Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Pješačenjem do zdravlja

ponedjeljak, 20.05.2019.

Sudionici pohoda na vrhu

Iza planinara PD Strilež, Crikvenica je još jedan u nizu uspješno provedenih pohoda. Trideseto po redu "Pješačenjem do zdravlja" našeg društva uspješno je realizirano u nedjelju 19.5.2019. u Luci Krmpotskoj. Mada najave vremenske prognoze nisu bile nimalo ugodne za planiranje i aktivnosti u prirodi, nismo odustali od pohoda. Za nagradu nas je u Luci Krmpotskoj dočekalo sunce. No loša vremenska prognoza ipak je utjecala na odluke nekoliko najavljenih grupa koje su odustale od dolaska.

Do deset sati se ispred Lovačkog doma Zvonko okupilo 120 planinara koji su nakon pića dobrodošlice i velikog izbora kolača koje su pripremile naše članice, u pratnji vodiča krenuli na tri predviđene staze put Kolevrata (1036 m), Črnog vrha (1169 m) i Nebeskih labirinti.

Pješačenjem do zdravlja uvijek promovira manje poznate predjele za pješačenje i planinarenje, a za 2019.g. izbor je pao na planinarski markirani Črni vrh, nemarkirani Kolevrat i posjetiteljima Krmpota jako zanimljive Nebeske labirinte.

Predivni vidici na more i otoke s južne strane i Kolovratske stijene sa sjeverne strane travnatog Kolevrata definitivno su oduševili sve prisutne, a niski oblak koji se navukao na Črni vrh samo je dodatno naglasio njegovo tamno ime. Oduševljenje nisu krili niti članovi grupe koja je obišla labirinte s kojih se isto tako pružaju predivni pogledi prema Novom Vinodolskom.

Sa dolaskom zadnjih planinara u lovački dom, vani je započela padati najavljivana kiša, no u toplini doma, uz muziku i pjesmu naših članova, kiša nam je postala sasvim nevažna.

U kasnim poslijepodnevnim satima su se razišli vidno zadovoljni članovi iz 12 planinarskih društava, a na Striležovcima ostaje zadaća naći privlačne staze za novo, 31. Pješačenjem do zdravlja.

Na „Pješačenju“ se dodjeljuju značke – brončana, srebrna i zlatna za 3, 5 ili 8 sudjelovanja i posebno priznanje za prisustvo na 20 akciji. Ove godine smo podijelili 5 brončanih znački, 2 srebrne, jednu zlatnu. Posebno priznanje dodjeljeno je Darku Gašparoviću Gašu za sudjelovanje na svih trideset pohoda.

Uz manji broj rekreativaca, na pohodu su sudjelovali članovi iz: PD Strilež, HPD Željezničar, PD Pljusak, PD Duga, HPD Učka, PD Gromovača, HPD Sopalj, HPD Bregana, HPD Zagreb-Matica, HPD Kapela, PD Obruč i PD Zavižan.

Svoj doprinos organizaciji ovog pohoda pružila nam je TZ Grada Novog Vinodolskog, Grad Crikvenica i Županijska lučka uprava Crikvenica.

Tanja Malovoz

Slika 1 od 3.Slika 2 od 3.Slika 3 od 3.
5. planinarsko-glazbeni susret na Belecgradu

5. planinarsko-glazbeni susret na Belecgradu (02.07.2019.)

U subotu 29. lipnja 2019. kod planinarske kuće Belecgrad na obroncima Ivanščice održan je 5. planinarsko-glazbeni susret "Planinarska pjesmarica". Prvi susret održan je 2015. godine i od tada svake godine krajem lipnja ili početkom srpnja pod drevnim Belecgradom odjekuju zvuci planinarskih pjesama i svih ostalih pjesama koje planinari vole pjevati i svirati.

Pola stoljeća Velebitskog planinarskog puta

Pola stoljeća Velebitskog planinarskog puta (24.06.2019.)

Velebitski planinarski put 4. srpnja ove godine slavi svoj 50. rođendan. Pedesetu obljetnicu ove popularne hrvatske planinarske obilaznice Hrvatski planinarski savez obilježava dvodnevnom radnom akcijom na području sjevernog i srednjeg Velebita, u sklopu koje će se u nedjelju 7. srpnja 2019. u 15 sati kod planinarske kuće Alan održati prigodna svečanost.

Održan pohod na Dinaru, najviši vrh RH

Održan pohod na Dinaru, najviši vrh RH (24.06.2019.)

U subotu 22. lipnja 2019. održan je tradicionalni pohod na najviši vrh Republike Hrvatske. Pohod su organizirali Hrvatski planinarski savez i HPD Sinjal 1831 iz Kijeva, u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Šibenik i HGSS Stanicom Šibenik.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.