Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Put parkova čileanske Patagonije

nedjelja, 05.05.2019.

Slika.Prošle godine je u Čileu otvoren 2800 km dugačak Put parkova čileanske Patagonije. Put obuhvaća tri postojeća puta: Južni put, Kanali Patagonije i Put na kraj svijeta. Ovo rijetko naseljeno područje poznato je po jezerima, vodenim kanalima te bogatom biljnom i životinjskom svijetu.

Jedinstven je to put jer prolazi kroz 17 nacionalnih parkova koji štite netaknutu prirodu juga Američkog kontinenta. Ideja je stigla od fondacije Tompkins Conservation koju je osnovao američki milijarder Douglas Tompkins i njegova žena Kristina. Nakon što je 1989. napustio svijet biznisa, Tompkins se posvetio zaštiti okoliša. Tijekom devedesetih godina 20-og stoljeća kupio je 810 000 hektara nenaseljene zemlje u Čileu i Argentini postavši tako najveći privatni zemljoposjednik na svijetu. Zbog svojih plemenitih osobina, atipičnih za milijardere, dobio je nadimak anti-kapitalist.Slika.

Njegovu plemenitu misiju prekinula je iznenadna smrt 2015. godine, nakon što se zbog visokih valova prevrnuo iz kajaka i umro od pothlađenosti.

Slijedeći njegovu misiju, fondacija je potpisala ugovor sa čileanskom vladom, velika površina zemlje donirana je Čileu i formirana je mreža nacionalnih parkova i Put parkova. Želja je da Čile bude poznat po putu sa najspektakularnijim prizorima na svijetu. Ovaj projekt treba potaknuti ekonomski razvoj a sve mora biti temeljeno na zaštiti okoliša.

U cilju promocije ovog projekta kreirana je web stranica na kojoj se mogu naći brojne odlično prezentirane informacije o transportu, smještaju, atrakcijama, udaljenostima i više od 50 GPS-om označenih putova.

Posebno je dojmljiv promotivni video

Izuzetno poticajna priča i prekrasni krajolici sa "kraja svijeta" malo će koga ostaviti ravnodušnim.

Slika.

Slika.

Dužnosnici HPS-a u posjetu speleološkim logorima na Velebitu

Dužnosnici HPS-a u posjetu speleološkim logorima na Velebitu (01.08.2020.)

Dana 30. i 31. srpnja predsjednik Izvršnog odbora HPS-a prof. dr. sc. Darko Grundler, član Izvršnog odbora HPS-a Vladimir Novak i glavni tajnik HPS-a Alan Čaplar posjetili su speleološke logore na Velebitu te izrazili potporu speleolozima u istraživanjima koja provode u okviru Komisije za speleologiju HPS-a. Najveća istraživanja ove godine odvijaju se na Hajdučkim kukovima i na Crnopcu. Istraživanja se provode u sklopu projekta Istraživanje hrvatskog krša Komisije za speleologiju HPS-a.

Nove planinarske aplikacije za mobilne telefone

Nove planinarske aplikacije za mobilne telefone (14.07.2020.)

Hrvatski planinarski savez pripremio je i pustio u rad dvije praktične planinarske aplikacije za mobilne telefone. Aplikacija eHPS omogućuje jednostavno pretraživanje i pregledavanje podataka o svim hrvatskim planinarskim kućama, svim kontrolnim točkama HPO-a i o svim dosad otvorenim planinarskim obilaznicama u Hrvatskoj. Druga aplikacija, nazvana infoHPS, omogućuje pretraživanje aktualnih podataka o svim udrugama članicama HPS-a.

Obavijesti iz Komisije za vodiče HPS-a - aktivnosti, licenciranje, zaštita zdravlja

Obavijesti iz Komisije za vodiče HPS-a - aktivnosti, licenciranje, zaštita zdravlja (02.07.2020.)

Izvršni odbor Komisije za vodiče HPS-a održao je 25. lipnja 2020. sjednicu na kojoj se raspravljalo o provedenim i budućim aktivnostima u okolnostima epidemije bolesti COVID-19, te o drugim temama od interesa za vodiče HPS-a.

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacije:Web kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.