Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Skijaški sabor 2019 izvještaj

utorak, 26.03.2019.

Od 22. do 24. ožujka 2019. na Okrešlju (Slovenija) održan je treći Skijaški sabor, okupljanje domaćih turnih skijaša u organizaciji KPS. Ove godine Sabor je privukao 29 sudionika iz Zadra, Dubrovnika, Zagreba, Samobora, Rijeke, Karlovca, Poreča i Pule. Pored druženja, upoznavanja i zajedničkih tura, u sklopu Skijaškog sabora održan je ispit za naziv Planinski skijaš, sastanak KPS, te je provedeno savjetovanje vezano uz osnivanje skijaških sekcija i odsjeka u planinarskim udrugama, članicama Saveza.

Ispit za naziv Planinski skijaš održan je u subotu 23. ožujka 2019. Pristupilo mu je sedam od devet prijavljenih kandidata koji su zadovoljavali uvjete za izlazak na ispit. Ispitno povjerenstvo sačinjavali su Instruktori planinskog skijanja Mladen Nikšić, Dražen Pezer i Marko Vuković. Oni su verificirali skijaške kartone kandidata. Ispit je proveden tijekom ispitne ture na Savinjsko sedlo tijekom koje su kandidati prezentirali svoje poznavanje problematike lavina (analiza sniježnog pokrivača, testovi stabilnosti, rukovanje LPP, pretraga laviništa, sondiranje i iskopavanje žrtve) te demonstrirali zaustavljanje cepinom. Nakon analize, ispitno povjerenstvo utvrdilo je da su svi kandidati zadovoljili te stekli naziv Planinski skijaš. KPS čestita novoj generaciji planinskih skijaša koju čine: Marko Kulaš (PK Horizont), Lovorka Alić (HPD Japetić), Danijel Kos (HPD Bregana), Diana Marlais (HPD Sniježnica), Marko Mrše (HPD Zagreb Matica), Igor Božić (HPD Kapela), Branko Staničić (HPD Kapela).

Sudionici Skijaškog sabora su tijekom vikenda u raznim varijantama izveli čitav niz tura na Savinjsko sedlo, Ledine, Turski žleb, Veliku i Malu Rinku, Kotliče i Tursku goru.

Iako puno ljudi planinari na skijama, osnivanje skijaških sekcija i odsjeka u društvima je tek u povojima. Tu svakako prednjači PD Paklenica iz Zadra gdje turno skijaška sekcija postoji od 2011. godine i okuplja gotovo trideset skijaša. Također, po informacijama koje smo dobili od članova, osnovane su sekcije u PD Glas Istre, PD Pazinka i HPD Bregana. KPS želi potaknuti i podržati razvoj skijaških sekcija u društvima te poziva sve koji su razmišljali o tome da pokrenu svoju sekciju, da se jave na e-mail adresu skijanje@hps.hr.

Vidimo se iduće godine!

22. Vincekov pohod

22. Vincekov pohod (21.01.2020.)

Po 22. puta PD Bundek uspješno je organizirao Vincekov pohod. O uspješnosti organizacije govori i službeni broj sudionika: 3620 sudionika (3000 odraslih, 600 djece i 20 pasa), iako je stvarni broj sudionika bio i veći zbog mogućnosti priključivanja pohodu na usputnim stajalištima.

Natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2020. godini

Natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2020. godini (16.01.2020.)

Izvršni odbor HPS-a, odlukom donesenom na sjednici IO HPS-a 13. siječnja 2020., raspisuje natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2020. godini.

Siječanjski broj Hrvatskog planinara

Siječanjski broj Hrvatskog planinara (14.01.2020.)

Neke od tema iz siječanjskog broja Hrvatskog planinara: osvrt na rad HPS-a u 2019., godišnje nagrade HPS-a, planinarimo po Vinici, Martinščaku, Moslavačkoj gori, japanskom vulkanu Fuji i austrijskom Medvjeđem klancu.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.