Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Sastanak BMU u Korči

četvrtak, 30.05.2019.

Redovni godišnji sastanak Balkanske planinarske unije ove je godine održan u gradu Korči u Albaniji, od 24. do 26. svibnja 2019. Sastanak je započeo u petak okupljanjem delegata, druženjem i zajedničkom večerom predstavnika planinarskih saveza udruženih u BMU. Bio je to dvadeseti sastanak BMU. Sastanak se održava svake godine u drugoj državi. Hrvatska je bila domaćin 2014., kada su se predstavnici BMU okupili na Mljetu u povodu 140. obljetnice hrvatskog planinarstva.

Slika.

Središnji sastanak održan je u subotu 25. svibnja. Skupština je započela pozdravnom riječi domaćina gosp. Jani Zisa te gradonačelnika Korče, a potom je riječ preuzeo dosadašnji predsjednik BMU Jovica Ugrinovski pozdravljajući sve prisutne delegate te im zaželio uspješnost u radu.

Usvojen je zapisnik sa zadnjeg sastanka BMU-a koji je održan u Bursi u Turskoj kojeg su svi jednoglasno prihvatili.

Po usvajanju Ugrinovski osvrnuo se na povijest BMU-a te je naglasio da je osnovana u Vranju 2006. godine kao neformalna organizacija, a službena registracija provedena je 2011. godine, sa sjedištem u Skopju.

BMU čine planinarski savezi Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Turske te Češke u svojstvu promatrača.

Svaka asocijacija predstavila se kratkim videom ili tekstom, što je učinio i HPS, prezentirajući kratkim videom sve ljepote naših planina, nacionalnih parkova i parkova prirode. Tijekom sastanka predstavnici su bili upoznati i s inicijativom izdavanja Magazina BMU-a, a Jan Bloudek informirao je prisutne o završetku projekta “Penjanje za sve“, sufinanciranog sredstvima Europske unije kroz program Erasmus plus, koji je trajao tri godine.

Skupštini su prisustvovali i predstavnici Europske unije planinarskih asocijacija EUMA, koje je predvodio predsjednik Roland Stierle iz Njemačke, prezentirajući glavne aktivnosti EUMA-e, dok se Bojan Rotovnik usredotočio na pitanje utvrđivanja visine članarine za iduće razdoblje.

Slika.Hrvatski planinarski savez na sastanku BMU predstavljali su dopredsjednica HPS Jadranka Čoklica, predsjednik Izvršnog odbora Vladimir Novak i član Izvršnog odbora Ivan Hapač.

Skupština BMU izabrala je novo rukovodstvo koje će u naredne četiri godine voditi BMU. Za predsjednika je izabran Martin Šolar (PZS), za glavnog tajnika Dragan Bulatović (PSCG), a uz njih članove Upravnog odbora čine Ervin Lipović (PS BiH), Andrej Ivošev (PSS) i Jovica Ugrinovski (FPSM). Nadzorni odbor čine Zorica Radonova iz Bugarske, Jani Ziso iz Albanije te Teodoros Tsavdaridis iz Grčke, dok će BMU Magazin uređivati Katica Acevska.

Nakon izbora novog rukovodstva govorilo se i o Balkanskom prvenstvu u planinarskoj orijentaciji koje će početkom listopada ove godine biti organizirana u Bosni i Hercegovini.

Slika.U planu rada BMU je ekspedicija na gruzijski vrh Tetnuldi (4853 m), koju će voditi predsjednik turskog planinarskog saveza Ersan Basar. Dogovoreno je da se organizira natječaj za najbolje planinarske fotografije, koje biti objavljene u Magazinu BMU. Domaćin sljedećeg sastanka BMU-a bit će Češka, dok će natjecanje u planinarskoj orijentaciji održati u Crnoj Gori.

Albanski planinarski savez organizirao je za sve predstavnike obilazak mjesta Korče gradića na jugu Albanije, uz obilazak kulturno-povijesnih znamenitosti kao i lokalne pivovare Korča, najstarije u Albaniji.

Nedjelja je završila obilaskom poznatog mjesta Voskopoja s prekrasnim ortodoksnim crkvama kojih je do danas ostalo sačuvano 5 u ruševnom izdanju, a nekad ih se nalazilo 70. UNESCO je 2002. godine uvrstio Voskopoju na listu 100 najugroženijih povijesnih cjelina u svijetu.

(Jadranka Čoklica)

Slika.

Slika 1 od 5.Slika 2 od 5.Slika 3 od 5.Slika 4 od 5.Slika 5 od 5.
Veliko otkriće na Velebitu! Novi jamski sustav u Hrvatskoj – Jamski sustav Crnopac

Veliko otkriće na Velebitu! Novi jamski sustav u Hrvatskoj – Jamski sustav Crnopac (14.08.2019.)

Spajanjem jame Oaze i Jamskog sustava Kita Gaćešina - Draženova puhaljka (duljine 37.885m) dobili smo novi sustav koji će dobiti naziv po planini pod kojom se nalazi - Jamski sustav Crnopac, ukupne duljine 41.299m, čija će duljina biti povećana nakon obrade podataka sa logora.

Nova otkrića u podzemlju NP Sjeverni Velebit - Hrvatska bogatija za još jednu duboku jamu

Nova otkrića u podzemlju NP Sjeverni Velebit - Hrvatska bogatija za još jednu duboku jamu (12.08.2019.)

Nakon dva tjedna istraživanja u vrlo zahtjevnoj jami Nedam na po dubokim jamama svjetski poznatim Hajdučkim kukovima, speleolozi su u noći s 10. na 11. kolovoza 2019. došli do dubine 740 m, čime je ova jama ušla među 10 najdubljih hrvatskih jama i ide dalje.

Planinarsko sklonište na Dinari

Planinarsko sklonište na Dinari (29.07.2019.)

U subotu 27. srpnja 2019. je na Dinari, najvišem vrhu Republike Hrvatske, postavljeno planinarsko sklonište.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.