Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Vježba A standarda i prve pomoći 16. i 17. ožujka u Biogradu na Moru (SPV Zadar i SPV Sarajevo)

petak, 29.03.2019.

Slika.Pred sam početak proljeća 16. i 17.-og ožujka 2019. održana je prva ovogodišnja vježba SPV Zadar. Kao što je I uobičajeno mjesto sastanka je bilo u prostorijama PD Belveder u Biogradu na moru, međutim ovaj put vježbu smo upotpunili suradnjom s četvero kolega vodiča iz Sarajeva koji su s nama sudjelovali u njoj. S obzirom na to da se vježba održavala vikend prije izlaska petoro naših članova na ispit za planinarske vodiče A standarda koncipirana je tako da bude ujedno I vježba ponavljanja za ispit.

Slika.Dogovoreno je da prvi dio vježbe na terenu odradimo na Vrani u blizini Maškovića hana gdje smo ponovili vježbe vođenja grupe i čvorologiju. Drugi dio je uslijedio na privatnom posjedu našeg kolege Pakija iz PD Belveder gdje smo odradili vježbe izrađivanja rukohvata I vježbu orijentacije. Nakon odmora uputili smo se natrag u prostorije PD Belveder gdje smo imali i konačnu vježbu tog dana prve pomoći. Zalaskom sunca smo uspjeli privesti cjelokupan program kraju i konačno dočekali večeru za koju se pobrinuo predsjednik PD Belveder Robert Pejić. Dan smo zaključili ugodnim druženjem dok nas umor nije savladao. Drugog dana plan nam je bio provesti naše goste iz Sarajeva susjednim otokom Pašmanom. Za tu priliku smo unajmili privatan brod s kojim smo se uputili prema Dobropoljani. Kao i prethodnog dana vrijeme nam je bilo naklonjeno te smo do kraja mogli uživati u suncu, iako je povremeno bilo malo vjetrovito. Iz Dobropoljane smo se uputili na najviši vrh otoka Pašmana Veliki Bokolj. Iako male visine s vrha smo imali dojmljiv pogled na Kornate, jadransku obalu , Zadar te susjedni otok Ugljan. Nakon obilnog ručka u Tkonu vratili smo se u prostorije PD Belveder gdje smo se ujedno i oprostili s kolegama I službeno uspješno završili s vježbom.

Slika.Veliko hvala PD Belvederu na ustupanju prostorija i pomoći pri organizaciji, također I zahvala SPV sarajevo na odazivo, te se nadamo još kvalitetnijoj suradnji u budućnosti.

(SPV Zadar, Daniel Šarić)

Slika.

Monografija Stipe Božića

Monografija Stipe Božića (22.05.2019.)

15.05.2019. navršilo se 40 godina od prvog uspona Stipe Božića na krov svijeta. Ova obljetnica bit će obilježena predstavljanjem knjige Stipe Božića 'San o Everestu'. Promocija monografije će biti u utorak, 28.svibnja 2019. u 19 sati u Velikoj dvorani Školske knjige, Masarykova 28, Zagreb. Pozivamo sve zainteresirane da se pridruže promociji i time uveličaju ovaj povijesni događaj hrvatskog planinarstva.

Susret vodstva HPS-a i PZS-a na Žumberku

Susret vodstva HPS-a i PZS-a na Žumberku (21.05.2019.)

U planinarskom domu Gospodična na Žumberku/Gorjancima održan je 17. i 18. svibnja 2019. redovni godišnji susret vodstva Planinske zveze Slovenije (PZS) i Hrvatskog planinarskog saveza (HPS).

Deseta obljetnica uspona na vrh Mount Everesta

Deseta obljetnica uspona na vrh Mount Everesta (19.05.2019.)

Na današnji dan, 19. svibnja 2009. sestre Darija i Iris Bostjančić popele su se na najvišu točku našeg planeta – na vrh Mount Everesta (8850 m) na Hrvatskoj ženskoj alpinističkoj ekspediciji koju je organizirao Hrvatski planinarski savez.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.