Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Završetak proojekta „Otkrijmo ljepote prirode“

ponedjeljak, 17.06.2019.

Slika.

Planinarenje upotpunjeno brčkanjem u ugodnoj riječnoj vodi

Vruće ljetno kasno poslijepodne četrdesetak je planinara iskoristilo je jučer (15.6.2019.) kako bi obilježilo kraj projekta „Otkrijmo ljepote prirode!“ prigodnim pješačenje po dodatno obnovljenoj stazi Malenica pokraj Grdosela te je ujedno i obilježen i međunarodni dan pješačenja, 23. po redu.

Planinari su pristigli osim od članova organizatora Planinarskog društva „Pazinka“ iz Pazin, stazom su koja nosi laskavi naziv „istarske Amazone“ krenuli iz Grdosela preko staze Malenica, pristigli pred srednjovjekovnu utvrdu Zelengrad ili kako ga Grdoseljani nazivaju Stari Grad. Otamo su s obzirom na vrućinu odlučili se spustiti do samog dna kanjona Grdoselskog potoka i okupati se u jednom od predivnih jezerca s vodopadom, koji se zove Črni Puč. Oni koji nisu bili spremni na kupanje, produžili su razgled osebujnim kanjonom ili se odlučili osvježiti u hladu.

Većina izletnika, koje je uz nekoliko izuzetaka iz Njemačke, bila iz cijele Istre, po prvi je put upoznala ljepote koje se nalaze u ovom depopulariziranom kraju Središnje Istre. Pod vodstvom planinarskih vodiča iz PD Pazinke vratili su se natrag u Grdoselo, gdje su odmorili ispred tamošnje crkve u kojoj se čuva glagoljski odlomak iz 12. stoljeća.

Projektom „Otkrijmo ljepote prirode“ na taj su način zaista i otkrivene skrivene i turistički još neotkrivene ljepote nedaleko Pazina, postavljene su klupice, stol i dodatna oprema kako bi stazom, koja nije zahtjevna, mogli hodati i oni sa manje planinarskog iskustva. Na taj način vrši se i promocija međugeneracijskog obiteljskog planinarenja. Na taj način obnovljen je stol koji su bili postavili prije deset godina članovi udruge Huhober iz Grdosela.

Projekt „otkrijmo ljepote prirode“ financiran je od strane Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva preko natječaja „Mali projekti u zajednici“ koji je financiran iz Zakladinog Fonda gradova i općina. Pazinski su planinari spojili ovu manifestaciju s 23. međunarodnim danom pješačenja, koji se tradicionalno održava prve nedjelje svibnja, no kako je bilo konstantno ružno vrijeme, premješten je u polovicu lipnja. Uz Zakladu, međunarodni dan pješačenja je financiran od strane Zajednice sportskih udruga Grada Pazina i Turističke zajednice Središnje Istre.

Uz Zakladu ova manifestacija je financirana od strane Turističke zajednice Središnje Istre i Zajednica sportskih udruga Grada Pazina.

A. Finderle

Slika 1 od 4.Slika 2 od 4.Slika 3 od 4.Slika 4 od 4.
5. planinarsko-glazbeni susret na Belecgradu

5. planinarsko-glazbeni susret na Belecgradu (02.07.2019.)

U subotu 29. lipnja 2019. kod planinarske kuće Belecgrad na obroncima Ivanščice održan je 5. planinarsko-glazbeni susret "Planinarska pjesmarica". Prvi susret održan je 2015. godine i od tada svake godine krajem lipnja ili početkom srpnja pod drevnim Belecgradom odjekuju zvuci planinarskih pjesama i svih ostalih pjesama koje planinari vole pjevati i svirati.

Pola stoljeća Velebitskog planinarskog puta

Pola stoljeća Velebitskog planinarskog puta (24.06.2019.)

Velebitski planinarski put 4. srpnja ove godine slavi svoj 50. rođendan. Pedesetu obljetnicu ove popularne hrvatske planinarske obilaznice Hrvatski planinarski savez obilježava dvodnevnom radnom akcijom na području sjevernog i srednjeg Velebita, u sklopu koje će se u nedjelju 7. srpnja 2019. u 15 sati kod planinarske kuće Alan održati prigodna svečanost.

Održan pohod na Dinaru, najviši vrh RH

Održan pohod na Dinaru, najviši vrh RH (24.06.2019.)

U subotu 22. lipnja 2019. održan je tradicionalni pohod na najviši vrh Republike Hrvatske. Pohod su organizirali Hrvatski planinarski savez i HPD Sinjal 1831 iz Kijeva, u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Šibenik i HGSS Stanicom Šibenik.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.