Skijaški sabor 2019 izvještaj

utorak, 26.03.2019.

Od 22. do 24. ožujka 2019. na Okrešlju (Slovenija) održan je treći Skijaški sabor, okupljanje domaćih turnih skijaša u organizaciji KPS. Ove godine Sabor je privukao 29 sudionika iz Zadra, Dubrovnika, Zagreba, Samobora, Rijeke, Karlovca, Poreča i Pule. Pored druženja, upoznavanja i zajedničkih tura, u sklopu Skijaškog sabora održan je ispit za naziv Planinski skijaš, sastanak KPS, te je provedeno savjetovanje vezano uz osnivanje skijaških sekcija i odsjeka u planinarskim udrugama, članicama Saveza.

Ispit za naziv Planinski skijaš održan je u subotu 23. ožujka 2019. Pristupilo mu je sedam od devet prijavljenih kandidata koji su zadovoljavali uvjete za izlazak na ispit. Ispitno povjerenstvo sačinjavali su Instruktori planinskog skijanja Mladen Nikšić, Dražen Pezer i Marko Vuković. Oni su verificirali skijaške kartone kandidata. Ispit je proveden tijekom ispitne ture na Savinjsko sedlo tijekom koje su kandidati prezentirali svoje poznavanje problematike lavina (analiza sniježnog pokrivača, testovi stabilnosti, rukovanje LPP, pretraga laviništa, sondiranje i iskopavanje žrtve) te demonstrirali zaustavljanje cepinom. Nakon analize, ispitno povjerenstvo utvrdilo je da su svi kandidati zadovoljili te stekli naziv Planinski skijaš. KPS čestita novoj generaciji planinskih skijaša koju čine: Marko Kulaš (PK Horizont), Lovorka Alić (HPD Japetić), Danijel Kos (HPD Bregana), Diana Marlais (HPD Sniježnica), Marko Mrše (HPD Zagreb Matica), Igor Božić (HPD Kapela), Branko Staničić (HPD Kapela).

Sudionici Skijaškog sabora su tijekom vikenda u raznim varijantama izveli čitav niz tura na Savinjsko sedlo, Ledine, Turski žleb, Veliku i Malu Rinku, Kotliče i Tursku goru.

Iako puno ljudi planinari na skijama, osnivanje skijaških sekcija i odsjeka u društvima je tek u povojima. Tu svakako prednjači PD Paklenica iz Zadra gdje turno skijaška sekcija postoji od 2011. godine i okuplja gotovo trideset skijaša. Također, po informacijama koje smo dobili od članova, osnovane su sekcije u PD Glas Istre, PD Pazinka i HPD Bregana. KPS želi potaknuti i podržati razvoj skijaških sekcija u društvima te poziva sve koji su razmišljali o tome da pokrenu svoju sekciju, da se jave na e-mail adresu skijanje@hps.hr.

Vidimo se iduće godine!

Najnovije vijesti

Prikupljanje podataka za kalendar akcija HPS-a

Prikupljanje podataka za kalendar akcija HPS-a

15.10.2021.

HPS od 2001. izrađuje godišnji kalendar akcija koji obuhvaća važnije akcije udruga članica HPS-a. Na taj način omogućuje se zainteresiranim planinarima da pravovremeno planiraju svoje sudjelovanje u pohodima i akcijama tijekom godine. U 2021. godini kalendar akcija bio je zbog nemogućnosti planiranja većih akcija u okolnostima epidemije bolesti Covid-19 samo djelomično u funkciji. Sva planinarska društva pozvana su da isplaniraju i u pripremljeni obrazac unesu podatke o većim akcijama...

U Pragu održana glavna skupština Europske unije planinarskih saveza (EUMA)

U Pragu održana glavna skupština Europske unije planinarskih saveza (EUMA)

12.10.2021.

U Pragu je od 8. do 10. listopada održana glavna skupština Europske unije planinarskih saveza (EUMA) a također i glavna skupština Balkanske planinarske unije (BMU). Ukupno u savezima udruženima u EUMA-u djeluje više od 2,6 milijuna registriranih individualnih članova.

Inventarizirana planinarska građa u Samoborskom muzeju

Inventarizirana planinarska građa u Samoborskom muzeju

11.10.2021.

Imajući u vidu da sva dokumentacija Hrvatskog planinarskog društva (HPD), kojemu je HPS tradicijski i pravni sljednik, kao i novija dokumentacija, predstavlja povijesnu građu od posebnog interesa za planinarsku udrugu u Hrvatskoj, HPS je u suradnji sa Samoborskim muzejom proveo inventarizaciju planinarske građe pohranjene u tom muzeju...

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.