Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Aktivnosti SPV Split

četvrtak, 30.05.2019.

Slika.

Stanica planinarskih vodiča Split je u travnju i svibnju održala dvije vježbe predviđene po godišnjem planu. Organizirala je dvodnevnu vježbu na Hvaru 13. - 14.04.2019. te vježbu prve pomoći na Turskoj kuli u Splitu 25.05.2019.

Na dvodnevnoj vježbi na Hvaru vježbali smo izradu čvorova, sidrišta, gelendere te sisteme za podizanje i spuštanje. Također smo ispenjali novu i atraktivnu feratu iznad Svete Nedilje te popeli vrh Sveti Nikola.

Osim članova SPV Split na vježbi su sudjelovali i članovi SPV Šibenik, Slavonija i Makarska. Domaćini su nam bili planinarski vodiči iz PD Hvar, a bili smo smješteni u Domu sanjara u Velom Grablju. Što zbog izvrsnih instruktora i velike zainteresiranosti vodiča kao i zbog samog predivnog otoka Hvara i mjesta Velog Grablja te naših hvarskih domaćina, proveli smo dva izuzetno korisna i lijepa dana. Također nam je drago što i članovi drugih Stanica sudjeluju na našim vježbama te na takav način dijelimo zajedničko iskustvo i znanje.

Vježbu prve pomoći vodila je Ivana Buklijaš, liječnica i članica HGSS-a uz pomoć Vanje Vuković i Daria Maršića. Vježbali smo pristup unesrećenom, reanimaciju, trauma pregled, imobilizaciju kao i pružanje prve pomoći u slučaju udara groma, ujeda zmije, epileptičkog napada i sunčanice. Zbog izuzetnog Ivaninog iskustva u spašavanju i pomoći Vanje i Daria, vježba je bila jako uspješna i poučna, a svi vodiči koji su sudjelovali pokazali su veliki interes za vježbu. Za pohvalu je svjesnost vodiča da su vježbe prve pomoći izuzetno važne za našu službu jer samo ispravno pruženom prvom pomoći možemo pomoći unesrećenom i spasiti ljudski život.

Sonja Nikolin

Pročelnica SPV Split

Slika 1 od 4.Slika 2 od 4.Slika 3 od 4.Slika 4 od 4.
Lipanjski broj Hrvatskog planinara

Lipanjski broj Hrvatskog planinara (13.06.2019.)

Schlosserov dom na Risnjaku, 40 godina od slavne himalajske ekspedicije, posjet rudarskom oknu, HGSS - tajna uspjeha, samo su dio sadržaja novog broja.

Tisuću planinara na Danima hrvatskih planinara na Ravnoj gori

Tisuću planinara na Danima hrvatskih planinara na Ravnoj gori (09.06.2019.)

Dani hrvatskih planinara su središnje godišnje okupljanje planinara u Hrvatskoj. Organizira ih Hrvatski planinarski savez u suradnji s nekim planinarskim društvom - domaćinom. Ove godine su Dani hrvatskih planinara održani 8. i 9. lipnja 2019. na Trakošćanu i Ravnoj gori u organizaciji HPS-a i PD-a Ravna gora iz Varaždina. U ta dva dana u Trakošćanu i na Ravnoj gori okupilo se oko tisuću planinara iz 70 planinarskih društava.

Na 30. Skupštini HPS-a izabrana nova tijela HPS-a

Na 30. Skupštini HPS-a izabrana nova tijela HPS-a (01.06.2019.)

U hotelu Panorama u Zagrebu u subotu 1. lipnja 2019. održana je 30. Skupština HPS-a. Na Skupštini je sudjelovalo 120 predstavnika planinarskih udruga članica HPS-a. Prema predviđenom dnevnom redu usvojeno je programsko izvješće u radu HPS-a u 2018. godini, financijsko izvješće za 2018. godinu, izvješća Nadzornog odbora i Suda časti, odluka o raspodjeli namjenskih sredstava po komisijama i aktivnostima u 2019. godini te program rada i financijski plan za 2020. godinu. Također je usvojen detaljno razrađen program rada HPS-a u idućem četverogodišnjem mandatnom razdoblju, a središnji sadržaj Skupštine bio je izbor tijela i dužnosnika HPS-a za razdoblje od 2019. do 2023. godine.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.