Film "Free Solo" dobio Oscara

srijeda, 13.03.2019.

Trailer Free SoloStijena El Capitan, sveti gral za penjače, ovih je dana u žiži zanimanja svjetske javnosti nakon što je film "Free solo" osvojio Oscara u kategoriji dokumentarnih filmova. Tema filma je uspon Alexa Honolda po stijeni El Capitan bez upotrebe užeta - slobodnim stilom. Opširan osvrt na ovaj film objavio je Novi list. Trailer i cijeli film možete pogledati na platformi Rotten Tomatos.

Vijest o ovom filmu objavio je i planinarima uvijek naklonjen monitor.hr

El Capitan je vertikalna granitna stijena koja se nalazi u nacionalnom parku Yosemite u SAD-u. Visina vertikale iznosi 900 metara. Za usporedbu, visina vertikale na našoj najpopularnijoj stijeni, Anića kuku, iznosi 300 metara.

Najnovije vijesti

Planinarski objekti u službi sigurnosti u planinama

Planinarski objekti u službi sigurnosti u planinama

29.02.2024.

Planinarski domovi, kuće i skloništa nezamjenjiva su planinarska, posjetiteljska, turistička i sigurnosna infrastruktura u našim planinama. Uvijek iznova treba podsjetiti da je njihovo postojanje i funkcioniranje nezamislivo bez neizmjernog zalaganja planinara i planinarskih udruga te je 150. obljetnica organiziranog planinarstva u Hrvatskoj prilika za vrednovanje i iskazivanje zahvalnosti svima koji su svojim djelovanjem doprinijeli izgradnji, obnavljanju, održavanju, upravljanju i općenito funkcioniranju planinarskih objekata.

 Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

14.02.2024.

Hrvatski planinarski savez poziva sve planinare i planinarske udruge na sudjelovanje na usponu na Klek kod Ogulina, koji će s održati u subotu 13. travnja 2024. Taj uspon jedna je od središnjih akcija koje se organiziraju povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

14.02.2024.

U cilju obnove i uređenja registriranih planinarskih putova i planinarskih objekata u hrvatskim planinama HPS uz sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta u iznosu od 398.200 eura provodi projekt „Sigurna i održiva planinarska infrastruktura 2023/24.“ Sa skorim dolaskom toplijih dana projekt ulazi u fazu intenzivnijih terenskih aktivnosti pa pozivamo planinarske udruge da pravovremeno planiraju i pripremaju svoje akcije na obnovi i uređenju putova i objekata.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez