zimski pohod na Bjelolasicu (27.02.2019.)

20. zimski pohod na Bjelolasicu najmasovniji do sada
Begovo Razdolje, jedno od naselja u općini Mrkopalj, naseljeno mjesto s najvišom nadmorskom visinom u Hrvatskoj s oko tridesetak žitelja, 16. 2. 2019. g bilo je stjecište planinara iz cijele Hrvatske. Povod tome je 20. zimski uspon na Bjelolasicu (1534 m), najvišu planinu Gorskog kotara i Primorsko-goranske županije. Uspon je sastavni dio programa zimskog Memorijala mira dvadesetšestorice smrznutih partizana, u sklopu kojeg se još odvijaju utrke u skijaškom trčanju i raznovrsna kulturno-umjetnička događanja.

Natječaj za izgradnju, obnovu i održavanje planinarskih objekata

Natječaj za izgradnju, obnovu i održavanje planinarskih objekata (27.02.2019.)

Na sjednici Izvršnog odbora održanoj 4.2.2019. donesena je odluka o raspisivanju Natječaja za obnovu, održavanje i izgradnju planinarskih objekata članica HPS-a (vlasnici ili upravljači planinarskih objekata) u ukupnom iznosu od 200.000,00 kn.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.