Skijaški sabor 2019 izvještaj

utorak, 26.03.2019.

Od 22. do 24. ožujka 2019. na Okrešlju (Slovenija) održan je treći Skijaški sabor, okupljanje domaćih turnih skijaša u organizaciji KPS. Ove godine Sabor je privukao 29 sudionika iz Zadra, Dubrovnika, Zagreba, Samobora, Rijeke, Karlovca, Poreča i Pule. Pored druženja, upoznavanja i zajedničkih tura, u sklopu Skijaškog sabora održan je ispit za naziv Planinski skijaš, sastanak KPS, te je provedeno savjetovanje vezano uz osnivanje skijaških sekcija i odsjeka u planinarskim udrugama, članicama Saveza.

Ispit za naziv Planinski skijaš održan je u subotu 23. ožujka 2019. Pristupilo mu je sedam od devet prijavljenih kandidata koji su zadovoljavali uvjete za izlazak na ispit. Ispitno povjerenstvo sačinjavali su Instruktori planinskog skijanja Mladen Nikšić, Dražen Pezer i Marko Vuković. Oni su verificirali skijaške kartone kandidata. Ispit je proveden tijekom ispitne ture na Savinjsko sedlo tijekom koje su kandidati prezentirali svoje poznavanje problematike lavina (analiza sniježnog pokrivača, testovi stabilnosti, rukovanje LPP, pretraga laviništa, sondiranje i iskopavanje žrtve) te demonstrirali zaustavljanje cepinom. Nakon analize, ispitno povjerenstvo utvrdilo je da su svi kandidati zadovoljili te stekli naziv Planinski skijaš. KPS čestita novoj generaciji planinskih skijaša koju čine: Marko Kulaš (PK Horizont), Lovorka Alić (HPD Japetić), Danijel Kos (HPD Bregana), Diana Marlais (HPD Sniježnica), Marko Mrše (HPD Zagreb Matica), Igor Božić (HPD Kapela), Branko Staničić (HPD Kapela).

Sudionici Skijaškog sabora su tijekom vikenda u raznim varijantama izveli čitav niz tura na Savinjsko sedlo, Ledine, Turski žleb, Veliku i Malu Rinku, Kotliče i Tursku goru.

Iako puno ljudi planinari na skijama, osnivanje skijaških sekcija i odsjeka u društvima je tek u povojima. Tu svakako prednjači PD Paklenica iz Zadra gdje turno skijaška sekcija postoji od 2011. godine i okuplja gotovo trideset skijaša. Također, po informacijama koje smo dobili od članova, osnovane su sekcije u PD Glas Istre, PD Pazinka i HPD Bregana. KPS želi potaknuti i podržati razvoj skijaških sekcija u društvima te poziva sve koji su razmišljali o tome da pokrenu svoju sekciju, da se jave na e-mail adresu skijanje@hps.hr.

Vidimo se iduće godine!

Najnovije vijesti

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

09.08.2022.

Interaktivna planinarska karta Hrvatske na mrežnoj stranici HPS-a proširena je ovoga ljeta podacima o svim planinarskim udrugama članicama HPS-a. Na novom sloju karte, označenom crveno-bijelom pribadačom nalik na planinarsku markaciju, dostupan je pregled geolokacija svih planinarskih udruga u Hrvatskoj.

115 godina od pronalaska velebitske degenije

115 godina od pronalaska velebitske degenije

17.07.2022.

Dana 17. srpnja 1907., prije točno 115 godina, mađarski prirodoslovac Árpád von Degen otkrio je na Velebitu jedan od najpoznatijih hrvatskih biljnih endema, danas poznat pod imenom velebitska degenija (Degenia velebitica).

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.