Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Planinarski rad s osobama s invaliditetom u izvješću Pravobranitelja za osobe s invalititetom

srijeda, 29.05.2019.

U izvješću Pravobranitelja za osobe s invaliditetom u 2018. godini posebna cjelina posvećena je radu Hrvatskog planinarskog saveza s osobama s invaliditetom. Rad s osobama s invaliditetom provodi se u okviru Radne skupine za osobe s invalidtetom u Komisiji za vodiče HPS-a.

Na stranicama 306 i 307 Izvješća Pravobranitelja za osobe s invaliditetom istaknuto je sljedeće:

Inicijativa Hrvatskog planinarskog saveza - Radna skupina za osobe s invaliditetom djeluje u okviru Komisije za planinarske vodiče Hrvatskog planinarskog saveza. Inicijativa za njezinim osnivanjem proizašla je iz sudjelovanja Hrvatskog planinarskog saveza u europskom Erasmus + projektu: „Penjanje za sve”. Osnovna svrha osnivanja radne skupine je pronaći načine i smjernice uključivanja što većeg broja osoba s invaliditetom u aktivnosti planinarenja i penjanja.

U skladu s načelom inkluzije, program nije namijenjen samo osobama s invaliditetom već uključuje širi krug ljudi – članove njihovih obitelji, njihove prijatelje, rehabilitatore i edukatore koji rade s osobama s invaliditetom odnosno sve zainteresirane osobe koje se u interakciji s osobama s invaliditetom žele uključiti u raznovrsne aktivnosti boravka u prirodi.

Na području RH djeluje nekoliko udruga za osobe s invaliditetom koje u svom programu imaju zastupljene navedene aktivnosti. Iz godine u godinu raste broj udruga koje iskazuju želju za pokretanjem sličnih programa osnivanjem planinarskih sekcija. Mnoge osobe s invaliditetom upisuju se u planinarska društva, pohađaju opće planinarske škole te se kasnije aktivno uključuju u rad planinarskih društava. Drugi pak pokazuju interes za bavljenjem sportskim penjanjem ili se time već bave penjući se na umjetnim stijenama u dvorani te na prirodnoj stijeni.

Osnivanjem radne skupine Hrvatski planinarski savez želi osnažiti ideju planinarenja i penjanja za osobe s invaliditetom i postaviti temelje za razvijanje postojećih programa kao i mogućnost širenja inicijative na razna područja koja se odnose na aktivnosti u prirodi.

Glavni nositelj programa je radna skupina za osobe s invaliditetom koja usko surađuje sa stanicama planinarskih vodiča, planinarskim društvima, raznovrsnim udrugama i institucijama koje se bave osobama s invaliditetom te udrugama i pojedincima koji imaju interes za rad s osobama s invaliditetom kroz aspekt planinarenja i penjanja.

Cilj radne skupine je da se u svakoj regiji koju pokrivaju stanice planinarskih vodiča (u RH djeluje 13 stanica planinarskih vodiča) formira ekipa sastavljena od planinarskih vodiča, članova planinarskih i sportsko-penjačkih društava, predstavnika raznih udruga koje se bave osobama s invaliditetom te ostalih suradnika. Takva ekipa bit će polazišna točka za širenje i razvijanje ideje planinarenja i penjanja za osobe s invaliditetom. Oni će u zajedničkoj suradnji i dogovoru organizirati raznovrsne aktivnosti vezane za boravak u prirodi kao i specifičnosti koje se odnose na penjanje. Sportsko-penjački klubovi mogu tijekom godine organizirati jedan ili više društvenih događanja (evente) namijenjene osobama s invaliditetom te uključiti i članove njihovih obitelji, prijatelje te ostale zainteresirane pojedince.

Za uspjeh ove inicijative izuzetno je značajno razvijati povezanost i sa Hrvatskim paraolimpijskim odborom budući da se mnogi paraolimpijci natječu u sportovima koji imaju elemente planinarenja i penjanja, a koji isto tako mogu biti uključeni u promociju i provođenje navedene inicijative. Radi se na pitanju osposobljenosti vođenja osoba s invaliditetom odnosno usvajanju specifičnih znanja i vještina koja vodič izleta koji uključuju osobe s invaliditetom trebaju imati.

Za razliku od klasičnog društvenog planinarskog izleta treba biti upoznat s kategorijom/kategorijama invaliditeta kao i s mogućnostima svake pojedine osobe s invaliditetom. Treba imati dobro razrađen plan aktivnosti; po potrebi imati osiguranu medicinsku podršku, raspolagati s dovoljnim brojem pratitelja/volontera i ono što je također važno imati podjednak broj sudionika izleta koji nisu osobe s invaliditetom jer je osnovni cilj ove inicijative – inkluzija i obostrana integracija, a ne izolacija.

Voditelj radne grupe ističe da su dva najznačajnija načela u ovom programu komunikacija i mobilnost. U pojedinim kategorijama invaliditeta komunikacija predstavlja značajan ograničavajući faktor u odnosu na mobilnost. Nemoguće je predvidjeti sve teškoće koje bi mogle nastati u radu s osobama s invaliditetom. Upravo zato radna skupina namjerava s vremenom prikupiti potrebna znanja i vještine te ih uklopiti u tečajeve koje bi organizirali minimalno jednom godišnje, a u kojima bi polaznike upoznali sa svim nužnim aspektima rada i vođenja osoba s invaliditetom. Voditelj naglašava kako su osobe s invaliditetom kompleksna, a često i podcijenjena kategorija stanovništva koja zaslužuju pomoć i poštovanje. Ovim programom žele trajno razvijati i obogaćivati ideju planinarenja i penjanja za osobe s invaliditetom kroz raznovrsne aktivnosti u prirodi. Poznato je da svaki boravak u prirodi pozitivno utječe na psihofizički karakter i status svakog pojedinca.

Lipanjski broj Hrvatskog planinara

Lipanjski broj Hrvatskog planinara (13.06.2019.)

Schlosserov dom na Risnjaku, 40 godina od slavne himalajske ekspedicije, posjet rudarskom oknu, HGSS - tajna uspjeha, samo su dio sadržaja novog broja.

Tisuću planinara na Danima hrvatskih planinara na Ravnoj gori

Tisuću planinara na Danima hrvatskih planinara na Ravnoj gori (09.06.2019.)

Dani hrvatskih planinara su središnje godišnje okupljanje planinara u Hrvatskoj. Organizira ih Hrvatski planinarski savez u suradnji s nekim planinarskim društvom - domaćinom. Ove godine su Dani hrvatskih planinara održani 8. i 9. lipnja 2019. na Trakošćanu i Ravnoj gori u organizaciji HPS-a i PD-a Ravna gora iz Varaždina. U ta dva dana u Trakošćanu i na Ravnoj gori okupilo se oko tisuću planinara iz 70 planinarskih društava.

Na 30. Skupštini HPS-a izabrana nova tijela HPS-a

Na 30. Skupštini HPS-a izabrana nova tijela HPS-a (01.06.2019.)

U hotelu Panorama u Zagrebu u subotu 1. lipnja 2019. održana je 30. Skupština HPS-a. Na Skupštini je sudjelovalo 120 predstavnika planinarskih udruga članica HPS-a. Prema predviđenom dnevnom redu usvojeno je programsko izvješće u radu HPS-a u 2018. godini, financijsko izvješće za 2018. godinu, izvješća Nadzornog odbora i Suda časti, odluka o raspodjeli namjenskih sredstava po komisijama i aktivnostima u 2019. godini te program rada i financijski plan za 2020. godinu. Također je usvojen detaljno razrađen program rada HPS-a u idućem četverogodišnjem mandatnom razdoblju, a središnji sadržaj Skupštine bio je izbor tijela i dužnosnika HPS-a za razdoblje od 2019. do 2023. godine.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.