Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Put parkova čileanske Patagonije

nedjelja, 05.05.2019.

Slika.Prošle godine je u Čileu otvoren 2800 km dugačak Put parkova čileanske Patagonije. Put obuhvaća tri postojeća puta: Južni put, Kanali Patagonije i Put na kraj svijeta. Ovo rijetko naseljeno područje poznato je po jezerima, vodenim kanalima te bogatom biljnom i životinjskom svijetu.

Jedinstven je to put jer prolazi kroz 17 nacionalnih parkova koji štite netaknutu prirodu juga Američkog kontinenta. Ideja je stigla od fondacije Tompkins Conservation koju je osnovao američki milijarder Douglas Tompkins i njegova žena Kristina. Nakon što je 1989. napustio svijet biznisa, Tompkins se posvetio zaštiti okoliša. Tijekom devedesetih godina 20-og stoljeća kupio je 810 000 hektara nenaseljene zemlje u Čileu i Argentini postavši tako najveći privatni zemljoposjednik na svijetu. Zbog svojih plemenitih osobina, atipičnih za milijardere, dobio je nadimak anti-kapitalist.Slika.

Njegovu plemenitu misiju prekinula je iznenadna smrt 2015. godine, nakon što se zbog visokih valova prevrnuo iz kajaka i umro od pothlađenosti.

Slijedeći njegovu misiju, fondacija je potpisala ugovor sa čileanskom vladom, velika površina zemlje donirana je Čileu i formirana je mreža nacionalnih parkova i Put parkova. Želja je da Čile bude poznat po putu sa najspektakularnijim prizorima na svijetu. Ovaj projekt treba potaknuti ekonomski razvoj a sve mora biti temeljeno na zaštiti okoliša.

U cilju promocije ovog projekta kreirana je web stranica na kojoj se mogu naći brojne odlično prezentirane informacije o transportu, smještaju, atrakcijama, udaljenostima i više od 50 GPS-om označenih putova.

Posebno je dojmljiv promotivni video

Izuzetno poticajna priča i prekrasni krajolici sa "kraja svijeta" malo će koga ostaviti ravnodušnim.

Slika.

Slika.

Nova otkrića u jami Nedam na Sjevernom Velebitu

Nova otkrića u jami Nedam na Sjevernom Velebitu (01.07.2020.)

Komisija za speleologiju HPS-a i PDS Velebit iz Zagreba objavili su prve rezultate novih speleoloških istraživanja u jami Nedam na Sjevernom Velebitu, provedenih u razdoblju od 21. do 28. lipnja 2020. Tim istraživanjem jama Nedam je s dubinom od 1143 m postala treća jama po dubini u RH i ujedno 70. u svijetu. Jama je produbljena za 122 m dok je istraženo novih 321 m te duljina jame sada iznosi 2310 m...

Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima

Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima (28.06.2020.)

Podsjećamo sve članove na važnost odgovorne zaštite zdravlja pri bavljenju planinarskim i penjačkim aktivnostima u uvjetima epidemije koronavirusa. Tijekom dosadašnjeg trajanja epidemije većina posjetitelja planina pokazala je visoku razinu razumijevanja za mjere, uputa i preporuke nadležnih službi te ih se pridržavala. Građani trebaju imati u vidu da opasnosti od širenja virusa nisu prestale te da se svi trebaju i dalje odgovorno primjenjivati mjere, upute i preporuke kojima je cilj zaštita zdravlja.

U Svetvinčentu predstavljena knjiga Planinarenje na slijepo Feruča Lazarića

U Svetvinčentu predstavljena knjiga Planinarenje na slijepo Feruča Lazarića (15.06.2020.)

U Svetvinčentu u Istri u subotu 13. lipnja predstavljena je knjiga "Planinarenje na slijepo" poznatog istarskog planinara Feruča Lazarića. Na predstavljanju se okupio velik broj planinara, mještana Svetvinčenta, osoba s invaliditetom i drugih autorovih prijatelja...

Google Search


hps.hr web


Web kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.