Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Izvještaj s održanog ispita za naslov Alpinist

utorak, 28.05.2019.

U ponedjeljak 7. siječnja 2019. održan je ispit za naslov alpinist na području Platka, Ispitnu komisiju činili su instruktori alpinizma i GSS-a Vladimir Paušić i Danijel Frleta, te instruktorica alpinizma Vedrana Simičević koja je ujedno i koordinirala ispit. Na raspis KA HPS prethodno su se javila tri kandidata - Marko Buljan (Riječki alpinistički klub), Antonio Begić (AO Željezničar), te Tomislav Lopandić (AO Željezničar). Uvjete za pristup ispitu zadovoljili su Buljan i Begić, dok je Lopandić imao nedostatne uvjete ispenjanih smjerova vezane za alpinističke uspone u suhoj stijeni, te je upućen da se prijavi na idući rok kad skupi uspone koji mu nedostaju.

Dan prije zakazanog datum ispita, Begić je odustao od izlaska na ispit uz obrazloženje iznenadnih neodgodivih poslovnih obaveza. Ispitu je pristupio Buljan, koji je zadovoljio pismeni (teorijski) dio ispita (poznavanje HPS-a, povijest alpinizma, priprema penjačkog uspona, poznavanje planina, geologija stijena, orijentacija, meteorologija). Usmeni (praktični) dio ispita odvijao se na području Platka i Snježnika, te su ispitivane sve tehnike iz raspisa, uz još pokoju naprednu tehniku: tehnike osiguravanja partnera, hodanje/penjanje u navezu sa skraćenim užetom, tehnike spusta po užetu, prelaz preko oštećenog mjesta na užetu, tandem-spust po užetu s unesrećenim penjačem, tehnike podizanja penjača (Sv. Bernard i drugi sustavi), uporaba dereza i cepina, zaustavljanje skliznuća cepinom, osiguravališta i osiguravanje u snijegu i ledu, spust po užetu na dva cepina, na snježnu gljivu, snježne lavine, preventiva i spašavanje, pokus stabilnosti snježnog pokrivača, ledenjački navez i spašavanje iz ledenjačkih pukotina).

Ispitna komisija uputila je Buljana na ponavljanje tehnika spašavanje iz pukotina, te spust u tandemu prije nego li mu dodijeli naslov alpinist. Do datuma pisanja ovog izvještaja, ponavljanje tehnika se još nije izvršilo.

Vedrana Simičević

Instruktorica alpinizma

Lipanjski broj Hrvatskog planinara

Lipanjski broj Hrvatskog planinara (13.06.2019.)

Schlosserov dom na Risnjaku, 40 godina od slavne himalajske ekspedicije, posjet rudarskom oknu, HGSS - tajna uspjeha, samo su dio sadržaja novog broja.

Tisuću planinara na Danima hrvatskih planinara na Ravnoj gori

Tisuću planinara na Danima hrvatskih planinara na Ravnoj gori (09.06.2019.)

Dani hrvatskih planinara su središnje godišnje okupljanje planinara u Hrvatskoj. Organizira ih Hrvatski planinarski savez u suradnji s nekim planinarskim društvom - domaćinom. Ove godine su Dani hrvatskih planinara održani 8. i 9. lipnja 2019. na Trakošćanu i Ravnoj gori u organizaciji HPS-a i PD-a Ravna gora iz Varaždina. U ta dva dana u Trakošćanu i na Ravnoj gori okupilo se oko tisuću planinara iz 70 planinarskih društava.

Na 30. Skupštini HPS-a izabrana nova tijela HPS-a

Na 30. Skupštini HPS-a izabrana nova tijela HPS-a (01.06.2019.)

U hotelu Panorama u Zagrebu u subotu 1. lipnja 2019. održana je 30. Skupština HPS-a. Na Skupštini je sudjelovalo 120 predstavnika planinarskih udruga članica HPS-a. Prema predviđenom dnevnom redu usvojeno je programsko izvješće u radu HPS-a u 2018. godini, financijsko izvješće za 2018. godinu, izvješća Nadzornog odbora i Suda časti, odluka o raspodjeli namjenskih sredstava po komisijama i aktivnostima u 2019. godini te program rada i financijski plan za 2020. godinu. Također je usvojen detaljno razrađen program rada HPS-a u idućem četverogodišnjem mandatnom razdoblju, a središnji sadržaj Skupštine bio je izbor tijela i dužnosnika HPS-a za razdoblje od 2019. do 2023. godine.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.