Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Aktivnosti Komisije za planinarske putove u Rijeci 23. i 24. ožujka 2019.

četvrtak, 28.03.2019.

Odluka o održavanju markacističkih tečajeva za temeljno i dopunsko obrazovanje markacista HPS-a za Istarsku i Primorsko-goransku županiju pokazala se naročito opravdanom sudeći po odazivu. Na temeljni tečaj odazvalo se 49, a na dopunsko obrazovanje 31 polaznik. Svi oni vođeni su željom da se još aktivnije uključe u brigu o planinarskim putevima na svojim područjima.

Kao što je uobičajeno, tečaju je prethodio sastanak s predstavnicima društava, planinarskih saveza, Istarskog i Riječkog, JU PP Učka, Hrvatskih šuma, SV, HGSS-a. Komisija je predstavila svoje aktivnosti, upoznala sudionike sa strategijom razvoja u segmentu planinarskih putova, upoznala ih s Registrom podataka i Interaktivnom planinarskom kartom. Istaknuta je izvanredna aktivnost i suradnja članova komisije Vladimira Rojnića i Matije Perića, a poseban naglasak je stavljen na primjerenu suradnju s drugim institucijama. Dobar primjer je suradnja planinara i JU PP Učka. Istaknut je problem nekontroliranog označavanja raznih puteva po zahtjevima turističkih zajednica.

Teoretski dio tečaja odvijao se u tri grupe, dvije za polaznike temeljnog obrazovanja koje su predavanja pratile dva dana i jedna za jednodnevno teoretsko dopunsko obrazovanje. Svi su sudionici pokazali iznimnu zainteresiranost i ozbiljnost. Polaznici temeljnog tečaja izvanrednim rezultatima na pisanoj provjeri znanja stvorili su dobar temelj za praktični rad na terenu. Sudionici dopunskog obrazovanja pokazali su iznimnu volju i spremnost za napredovanje ove djelatnosti.

Sastanak i teoretski dio tečajeva održani su u, za tu svrhu, primjereno opremljenim prostorijama Riječkog planinarskog saveza, HPD Platak i PD Kamenjak. Nakon tečaja i ovaj put je Komisija ponudila program obuke za korištenje programa za satelitsku navigaciju na mobilnim telefonima pod nazivom „Uporaba mobilnog telefona pri orijentaciji u planinarenju“ za koji je pokazan iznimno velik interes.

Sudionicima sastanka i tečaja zahvaljujemo na odazivu, suradnji i aktivnom sudjelovanju u svim ponuđenim aktivnostima.

Posebno zahvaljujemo Riječkom planinarskom savezu, gđi. Ajiši Ahel, vodstvima HPD Platak i PD Kamenjak Rijeka, gosp. Zoranu Bistričiću i Borisu Kuriliću na pomoći i ustupljenom prostoru za ove aktivnosti Komisije

Prvi dio ove aktivnosti uspješno je završen. Pred nama je u suradnji s domaćinima planiranje veće dvodnevne akcije praktičnog rada na uređivanju planinarskih puteva, postavljanju planinarskih putokaza i završetka školovanja ovih iznimnih planinarskih entuzijasta.

Komisija za planinarske putove

Slika 1 od 8.Slika 2 od 8.Slika 3 od 8.Slika 4 od 8.Slika 5 od 8.Slika 6 od 8.Slika 7 od 8.Slika 8 od 8.
Monografija Stipe Božića

Monografija Stipe Božića (22.05.2019.)

15.05.2019. navršilo se 40 godina od prvog uspona Stipe Božića na krov svijeta. Ova obljetnica bit će obilježena predstavljanjem knjige Stipe Božića 'San o Everestu'. Promocija monografije će biti u utorak, 28.svibnja 2019. u 19 sati u Velikoj dvorani Školske knjige, Masarykova 28, Zagreb. Pozivamo sve zainteresirane da se pridruže promociji i time uveličaju ovaj povijesni događaj hrvatskog planinarstva.

Susret vodstva HPS-a i PZS-a na Žumberku

Susret vodstva HPS-a i PZS-a na Žumberku (21.05.2019.)

U planinarskom domu Gospodična na Žumberku/Gorjancima održan je 17. i 18. svibnja 2019. redovni godišnji susret vodstva Planinske zveze Slovenije (PZS) i Hrvatskog planinarskog saveza (HPS).

Deseta obljetnica uspona na vrh Mount Everesta

Deseta obljetnica uspona na vrh Mount Everesta (19.05.2019.)

Na današnji dan, 19. svibnja 2009. sestre Darija i Iris Bostjančić popele su se na najvišu točku našeg planeta – na vrh Mount Everesta (8850 m) na Hrvatskoj ženskoj alpinističkoj ekspediciji koju je organizirao Hrvatski planinarski savez.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.