Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Skijaški sabor 2019 izvještaj

utorak, 26.03.2019.

Od 22. do 24. ožujka 2019. na Okrešlju (Slovenija) održan je treći Skijaški sabor, okupljanje domaćih turnih skijaša u organizaciji KPS. Ove godine Sabor je privukao 29 sudionika iz Zadra, Dubrovnika, Zagreba, Samobora, Rijeke, Karlovca, Poreča i Pule. Pored druženja, upoznavanja i zajedničkih tura, u sklopu Skijaškog sabora održan je ispit za naziv Planinski skijaš, sastanak KPS, te je provedeno savjetovanje vezano uz osnivanje skijaških sekcija i odsjeka u planinarskim udrugama, članicama Saveza.

Ispit za naziv Planinski skijaš održan je u subotu 23. ožujka 2019. Pristupilo mu je sedam od devet prijavljenih kandidata koji su zadovoljavali uvjete za izlazak na ispit. Ispitno povjerenstvo sačinjavali su Instruktori planinskog skijanja Mladen Nikšić, Dražen Pezer i Marko Vuković. Oni su verificirali skijaške kartone kandidata. Ispit je proveden tijekom ispitne ture na Savinjsko sedlo tijekom koje su kandidati prezentirali svoje poznavanje problematike lavina (analiza sniježnog pokrivača, testovi stabilnosti, rukovanje LPP, pretraga laviništa, sondiranje i iskopavanje žrtve) te demonstrirali zaustavljanje cepinom. Nakon analize, ispitno povjerenstvo utvrdilo je da su svi kandidati zadovoljili te stekli naziv Planinski skijaš. KPS čestita novoj generaciji planinskih skijaša koju čine: Marko Kulaš (PK Horizont), Lovorka Alić (HPD Japetić), Danijel Kos (HPD Bregana), Diana Marlais (HPD Sniježnica), Marko Mrše (HPD Zagreb Matica), Igor Božić (HPD Kapela), Branko Staničić (HPD Kapela).

Sudionici Skijaškog sabora su tijekom vikenda u raznim varijantama izveli čitav niz tura na Savinjsko sedlo, Ledine, Turski žleb, Veliku i Malu Rinku, Kotliče i Tursku goru.

Iako puno ljudi planinari na skijama, osnivanje skijaških sekcija i odsjeka u društvima je tek u povojima. Tu svakako prednjači PD Paklenica iz Zadra gdje turno skijaška sekcija postoji od 2011. godine i okuplja gotovo trideset skijaša. Također, po informacijama koje smo dobili od članova, osnovane su sekcije u PD Glas Istre, PD Pazinka i HPD Bregana. KPS želi potaknuti i podržati razvoj skijaških sekcija u društvima te poziva sve koji su razmišljali o tome da pokrenu svoju sekciju, da se jave na e-mail adresu skijanje@hps.hr.

Vidimo se iduće godine!

5. planinarsko-glazbeni susret na Belecgradu

5. planinarsko-glazbeni susret na Belecgradu (02.07.2019.)

U subotu 29. lipnja 2019. kod planinarske kuće Belecgrad na obroncima Ivanščice održan je 5. planinarsko-glazbeni susret "Planinarska pjesmarica". Prvi susret održan je 2015. godine i od tada svake godine krajem lipnja ili početkom srpnja pod drevnim Belecgradom odjekuju zvuci planinarskih pjesama i svih ostalih pjesama koje planinari vole pjevati i svirati.

Pola stoljeća Velebitskog planinarskog puta

Pola stoljeća Velebitskog planinarskog puta (24.06.2019.)

Velebitski planinarski put 4. srpnja ove godine slavi svoj 50. rođendan. Pedesetu obljetnicu ove popularne hrvatske planinarske obilaznice Hrvatski planinarski savez obilježava dvodnevnom radnom akcijom na području sjevernog i srednjeg Velebita, u sklopu koje će se u nedjelju 7. srpnja 2019. u 15 sati kod planinarske kuće Alan održati prigodna svečanost.

Održan pohod na Dinaru, najviši vrh RH

Održan pohod na Dinaru, najviši vrh RH (24.06.2019.)

U subotu 22. lipnja 2019. održan je tradicionalni pohod na najviši vrh Republike Hrvatske. Pohod su organizirali Hrvatski planinarski savez i HPD Sinjal 1831 iz Kijeva, u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Šibenik i HGSS Stanicom Šibenik.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.