Put parkova čileanske Patagonije

nedjelja, 05.05.2019.

Slika.Prošle godine je u Čileu otvoren 2800 km dugačak Put parkova čileanske Patagonije. Put obuhvaća tri postojeća puta: Južni put, Kanali Patagonije i Put na kraj svijeta. Ovo rijetko naseljeno područje poznato je po jezerima, vodenim kanalima te bogatom biljnom i životinjskom svijetu.

Jedinstven je to put jer prolazi kroz 17 nacionalnih parkova koji štite netaknutu prirodu juga Američkog kontinenta. Ideja je stigla od fondacije Tompkins Conservation koju je osnovao američki milijarder Douglas Tompkins i njegova žena Kristina. Nakon što je 1989. napustio svijet biznisa, Tompkins se posvetio zaštiti okoliša. Tijekom devedesetih godina 20-og stoljeća kupio je 810 000 hektara nenaseljene zemlje u Čileu i Argentini postavši tako najveći privatni zemljoposjednik na svijetu. Zbog svojih plemenitih osobina, atipičnih za milijardere, dobio je nadimak anti-kapitalist.Slika.

Njegovu plemenitu misiju prekinula je iznenadna smrt 2015. godine, nakon što se zbog visokih valova prevrnuo iz kajaka i umro od pothlađenosti.

Slijedeći njegovu misiju, fondacija je potpisala ugovor sa čileanskom vladom, velika površina zemlje donirana je Čileu i formirana je mreža nacionalnih parkova i Put parkova. Želja je da Čile bude poznat po putu sa najspektakularnijim prizorima na svijetu. Ovaj projekt treba potaknuti ekonomski razvoj a sve mora biti temeljeno na zaštiti okoliša.

U cilju promocije ovog projekta kreirana je web stranica na kojoj se mogu naći brojne odlično prezentirane informacije o transportu, smještaju, atrakcijama, udaljenostima i više od 50 GPS-om označenih putova.

Posebno je dojmljiv promotivni video

Izuzetno poticajna priča i prekrasni krajolici sa "kraja svijeta" malo će koga ostaviti ravnodušnim.

Slika.

Slika.

Najnovije vijesti

Planinarski objekti u službi sigurnosti u planinama

Planinarski objekti u službi sigurnosti u planinama

29.02.2024.

Planinarski domovi, kuće i skloništa nezamjenjiva su planinarska, posjetiteljska, turistička i sigurnosna infrastruktura u našim planinama. Uvijek iznova treba podsjetiti da je njihovo postojanje i funkcioniranje nezamislivo bez neizmjernog zalaganja planinara i planinarskih udruga te je 150. obljetnica organiziranog planinarstva u Hrvatskoj prilika za vrednovanje i iskazivanje zahvalnosti svima koji su svojim djelovanjem doprinijeli izgradnji, obnavljanju, održavanju, upravljanju i općenito funkcioniranju planinarskih objekata.

 Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

14.02.2024.

Hrvatski planinarski savez poziva sve planinare i planinarske udruge na sudjelovanje na usponu na Klek kod Ogulina, koji će s održati u subotu 13. travnja 2024. Taj uspon jedna je od središnjih akcija koje se organiziraju povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

14.02.2024.

U cilju obnove i uređenja registriranih planinarskih putova i planinarskih objekata u hrvatskim planinama HPS uz sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta u iznosu od 398.200 eura provodi projekt „Sigurna i održiva planinarska infrastruktura 2023/24.“ Sa skorim dolaskom toplijih dana projekt ulazi u fazu intenzivnijih terenskih aktivnosti pa pozivamo planinarske udruge da pravovremeno planiraju i pripremaju svoje akcije na obnovi i uređenju putova i objekata.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez