Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Zajednička vježba vodiča iz Hrvatske i BiH na Bjelašnici

ponedjeljak, 25.03.2019.

Stanica planinarskih vodiča Split je za vikend 2.- 3. ožujka 2019.g. u suradnji sa Stanicama planinarskih vodiča Sarajevo i Mostar održala vježbu u zimskim uslovima, skijanje i uspon na najviši vrh Bjelašnice. Na vježbi je sudjelovalo 39 vodiča iz svih triju Stanica. Već nekoliko godina SPV Split organizira vježbe kao dio programa zajedničke edukacije i međusobne suradnje vodiča iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Radilo se na praktičnoj edukaciji i uvježbavanju tehnika zimskog vođenja te se vježbalo kretanje u derezama i uz pomoć cepina, formiranje, kretanje i postupci naveze. Također je rađeno i na postupcima preventivnog djelovanja s ciljem sprječavanja nesreće te poduzimanju odgovarajućih mjera ako do nesretnih slučajeva dođe. Vježbala se izrada sidrišta u snijegu i ledu, postupci penjača i naveze prilikom pada i spašavanja. Vježbom su rukovodili instruktori SPV Split, Mladen Mužinić i Željko Arnautović zajedno s vodičima iz SPV Sarajevo.

Sljedeći dan iskorišten je za realizaciju zimskog uspona na najviši vrh Bjelašnice, vrh Opservatorija 2067 m n/v uz primjenu tehnika koje su savladane. Bjelašnica nam je podarila lijepo vrijeme i vidljivost te smo mogli uživati u pogledu na okolne bosanskohercegovačke planine.

Dio vodiča je uživao i u skijanju po padinama Bjelašnice.

Ovom vježbom je nastavljen kontinuitet suradnje i redovnih zajednički vježbi, a na temelju potpisanog sporazuma-memoranduma o suradnji Stanica planinarskih vodiča Zagreb, Split, Sarajevo i Mostar. Vikend je protekao u izuzetno dobrom ugođaju i zajedničkom druženju uz veliku zainteresiranost vodiča za edukacijom. Vodiči su se međusobno družili i razmjenjivali iskustva u zimskom vođenju. Sarajevski vodiči su se još jednom pokazali kao izuzetni domaćini.

(Sonja Nikolin)

Monografija Stipe Božića

Monografija Stipe Božića (22.05.2019.)

15.05.2019. navršilo se 40 godina od prvog uspona Stipe Božića na krov svijeta. Ova obljetnica bit će obilježena predstavljanjem knjige Stipe Božića 'San o Everestu'. Promocija monografije će biti u utorak, 28.svibnja 2019. u 19 sati u Velikoj dvorani Školske knjige, Masarykova 28, Zagreb. Pozivamo sve zainteresirane da se pridruže promociji i time uveličaju ovaj povijesni događaj hrvatskog planinarstva.

Susret vodstva HPS-a i PZS-a na Žumberku

Susret vodstva HPS-a i PZS-a na Žumberku (21.05.2019.)

U planinarskom domu Gospodična na Žumberku/Gorjancima održan je 17. i 18. svibnja 2019. redovni godišnji susret vodstva Planinske zveze Slovenije (PZS) i Hrvatskog planinarskog saveza (HPS).

Deseta obljetnica uspona na vrh Mount Everesta

Deseta obljetnica uspona na vrh Mount Everesta (19.05.2019.)

Na današnji dan, 19. svibnja 2009. sestre Darija i Iris Bostjančić popele su se na najvišu točku našeg planeta – na vrh Mount Everesta (8850 m) na Hrvatskoj ženskoj alpinističkoj ekspediciji koju je organizirao Hrvatski planinarski savez.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.