Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Skijaški sabor 2019 izvještaj

utorak, 26.03.2019.

Od 22. do 24. ožujka 2019. na Okrešlju (Slovenija) održan je treći Skijaški sabor, okupljanje domaćih turnih skijaša u organizaciji KPS. Ove godine Sabor je privukao 29 sudionika iz Zadra, Dubrovnika, Zagreba, Samobora, Rijeke, Karlovca, Poreča i Pule. Pored druženja, upoznavanja i zajedničkih tura, u sklopu Skijaškog sabora održan je ispit za naziv Planinski skijaš, sastanak KPS, te je provedeno savjetovanje vezano uz osnivanje skijaških sekcija i odsjeka u planinarskim udrugama, članicama Saveza.

Ispit za naziv Planinski skijaš održan je u subotu 23. ožujka 2019. Pristupilo mu je sedam od devet prijavljenih kandidata koji su zadovoljavali uvjete za izlazak na ispit. Ispitno povjerenstvo sačinjavali su Instruktori planinskog skijanja Mladen Nikšić, Dražen Pezer i Marko Vuković. Oni su verificirali skijaške kartone kandidata. Ispit je proveden tijekom ispitne ture na Savinjsko sedlo tijekom koje su kandidati prezentirali svoje poznavanje problematike lavina (analiza sniježnog pokrivača, testovi stabilnosti, rukovanje LPP, pretraga laviništa, sondiranje i iskopavanje žrtve) te demonstrirali zaustavljanje cepinom. Nakon analize, ispitno povjerenstvo utvrdilo je da su svi kandidati zadovoljili te stekli naziv Planinski skijaš. KPS čestita novoj generaciji planinskih skijaša koju čine: Marko Kulaš (PK Horizont), Lovorka Alić (HPD Japetić), Danijel Kos (HPD Bregana), Diana Marlais (HPD Sniježnica), Marko Mrše (HPD Zagreb Matica), Igor Božić (HPD Kapela), Branko Staničić (HPD Kapela).

Sudionici Skijaškog sabora su tijekom vikenda u raznim varijantama izveli čitav niz tura na Savinjsko sedlo, Ledine, Turski žleb, Veliku i Malu Rinku, Kotliče i Tursku goru.

Iako puno ljudi planinari na skijama, osnivanje skijaških sekcija i odsjeka u društvima je tek u povojima. Tu svakako prednjači PD Paklenica iz Zadra gdje turno skijaška sekcija postoji od 2011. godine i okuplja gotovo trideset skijaša. Također, po informacijama koje smo dobili od članova, osnovane su sekcije u PD Glas Istre, PD Pazinka i HPD Bregana. KPS želi potaknuti i podržati razvoj skijaških sekcija u društvima te poziva sve koji su razmišljali o tome da pokrenu svoju sekciju, da se jave na e-mail adresu skijanje@hps.hr.

Vidimo se iduće godine!

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2021.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2021. (29.10.2020.)

Iz tiska je izašao atraktivan zidni kalendar HPS-a za 2021. godinu s odabranim fotografijama hrvatskih planina. Kalendar se može naručiti putem web trgovine HPS-a, putem e-maila ured.hps@hps.hr ili na telefone HPS-a 01/48-23-624, 01/48-24-142. Kao i proteklih godina, cijena kalendara je 35 kuna, a za narudžbe od 10 i više primjeraka preko planinarskih društava odobrava se popust od 20%.

Održana elektronička sjednica Skupštine HPS-a

Održana elektronička sjednica Skupštine HPS-a (24.10.2020.)

U četvrtak 22. listopada u ponoć završena je 31. sjednica Skupštine HPS-a. Budući da se u proteklim mjesecima nisu ispunili epidemiološki uvjeti za fizičko okupljanje predstavnika više od 330 punopravnih udruga članica koji sačinjavaju Skupštinu HPS-a, sukladno mjerama i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera Civilne zaštite, a temeljem konzultacija s Gradskim uredom za opću upravu Grada Zagreba, sjednica Skupštine održana je elektronički.

Generalna skupština UIAA 2020.

Generalna skupština UIAA 2020. (24.10.2020.)

U petak 23. i subotu 24. listopada 2020. održana je elektronička sjednica Glavne skupštine UIAA, krovne međunarodne planinarske asocijacije za planinarstvo i penjanje. Skupština je ove godine trebala biti održana u Antaliji u Turskoj no zbog epidemioloških okolnosti održana je u formi telekonferencije uz sudjelovanje 112 delegata planinarskih saveza sa svih strana svijeta.

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacijeWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.