Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Papučki jaglaci 2019.

petak, 29.03.2019.

Tradicionalna planinarska manifestacija „Papučki jaglaci“, ove godine najposjećenija, okupila je brojne planinare i ljubitelje prirode, njih preko 3000, iz 66 raznih udruga iz Hrvatske, BiH, Srbije i Mađarske.

Slika.Ove godine manifestacija je održana u nedjelju 24. 3. 2019. Izletnici su se okupljali od 8 do 9 sati se ispred planinarskog doma Lapjak u Velikoj, gdje su im domaćini ponudili pecivo, čaj, a „Sokolice“ su ispekle i kolače. Ugodan boravak u prirodi poželjeli su im predsjednik HPD-a Sokolovac Predrag Livak, predstavnik Općine Velika Dario Ivković, zamjenik gradonačelnika Požege Ferdinand Troha, zamjenik župana Požeško-slavonske županije Vedran Neferović te predstavnik JU Park prirode Papuk Miroslav Mesić, ujedno i vodič na stazi Jankovac, te ispred Udruge Slavonski planinari Mario Ripli, član Upravnog odbora i agilni tajnik HPD-a Papuk Virovitica.

Slika.Tradicionalno planinarima se za višesatno uživanje u prirodi nudi pet staza; Staza Jaglaca, Trišnjica, Mališčak, Jankovac i Češljakovački vis dužine od 3 do 7 sati hodanja. Za sigurnost i pomoć planinarima, rekreativcima i ljubiteljima prirode na usluzi su bili planinarski vodiči, rendžeri Parka prirode Papuk te članovi požeške stanice HGSS-a s kolegama iz drugih slavonskih stanica. Najmlađa planinarka bila je dvogodišnja Klara Ćuraj iz Osijeka a najstarija Ružica Pađen iz HPD Bršljan Jankovac (86 godina).

Na povratku sa staza sve posjetitelje je dočekao zabavno – glazbeni program uz živu glazbu te ručak (grah, čobanac i čevapčići u lepinji, kobasica) i piće po vrlo povoljnim cijenama.

Zahvaljujemo svim posjetiteljima, Sokolicama i Sokolovima, vodičima Stanice planinarskih vodiča Slavonija, HGSS-u Stanica Požega, medijima i svima ostalima, i vidimo se na godinu na 38-im Papučkim jaglacima.

(Predrag Livak)

Slika.

Slika 1 od 7.Slika 2 od 7.Slika 3 od 7.Slika 4 od 7.Slika 5 od 7.Slika 6 od 7.Slika 7 od 7.
Nova knjiga

Nova knjiga "Speleologija", još atraktivnija i opsežnija (10.04.2019.)

U izdanju Hrvatskog planinarskog saveza, Hrvatske gorske službe spašavanja i PDS Velebit objavljeno je drugo izdanje opsežne knjige "Speleologija". Riječ je o opsežnom priručniku koji na stručan i popularan način predstavlja raznovrsna znanja potrebna speleolozima, ali i planinarima i drugima koji posjećuju krške predjele i koriste se penjačkim i speleološkim tehnikama.

Preminuo Tomislav Pavlin

Preminuo Tomislav Pavlin (19.03.2019.)

U Zagrebu je 18. ožujka preminuo dugogodišnji pročelnik Komisije za planinarske putove HPS-a i predsjednik HPD-a Stanko Kempny Tomislav Pavlin. Posljednji ispraćaj bit će na Krematoriju u Zagrebu, u petak 22. ožujka 2019. u 13:35 sati.

20. zimski pohod na Bjelolasicu

20. zimski pohod na Bjelolasicu (27.02.2019.)

20. zimski pohod na Bjelolasicu najmasovniji do sada
Begovo Razdolje, jedno od naselja u općini Mrkopalj, naseljeno mjesto s najvišom nadmorskom visinom u Hrvatskoj s oko tridesetak žitelja, 16. 2. 2019. g bilo je stjecište planinara iz cijele Hrvatske. Povod tome je 20. zimski uspon na Bjelolasicu (1534 m), najvišu planinu Gorskog kotara i Primorsko-goranske županije. Uspon je sastavni dio programa zimskog Memorijala mira dvadesetšestorice smrznutih partizana, u sklopu kojeg se još odvijaju utrke u skijaškom trčanju i raznovrsna kulturno-umjetnička događanja.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.