Put parkova čileanske Patagonije

nedjelja, 05.05.2019.

Slika.Prošle godine je u Čileu otvoren 2800 km dugačak Put parkova čileanske Patagonije. Put obuhvaća tri postojeća puta: Južni put, Kanali Patagonije i Put na kraj svijeta. Ovo rijetko naseljeno područje poznato je po jezerima, vodenim kanalima te bogatom biljnom i životinjskom svijetu.

Jedinstven je to put jer prolazi kroz 17 nacionalnih parkova koji štite netaknutu prirodu juga Američkog kontinenta. Ideja je stigla od fondacije Tompkins Conservation koju je osnovao američki milijarder Douglas Tompkins i njegova žena Kristina. Nakon što je 1989. napustio svijet biznisa, Tompkins se posvetio zaštiti okoliša. Tijekom devedesetih godina 20-og stoljeća kupio je 810 000 hektara nenaseljene zemlje u Čileu i Argentini postavši tako najveći privatni zemljoposjednik na svijetu. Zbog svojih plemenitih osobina, atipičnih za milijardere, dobio je nadimak anti-kapitalist.Slika.

Njegovu plemenitu misiju prekinula je iznenadna smrt 2015. godine, nakon što se zbog visokih valova prevrnuo iz kajaka i umro od pothlađenosti.

Slijedeći njegovu misiju, fondacija je potpisala ugovor sa čileanskom vladom, velika površina zemlje donirana je Čileu i formirana je mreža nacionalnih parkova i Put parkova. Želja je da Čile bude poznat po putu sa najspektakularnijim prizorima na svijetu. Ovaj projekt treba potaknuti ekonomski razvoj a sve mora biti temeljeno na zaštiti okoliša.

U cilju promocije ovog projekta kreirana je web stranica na kojoj se mogu naći brojne odlično prezentirane informacije o transportu, smještaju, atrakcijama, udaljenostima i više od 50 GPS-om označenih putova.

Posebno je dojmljiv promotivni video

Izuzetno poticajna priča i prekrasni krajolici sa "kraja svijeta" malo će koga ostaviti ravnodušnim.

Slika.

Slika.

Najnovije vijesti

Novosti na Hrvatskoj planinarskoj obilaznici

Novosti na Hrvatskoj planinarskoj obilaznici

26.11.2021.

Hrvatska planinarska obilaznica (HPO) je najveća i ujedno najpopularnija planinarska obilaznica u Hrvatskoj. Obuhvaća najatraktivnije vrhove u svim hrvatskim planinama. Namjera Hrvatskog planinarskog saveza kod osnivanja obilaznice nije bila samo dovesti što više ljudi na zanimljive vrhove nego ih uputiti da ljepote hrvatskih planina upoznaju sustavno, ciljano i osmišljeno. Obilazak HPO-a idealan je način za temeljito i sustavno upoznavanje svih hrvatskih planina i njihovih najatraktivnijih vrhova pa su planinari koji dovrše obilazak i steknu sva priznanja HPO-a u pravilu ponajbolji poznavatelji planinskih ljepota Hrvatske.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2022.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2022.

24.11.2021.

U Hrvatskom planinarskom savezu dostupan je atraktivan zidni kalendar HPS-a za 2022. godinu s odabranim fotografijama hrvatskih planina. Na svakoj se stranici, uz kalendarij za pojedini mjesec nalazi velika fotografija i podaci o planiranim akcijama planinarskih udruga u tom mjesecu. Motivi su raznoliki a obuhvaćena su omiljena planinarska odredišta na Velebitu, Učki, Risnjaku, Bijelim stijenama, Kleku, Mosoru, Pelješcu, Ziru i na drugim mjestima.

Ususret 2022. godini - informacije za članstvo

Ususret 2022. godini - informacije za članstvo

16.11.2021.

Putem svojih službenih adresa elektroničke pošte na domeni hps.hr osnovne planinarske udruge obaviještene su o dostupnosti članskog materijala za 2022. godinu i drugim temama od interesa za cjelokupno članstvo HPS-a. Pozivamo dužnosnike udruga da redovito prate obavijesti upućene putem službene elektroničke pošte, a u slučaju da trebaju podršku ili pomoć u pristupu pošti da se jave Uredu HPS-a. Od informacija izdvajamo sljedeće.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.